Boijmans spiegeldepo

Exact een jaar geleden sloot museum Boijmans Van Beuningen de deuren voor een grootscheepse renovatie. Sindsdien is het museum ‘in transit’: de bouw van het spiegeldepot is bijna klaar, de collectie is uitgebreid op reis. Zo opent 1 juni in het Cobra Museum in Amstelveen een expositie met surrealistische werken uit de Boijmans-collectie. Dit meldt Boijmans Van Beuningen.

De wereldvermaarde kunstcollectie van Boijmans Van Beuningen, bestaande uit ruim 151.000 kunstwerken, zat ondanks de sluiting ‘niet op slot’. De collectie reisde tot afgelopen maart rond naar scholen, instellingen en musea in Rotterdam, Nederland en het buitenland. Acht van de elf tentoonstellingen in het kader van Boijmans bij de Buren, vonden tot nu toe plaats in de Kunsthal (3), Chabot Museum (2), Belasting & Douane Museum, Erasmus MC, Stedelijk Museum Schiedam en het Museum Rotterdam. Deze zorgden voor bijzondere samenwerkingen, voor nieuwe dwarsverbanden, context en kennis, zo stelt het museum.  Twee tentoonstellingen bij buurmusea die in de lente van 2020 zouden openen, zijn doorgeschoven.
 

Depot

 
Aan het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen werd – afgesloten van de buitenwereld – verder gebouwd. De bouw is inmiddels vergevorderd; zo zijn de meeste spiegels geplaatst en geadopteerd, werd het dakbos geplant en het atrium geïnstalleerd. Zoals het er nu naar uitziet wordt het Depot Boijmans Van Beuningen in het laatste weekend van september 2020 leeg gepresenteerd tijdens de Zilveren Opening, waarna de verhuizing van de 151.000 kunstwerken van start gaat voorafgaand aan de Gouden Opening van het depot in het najaar van 2021.
 

Boijmans binnenkort in Cobra en Chabot

 
De beroemde surrealisten uit de collectie van het museum zijn per 1 juni te zien in het Cobra Museum in Amstelveen onder de titel: This is Surrealism! The Boijmans Masterpieces. Deze werken reizen daarna door naar het Museum Te Papa Tongarewa in Wellington (Nieuw-Zeeland). Ook Boijmans bij de Buren loopt nog door. Drie gloednieuwe tentoonstellingen worden geopend bij Chabot Museum (2 juni onder de titel Kunst stelt alles voor), bij het Wereldmuseum (in september onder de titel Remix Rotterdam) en bij het Maritiem Museum (in februari 2021 onder de titel Maritieme Meesterwerken)
 

Vanaf de zomer

 
In juli worden de eerste ontwerpschetsen van het nieuwe Museum Boijmans Van Beuningen voorgelegd aan de Rotterdamse gemeenteraad en wordt het basisscenario gepresenteerd. Later in het jaar wordt er een besluit genomen over het financiële plaatje en de mate waarin er wordt vernieuwd.
 

2021

 
Vanaf 2021 wil Bijmans, als de ontwikkelingen van de coronapandemie het toelaten, deelnemen aan grote internationale beurzen en tentoonstellingen in prestigieuze musea ter wereld. Later dit jaar wordt bekendgemaakt in welke mate dit programma doorgang kan vinden.
 
Door: Nationale Recreatiegids