Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Het Nationale Theater eert Nationale Herdenking met verhalen van toen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Voor het zesde jaar interviewt Het Nationale Theater ‘de laatste getuigen’, mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Zeven Hagenaars vertellen wat hen is overkomen, maar de herinneringen aan armoe en honger, angst, geweld of eenzaamheid houden niet op als de bezetting voorbij is. Dit meldt Het Nationale Theater.
Voorgaande edities van De Laatste Getuigen vonden plaats in een volle zaal in de Koninklijke Schouwburg. Acteurs lazen op het toneel persoonlijke verhalen voor van ooggetuigen. In het bijzijn van de laatste getuigen zelf. In het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren, moeten we nu op een andere manier herdenken. Daarom maakt Het Nationale Theater in samenwerking met Omroep West een documentaire die op 4 mei na de twee minuten stilte via verschillende kanalen getoond wordt. Onder anderen via een livestream-evenement op Facebook. 
 

Acteurs lezen verhalen op belangrijke locaties in de stad

 
De filmploeg van de documentaire over de laatste getuigen is samen met de acteurs naar belangrijke locaties in Den Haag gegaan om de verhalen op te nemen. Zo vertelt Mark Rietman het verhaal van Arie Toet op het Malieveld, deze locatie speelt een belangrijke rol in een van de spannendste momenten uit het oorlogsverhaal van Arie. En Malou Gorter vertelt het verhaal van Henny Dormits voor het huis waar Henny woonde, tot ze op een nacht met haar familie naar de Valkenboskade liep om onder te duiken. De overige vijf acteurs die verhalen vertellen zijn Jaap Spijkers (tekent ook voor de regie), Yela de Koning, Mariana Aparicio Torres, Antoinette Jelgersma en Johannes Wirix-Speetjens.
 
Meer informatie is te vinden via hnt.nl/vrijheid.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
04 oktober '24 (13:06)

Petra Reijnhoudt vertrekt na achttien jaar bij Nationaal Onderwijsmuseum

Na een carrière van bijna achttien jaar vertrekt Petra Reijnhoudt op 30 november 2024 als directeur-bestuurder van het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Reijnhoudt heeft de afgelopen zes jaar als directeur-bestuurder een belangrijke rol gespeeld in de groei en professionalisering van het museum. Onder haar leiding heeft het museum diverse aansprekende en maatschappelijke tentoonstellingen gepresenteerd, waaronder Nazipropaganda voor de jeugd, Boom roos vis - over leesplezier, en Aahhh..!, dat gender, seksualiteit en consent onder de loep nam. Dit meldt het Nationaal Onderwijsmuseum.

03 oktober '24 ( 8:59)

Docu over Theo van Gogh door BNNVARA twintig jaar na dood bekendgemaakt

Twintig jaar na de dood van Theo van Gogh komt BNNVARA met een documentaire over de mediamaker die destijds op klaarlichte dag werd vermoord. Dat heeft de omroep woensdag bekendgemaakt.

03 oktober '24 ( 8:55)

Telekids-spullen geschonken aan Beeld & Geluid

Carlo Boszhard (55) en Irene Moors (57) hebben 35 jaar nadat Telekids begon hun archief geschonken aan Beeld & Geluid. Dat heeft het mediamuseum woensdag bekendgemaakt.

03 oktober '24 ( 8:50)

Voorstelling Moulin Rouge! gestopt door te zieke hoofdrolspeler

Een voorstelling van de musical Moulin Rouge! is woensdagavond halverwege gestopt. Een van de hoofdrolspelers is "te ziek" om de tweede akte te kunnen spelen, laat Stage Entertainment desgevraagd weten.

03 oktober '24 ( 8:44)

Festival De Betovering biedt unieke theaterervaring voor alle kinderen

Kinderen kunnen tijdens het kinderkunstfestival De Betovering in Den Haag volop genieten van theater, muziek en workshops. Het festival, dat plaatsvindt van 27 oktober tot en met 1 november, zet dit jaar extra in op toegankelijkheid, zodat ook kinderen met een beperking kunnen deelnemen aan de vele activiteiten. Dit meldt De Betovering.

03 oktober '24 ( 8:40)

Gemeenteraad Rotterdam stemt over aangepaste, duurdere verbouwingsplan Boijmans Van Beuningen

De Rotterdamse gemeenteraad stemt donderdag over het aangepaste verbouwingsplan voor museum Boijmans Van Beuningen. De geraamde kosten van bijna 360 miljoen euro zijn aanzienlijk hoger dan de 223 miljoen uit het oorspronkelijke plan. De renovatie begon in 2019, sindsdien is het museum dicht.

02 oktober '24 (12:54)

Bijzondere tentoonstelling over 'de Idiotenschool’ in Atrium van stadhuis in Den Haag

In het Atrium van het stadhuis van Den Haag is vanaf 16 oktober tot en met medio december een tentoonstelling over ‘de Idiotenschool’ te zien, gewijd aan de eerste school voor speciaal onderwijs in Nederland. Deze school, in 1855 opgericht door dominee Cornelis van Koetsveld, was baanbrekend in zijn tijd en richtte zich op kinderen die buitengesloten werden van het reguliere onderwijssysteem. Dit meldt Algemeen Dagblad.

02 oktober '24 ( 9:32)

Opbrengst van 2895 euro voor tekeningen jonge prinses Beatrix

De tekeningen die prinses Beatrix maakte toen ze jong was, hebben bij een veiling 2985 euro opgeleverd. De twee papieren werden dinsdagavond geveild.

02 oktober '24 ( 8:45)

Dutch Podcast Award 2024 naar podcast over Jodenvervolging

De podcast Vergeet me niet van het Nationaal Holocaustmuseum heeft dinsdag de Dutch Podcast Award 2024 gewonnen in de categorie Brandstory. Brandstories zijn podcasts die in opdracht van een merk, overheidsinstelling of andere organisatie worden gemaakt. De prijsuitreiking vond plaats in Beeld & Geluid in Hilversum.

02 oktober '24 ( 8:40)

Jan Slagter zou bij NPO "zo honderd miljoen bij elkaar" kunnen bezuinigen

Jan Slagter zou bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) "zo honderd miljoen bij elkaar" kunnen bezuinigen als hij "aan de knoppen mocht zitten". Dat zegt de Omroep MAX-baas in een gesprek met Spreekbuis.nl.