Normal_rss_entry-253783

De Nederlandse arthousetheaters zijn er ontevreden over dat zij geen inspraak krijgen in het 'coronaprotocol' voor bioscopen dat in opdracht van de overheid wordt opgesteld. Dat laten bronnen binnen de filmwereld weten na een bericht hierover van NRC. Bioscoopexploitant Pathé heeft in opdracht van koepelorganisatie NVBF een plan gemaakt over hoe de bioscopen in de anderhalvemetereconomie toch weer open zouden kunnen.

Maar dit protocol heeft weinig tot geen nut voor de vaak kleinere arthousetheaters. Zij willen dat de NVBF bij het ministerie van Economische Zaken te kennen geeft dat verschillende soorten bioscopen een ander plan van aanpak nodig hebben. Een op de acht bioscoopzalen in Nederland is van een arthousetheater.

NVBF-voorzitter Winnie Sorgdrager was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Kuchschermen

In het 'Pathé-protocol' dat er nu ligt, kan een derde van het aantal normale filmvoorstellingen worden gedraaid. Een kwart van de stoelen in de zalen kan worden bezet, om ervoor te zorgen dat het publiek ver genoeg uit elkaar zit. De ticketverkoop zou in de 'coronasituatie' online moeten plaatsvinden.

Een goede planning en looproutes in de theaters zou moeten voorkomen dat bezoekers elkaar te dicht naderen. Deurknoppen en relingen zullen met grote regelmaat worden gedesinfecteerd. Medewerkers bij de buffetten zitten achter 'kuchschermen'.

Intelligente lockdown

Het is nog onduidelijk wanneer de Nederlandse bioscopen hun deuren weer kunnen openen. Tot 1 juni zijn alle grote bijeenkomsten met veel mensen niet toegestaan vanwege de 'intelligente coronalockdown'. Het is overigens ook de vraag wat bioscopen voor films gaan draaien; alle grote releases tot het eind van de zomer zijn inmiddels uitgesteld.

Door: ANP

 

Lees ook: Bioscopen hebben scenario's klaarliggen voor heropening