De beste virtuele museumtours

Recreatiegids goes international! Met vijf topmusea van over de hele wereld, die in deze coronatijden hebben besloten de mooiste virtuele tours door hun kunsttempels voor iedereen beschikbaar te stellen. Reis langs de beroemdste kunstschatten van onze aarde, veilig vanuit huis, zónder rekening te hoeven houden met openingstijden. Kunst kijken was nog nooit zo comfortabel! 

British Museum – Londen

Het British Museum heeft een gigantische collectie aan kunst en artefacten uit het verleden. Zelfs als je wel in Londen was en het museum zou kunnen bezoeken zou je aan één dag waarschijnlijk niet genoeg hebben. Gelukkig heeft het museum een prachtige virtuele tour opgezet. Via een interactieve tijdlijn kun je de kunststukken op chronologische volgorde, ingedeeld per continent, bekijken. Klik op een bepaald werk en lees er meer over als je geïnteresseerd. Zo vlieg je door de tijd, en vliegt ondertussen de tijd om. 
 
 

Uffizi – Florence

In de Gallerie degli Uffizi in Florence vind je een van de oudste en belangrijkste kunstmusea ter wereld. Jammer dat je het museum nu niet in levende lijve kunt bezoeken, maar een goed alternatief is de virtuele tour, waarmee je uren zoet zult zijn. Verplaats je door de gangen en zalen van dit voormalige De’ Medici-paleis en bekijk zo op je gemak alles aan schilder- en beeldhouwkunst dat dit prachtige museum te bieden heeft. Van de wereldberoemde Geboorte van Venus door Botticelli tot de portretten van de hertog en hertogin van Urbino, die behoren tot de allereerste renaissanceportretten.
 
 

Solomon R. Guggenheim Museum – New York

Het Guggenheim in New York is één van de bekendste musea voor moderne kunst ter wereld en je hoeft er niet eens per se de Atlantische Oceaan voor over te vliegen. Het museum begon ooit als de privécollectie van Solomon R. Guggenheim, maar is sinds 1959 voor het grote publiek toegankelijk. De kunstwerken worden tentoongesteld langs een spiraalvormig verlopende helling die het gehele gebouw doorloopt. Voor liefhebbers van hedendaagse kunst is dit een buitenkansje. Laat je gaan!
 
 

Louvre – Parijs

Als je het hebt over wereldberoemde musea kan het Louvre in Parijs natuurlijk niet onbesproken blijven. Voor het Louvre geldt hetzelfde als voor het British Museum: het is veel te groot om in één dag te bekijken. Bovendien is het in de zalen met beroemde kunstwerken, zoals Da Vinci’s Mona Lisa, vaak veel te druk om alles goed te zien. Gelukkig biedt ook het Louvre een aantal virtuele tours. Ga lekker zitten, pak er iets te eten en te drinken bij, en dompel jezelf onder in de kunst van het best bezochte museum ter wereld. 
 
 

Van Gogh Museum – Amsterdam

Blijf je ook virtueel liever dichter bij huis? Dan kun je een kijkje nemen in het Van Gogh Museum in Amsterdam. In dit museum vind je ruim 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven van Vincent van Gogh, Nederlands meest beroemde schilder. Om goed te kunnen laten zien welke invloed Van Gogh heeft gehad op onder andere het expressionisme en het fauvisme, zijn er in dit museum ook werken te zien van Paul Gauguin, Claude Monet en anderen. Bij deze virtuele tour kun je zó dichtbij de kunstwerken komen dat je er in het echt praktisch met je neus tegenaan zou hebben gestaan. Zeker de moeite waard!
 
Door: Nationale Recreatiegids