Normal_rss_entry-308898

Bij Titanic denken de meesten aan het liefdesverhaal van Jack en Rose. Maar iedereen aan boord van het schip had persoonlijke drama's, keuzes en dromen. Dat is dan ook waar Titanic de Musical, die vanaf november in het theater te zien is, om draait.

"Het is onwijs interessant om je daar eens in te verdiepen", vertelt hoofdrolspeler René van Kooten, die de rol van scheepsontwerper Thomas Andrews speelt, in gesprek met het ANP. "Dan zijn de personen het verhaal en is het schip het decor."

De voorstelling ging 25 jaar geleden al in première op Broadway en in het najaar komt de musicalhit terug naar Nederland. Titanic de Musical vertelt het verhaal van het enorme cruiseschip de Titanic, dat op 10 april 1912 de Engelse haven Southampton verliet om naar New York te vertrekken. Aan boord waren 1301 passagiers en 941 bemanningsleden. Het verhaal van de musical wordt verteld door zes mannen die aan boord werken en drie meisjes die naar Amerika willen emigreren.

Samenleving in het klein

Vrijwel iedereen kent de filmversie van Titanic, maar de musical is gebaseerd op het boek. "De film is eigenlijk de romantische versie van het verhaal", vertelt Mariska van Kolck, die de rol van Ida Straus speelt. "Ik ga niet op de boeg staan, nee. De musical vertelt meer het verhaal van de mensen die op het schip zaten."

"Je ziet allerlei mensen, van arm tot rijk. Iedereen heeft zijn eigen problemen en dromen", zegt Van Kooten. "Het is eigenlijk een samenleving in het klein wat op de Titanic zat", vult Van Kolck aan. "Het gaat over jonge mensen die hopen in de Verenigde Staten carrière te maken en geld te verdienen. Je ziet moed, hoop, dromen. Maar ook angst: wie krijgt een plekje op een van de reddingsboten."

Weinig druk

De herkenning zal bij het publiek groot zijn, denkt Van Kolck, die eerder te zien was in de musical Ciske de Rat, Chicago en Tina de musical. "Je herkent altijd wel iets in de verhaallijnen. De hoop van de mensen die naar het beloofde land gaan. De boosheid als het gaat om de arrogantie van de kapitein om veel harder te varen dat was toegestaan", noemt ze als voorbeelden.

De originele musical won in 1997 vijf Tony Awards, die worden gezien als de belangrijkste musicalprijzen. Van Kooten, die onder andere rollen speelde in Les Misérables, Aida en Evita, voelt desondanks weinig druk. "Het is echt een nieuw project geworden, waardoor je het niet met elkaar kan vergelijken", zegt hij. "Ik heb er zin in."

Door: ANP