Normal_rss_entry-286701

Youp van 't Hek krijgt geen uitzondering op de publieksgrootte voor zijn oudejaarsconference in het Koninklijk Theater Carré. Dat zei burgemeester Femke Halsema van Amsterdam vrijdag tegen AT5. Vorige week liet premier Mark Rutte ook al weten geen voorstander te zijn.

De cabaretier vroeg samen met BNNVARA, de NPO en Koninklijk Theater Carré aan de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland of hij voor de oudejaarsconference eenmalig voor 250 mensen mocht spelen. Hij is bang dat de voorstelling voor de televisie niet werkt als er maar dertig mensen in de zaal zitten.

"Het barst van de toneelgezelschappen, cabaretiers, muziekgezelschappen in de stad die allemaal hetzelfde verlangen hebben", zei Halsema in het AT5-programma Gesprek met de Burgemeester. "Als ik begin een uitzondering te maken, dan staan terecht alle andere instellingen, alle andere cabaretiers, alle andere toneelgezelschappen bij mij voor de deur. En ook Youp van 't Hek zal begrijpen dat dat niet kan."

Gevolgen onduidelijk

Ze voegt eraan toe: "Gelukkig heeft Youp van 't Hek nog het grote voordeel dat hij zijn show ook op televisie kan laten zien en daarmee een groot publiek kan bereiken. Dat heeft hij voor op een heleboel andere cabaretiers, op heel veel andere toneelgezelschappen."

Vorige week stelde premier Mark Rutte ook al dat een uitzondering er wat hem betreft niet komt. "Dat gaat niet. Ik zou het dolgraag doen, Youp, maar dat kan ik niet doen", zei hij.

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de oudejaarsconference van Van 't Hek. Verantwoordelijke omroep BNNVARA wil nog niet op de zaken vooruitlopen. "De antwoordbrief van de Veiligheidsregio is nog niet bij ons binnen. Die wachten we nu eerst af", zegt een woordvoerder.

Door: ANP