Black Light EYE

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye Filmmuseum nodigde gastcuratoren uit om voorstellingen te maken rondom films die zijn geselecteerd om hun zeggingskracht en unieke visuele stijl. Met medewerking van onder andere RightAbout-Now Inc., Cinedans, Da Bounce en beeldend kunstenaar Judith Leysner. Dit meldt Eye Filmmuseum.

Black Light viert de verscheidenheid en kracht van de zwarte film. Met muziek, theater, dans, interviews en rondetafelgesprekken laten gastcuratoren je de ontwikkeling zien van zwarte personages op het witte doek, de rolmodellen en de stereotypen.
 

Politiek statement en persoonlijke reis

 
Eye toont een selectie van het gelijknamige programma dat curator Greg de Cuir Jr. presenteerde op het filmfestival van Locarno. Het retrospectief was zowel een politiek statement als een persoonlijke reis door de filmgeschiedenis, aldus De Cuir Jr. Hij vertoonde cultfilms, baanbrekende meesterwerken, iconische blaxploitation-films uit de jaren zeventig en films van de belangrijkste regisseurs uit de Black Cinema. In Amsterdam wordt het programma van De Cuir aangevuld met klassiekers uit de Afrikaanse cinema en films uit Nederland, Suriname en de Antillen.
 
Black Light, van 6 maart tot en met 15 april 2020  in Eye Filmmuseum (Amsterdam).
 
Door: Nationale Recreatiegids