Laat je kinderen voorlezen

Nu het coronavirus het recreëren buitenshuis zo goed als onmogelijk heeft gemaakt richten we onze blik naar binnen. Onder de noemer Binnentip van de Dag komen we iedere dag met een idee voor thuisrecreatie, eentje om blij van te worden! Vandaag: laat je kinderen voorlezen, van Hans Kazàn tot Dolly Parton.

Het is vandaag de Dag van het Kinderboek (of nog mooier: International Children's Book Day), en dat brengt ons op een heel ontspannen Binnentip: laat je kinderen voorlezen. Dan heb je als ouders even geen omkijken naar ze, en het is nog goed voor ze ook
 

Bekende Nederlanders

 
Het voorlezen kun je uitbesteden aan een heel scala van beroemdheden: denk bijvoorbeeld aan Jochem Myer, Dieuwertje Blok of, eergisteren begonnen, Hans Kazàn. YouTube staat er vol mee.
 

Sprookjes

 
Laat je ze graag sprookjes voorlezen? Dan zijn de cd-boxen Er was eens… en En ze leefden nog lang en gelukkig… (beide uitgegeven door NRC Handelsblad) wel hele mooie opties. Op laatstgenoemde staat bijvoorbeeld Hans en Grietje (voorgelezen door Kees Prins en Martine Sandifort) en lezen Wieteke van Dort en Edwin Rutte Piggelmee en het tovervisje voor. Op de andere box staan muzikale sprookjes: denk aan Jasperina de Jong die Tsjaikovski’s Doornroosje voorleest (met muziek van het Koninklijk Concertgebouworkest) of Paul de Leeuw die samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest Prokofjevs Peter en de Wolf tot leven wekt.
 

Kunst

 
Wil je ze liefde voor de kunst bijbrengen? Dan zit je goed met Het grote Rijksmuseum luisterboek, waarbij de beste kinderboekenschrijvers over de meesterwerken uit het Rijksmuseum vertellen. Maar liefst 25 topstukken komen voorbij.
 

Internationaal

 
Tot slot hebben we nog een Engelstalige tip die we je niet willen onthouden, namelijk Dolly Parton. Wereldberoemd als zangeres en actrice, en straks vast ook als vertelster. Vanaf morgen start ze met voorlezen vanaf haar YouTube-kanaal Dolly Parton's Imagination Library. En dat is natuurlijk voor álle leeftijden leuk!
 
Door: Nationale Recreatiegids