Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederland gelooft in wonderen, blijkt uit onderzoek bij tentoonstelling

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Museum Catharijneconvent presenteert van 28 februari tot en met 23 augustus Allemaal wonderen, een grote tentoonstelling waarin wonderen centraal staan. Als onderdeel van de tentoonstelling heeft het museum, samen met KRO-NCRV, een landelijk onderzoek naar het geloof in wonderen laten uitvoeren. De uitkomsten zijn verrassend. Dit meldt Museum Catharijneconvent.
Wonderen zijn van alle tijden, van alle culturen en alle religies en spelen sinds het begin van
de mensheid een rol in het leven van alledag. 
 

Opzienbarende resultaten landelijk onderzoek

 
In opdracht van Museum Catharijneconvent en KRO-NCRV deed Motivaction International B.V. een grootschalig onderzoek naar het geloof in wonderen in Nederland. Ruim 2.000 mensen hebben  deelgenomen aan het onderzoek, waaronder katholieken, moslims en nietgelovigen. Zij vormen een representatieve dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving. Een bijzondere uitkomst is dat katholieken het minst in wonderen geloven van alle religieuze Nederlanders. Het meest opvallende is dat 63 procent van de Nederlandse bevolking tussen de 16 en 90 jaar in meerdere of mindere mate in wonderen gelooft. En ruim een op de vijf Nederlanders heeft zelf een wonder of wonderbaarlijke ervaring meegemaakt. Dit komt neer op circa 3,1 miljoen Nederlanders. Ook opmerkelijk: slechts 6 procent associeert een wonder direct met religie. Het overgrote deel van de mensen typeert het als iets dat wetenschappelijk niet verklaarbaar is. 
 

Geloof je altijd wat je ziet?

 
Wonderbaarlijke gebeurtenissen zijn bijzonder en ongrijpbaar. En het zijn precies deze elementen die kunstenaars door de eeuwen heen uitdagen om wonderverhalen te verbeelden. Ze brengen het  verhaal tot leven en zetten de kijker aan het denken over de eigen overtuigingen. Geloof je altijd wat je ziet? Geloof je het als iemand anders een wonderbaarlijk verhaal vertelt? En welke betekenis geef je aan wonderbaarlijke gebeurtenissen die je zelf meemaakt?
 

Verrassende invalshoeken

 
Ook kunstenaars laten zich al eeuwenlang door wonderen inspireren. Het weergeven van wat er zich tussen hemel en aarde afspeelt, vraagt om hun allergrootste verbeeldingsvermogen. Van Rembrandt tot Mondriaan en Abramović, voor deze tentoonstelling heeft Museum Catherijneconvent de  mooiste en verrassendste werken uit nationale en internationale collecties samengebracht. 
 

Menselijk leven als uitgangspunt

 
De kunstwerken gaan niet alleen de dialoog aan met elkaar, maar ook met sensationele wonderverhalen uit verschillende culturen, indrukwekkende cultuurhistorische voorwerpen en bijzondere ooggetuigenverslagen. Wetenschappers komen aan het woord en geven hun visie op het fenomeen. Kenmerkend voor al deze wonderen, van vroeger tot nu, is dat ze tijdens een crisismoment plaatsvonden: bij sterven, gevaar, bij ziekte en rond zwangerschap en geboorte. Dit inspireerde het museum om het menselijk leven als uitgangspunt te nemen. De bezoeker reist langs de kantelpunten in het leven van een mens en de wonderen die daarin een rol spelen.
 

Filosoferen op zaal 

 
Bij de tentoonstelling Allemaal wonderen komt een uitgebreid en gevarieerd randprogramma, van lezingen door wetenschappers en schrijvers – onder wie Fred van Lieburg, Fik Meijer en Susan Smit – tot filosoferen op zaal. In de zomermaanden is er een muzikaal programma in het kader van de tentoonstelling. Voor wie meer over wonderen wil weten, verschijnt er bovendien een rijkgeïllustreerde publicatie met essays die het thema vanuit diverse invalshoeken belichten.
 
Het onderzoek naar het geloof in wonderen in Nederland is te vinden via deze PDF-download.
 
Door: Nationale Recreatiegids
08 mei '24 (10:40)

Beeld & Geluid vindt verloren afleveringen serie Hamelen terug

Beeld & Geluid heeft vier afleveringen van de populaire jeugdserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? teruggevonden. Het instituut spreekt van "een unieke vondst van historische waarde, want hiermee is de serie weer compleet en veiliggesteld voor de toekomst". De gevonden afleveringen worden momenteel door Beeld & Geluid gedigitaliseerd.

08 mei '24 ( 9:20)

Serie over Marianne Vaatstra: 'Akelig actueel'

Regisseur Michiel van Erp en producent Pupkin Film hebben een serie gemaakt die is geïnspireerd op de moord op Marianne Vaatstra. Het zesdelige drama Een van ons gaat dit najaar in premiere op CANAL+. Het is de eerste Nederlandse 'original' van de streamingservice.

08 mei '24 ( 9:06)

Carrie ten Napel maakt vooravondshow op vrijdag bij NPO 1

Carrie ten Napel gaat vanaf dit najaar op vrijdag de vooravondshow van NPO 1 maken. Dat heeft Omroep MAX bevestigd na berichtgeving van het AD.

08 mei '24 ( 8:42)

KRO-NCRV maakt documentaire en podcast over impact MH17-ramp

KRO-NCRV komt binnenkort met De echo van MH17, een vierdelige documentaireserie waarin nabestaanden en betrokken professionals vertellen over de afgelopen tien jaar sinds het neerhalen van MH17. Onder meer demissionair premier Mark Rutte heeft aan de serie meegewerkt, maakte de omroep woensdag bekend.

07 mei '24 ( 8:52)

Al 50.000 kaarten verkocht voor Mamma Mia! The Party

Met nog bijna vijf maanden tot aan de première van Mamma Mia! The Party in de Schiecentrale in Rotterdam zijn er al 50.000 kaarten voor de show verkocht.

07 mei '24 ( 8:42)

Boek Joe Speedboot gratis verspreid voor Heel Nederland Leest

De bestseller Joe Speedboot wordt de hele maand november gratis verspreid om het lezen te bevorderen. De roman van Tommy Wieringa is door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) gekozen als het centrale boek van de 19e editie van de bibliotheekcampagne Heel Nederland Leest, een actie om mensen samen te brengen door hetzelfde boek te lezen.

06 mei '24 (14:43)

Schagen krijgt Tanja Groenplein met monument Peter R. de Vries

In het Noord-Hollandse Schagen wordt een plein vernoemd naar Tanja Groen, die al sinds 1993 vermist is. Op het Tanja Groenplein komt ook een gedenkteken voor haar en voor misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die veel aandacht heeft besteed aan haar verdwijning. Dat meldt de gemeente maandag.

06 mei '24 (11:17)

De 'afgeschoren baard' van de Domtoren staat straks weer op zijn gezicht

Als je vandaag in Utrecht bent, let dan goed op de Domtoren in het centrum van de stad. De vier wijzerplaten van de klok in de toren worden na vijf jaar weer teruggeplaatst. Die zijn weggehaald in 2019 voor een opknapbeurt. Het belooft een flinke klus te worden, meldt RTV Utrecht. 

06 mei '24 ( 9:07)

Ilja Gort brengt nieuwe roman uit over wijnvervalsingen

Ilja Gort komt op 16 mei met een nieuwe roman. In De Flessentrekker duikt de auteur in de wereld van de wijnvervalsingen, maakte uitgeverij Gort Publishers maandag bekend. Het boek is volgens de auteur losjes geïnspireerd op een aantal bekende wijnfraudezaken.

02 mei '24 ( 9:05)

Nederlands-Joodse schrijfster Etty Hillesum onderwerp nieuwe internationale dramaserie

De Nederlands-Joodse schrijfster Etty Hillesum, die in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bijhield, wordt het onderwerp van een grote internationale dramaserie. De opnames van het zesdelige drama The Girl Who Learned How To Kneel vinden komend najaar plaats in Amsterdam. Dat heeft producent Topkapi Films donderdag gemeld.