Normal_cultuur

De Rotterdamse, Amsterdamse en Haagse adviesraden voor de cultuur willen dat de cultuursector in hun stad vernieuwt. Om de vier jaar krijgen culturele instellingen subsidie. Wie wel en wie geen subsidie krijgt, hangt af van het advies van de cultuurraden. Met name in Rotterdam en Den Haag krijgen veel (inclusieve) nieuwkomers de komende vier jaar geld. In Amsterdam gaat het vooral om instellingen die al een tijdje bestaan. Dit meldt de Volkskrant. 

In Den Haag wordt voorgesteld om zeven nieuwkomers toe te voegen aan de basisinfrastructuur voor de cultuur en twintig eruit te knikkeren. Opvallend veel, zo blijkt uit een vergelijking met Amsterdam waar geen enkele instelling uit de basisinfrastructuur verdwijnt en Rotterdam waar slechts zeven plaats moeten maken.

Inclusiviteit in culturele wereld

De adviesraden lijken vooral te kiezen inclusiviteit in de culturele wereld, waar nieuwe instellingen minder moeite mee hebben dan de instellingen die al langer in de basisinfrastructuur zitten. Vooral in Rotterdam is er aandacht voor inclusiviteit en diversiteit in de cultuur. De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur ziet instellingen voor het gesproken woord en circustheaters beter aansluiten op de samenstelling van de bevolking dan andere gevestigde organisaties. Natuurlijk zijn daarin ook uitzonderingen zoals de Kunsthal en Theater Zuidplein.

Noodsteun nodig

De Amsterdamse, Rotterdamse en Haagse adviesraad waarschuwen alle drie voor de coronacrisis en de financiële problemen die ermee gepaard gaan. Er is noodsteun nodig, zeggen ze, want anders redden veel organisaties het niet. 

Door: Nationale Recreatiegids