Grootse oorlogsfilm Slag om de Schelde met kerst in de bioscopen

De Slag om de Schelde van regisseur Matthijs van Heijningen, de duurste Nederlandse film in vijftien jaar, zal met kerst in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Dat hebben producent Alain de Levita en distributeur September Film maandag bekendgemaakt. Het epos is vanaf 17 december in heel Nederland te zien.

De film zou in eerste instantie dit najaar uitkomen, maar door de coronacrisis werd de releasedatum op de lange baan geschoven. "We hebben lang getwijfeld ", vertelt De Levita. "Maar zowel bioscopen als publiek hebben heel veel behoefte aan nieuwe films. Alle grote Amerikaanse releases, zoals James Bond, zijn uitgesteld tot 2021. Wij zien kansen, want er zijn heel veel zalen beschikbaar. Mogelijk wordt het zelfs de grootste Nederlandse filmrelease ooit."

14 miljoen euro

De productie van de film, die 14 miljoen euro kost, was iets vertraagd door de coronacrisis. Maar de montage is afgerond en als alles volgens planning verloopt, zijn de speciale effecten binnen een paar weken klaar. "De exploitanten hebben een eerste versie gezien en zijn heel erg enthousiast", aldus de producent.

De oorlogsfilm volgt drie jongeren tijdens de Slag om de Schelde. De stad Antwerpen was eind 1944 bevrijd, maar het gebied van de Scheldemonding nog niet. In de bloedige strijd kruisen de wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht (Gijs Blom), een Engelse gliderpiloot (Jamie Flatters) en een Zeeuws verzetsmeisje (Susan Radder) elkaar.

Netflix

De film is geregisseerd door Matthijs van Heijningen, die de afgelopen jaren talloze prijzen won voor zijn Amerikaanse commercials. Ook maakte hij in de VS een prequel op horrorfilm The Thing. De Slag om de Schelde wordt mede geproduceerd door Netflix. Het is de eerste Nederlandstalige coproductie van de machtige streamingdienst.

Door: ANP