Cultuursector: gebruik toegangstesten onder voorwaarden

De cultuurbranche vindt testbewijzen voor concerten, voorstellingen en festivals een goede tijdelijke maatregel. De toegangstesten zijn in te zetten tijdens periodes waarin het besmettingsrisico hoog is en om eerder de 1,5 metermaatregel te kunnen loslaten, laat de taskforce culturele en creatieve sector weten.

Tijdens het pilotprogramma Testen voor Toegang konden bezoekers vorige maand met een negatief testresultaat naar onder meer het theater en het museum. Volgens de taskforce, een samenwerking van ruim honderd branche-, beroeps- en belangenorganisaties, bleek tijdens de proef dat bezoekers wisselend hebben gereageerd op de testen. Zo was de test vooraf vooral een hoge drempel bij bezoek aan musea, monumenten en filmhuizen.

Toegangstesten moeten gratis zijn

De branche pleit ervoor dat toegangstesten een tijdelijke maatregel zijn en vindt daarnaast dat deze gratis moeten zijn voor bezoekers. Het kabinet wil juist dat mensen een eigen bijdrage gaan betalen voor de testen, maar daarmee is de taskforce het niet eens. "Voorkom dat er een tweedeling in de samenleving ontstaat tussen degenen die zich cultuur en ontspanning kunnen veroorloven en zij die dat niet kunnen betalen", adviseert de groep.

De taskforce beveelt het kabinet daarnaast aan om onder meer een laagdrempelige testinfrastructuur in te richten en de sneltesten te laten vallen als de druk op de gezondheidszorg minder ernstig is en de vaccinatiegraad voldoende is.

Debat

In de Tweede Kamer wordt donderdag gedebatteerd over de testbewijzen. Een meerderheid van de partijen vindt niet dat bezoekers zelf een eigen bijdrage moeten betalen. Bij Testen voor Toegang hoefden mensen niet zelf te betalen.

Door: ANP