T-rex Trix in Naturalis. Beeld via Naturalis Biodiversity Center. Foto; Koen Mol

Het is weer bijna voorjaarsvakantie en dat betekent dat de kinderen weer een hele week thuis zijn. Misschien vermaken ze zich wel met vriendjes en vriendinnetjes, maar het kan ook de perfecte kans zijn om eens samen een museum te bezoeken! Deze vijf musea zijn leuk voor kinderen én hun ouders.

 

Naturalis – Leiden

 
Na een twee jaar durende verbouwing opende Naturalis in september 2019 opnieuw de deuren. Dit familiemuseum leert jong en oud alles over de natuur. Met verwondering als vertrekpunt wil Naturalis iedereen enthousiast krijgen over de natuur en haar rijkdom. Er valt veel te leren en te onderzoeken in het museum, met als hoogtepunt een heuse T-rex in de dinozaal. 
 
 

Gevangenismuseum – Veenhuizen

 
In het Gevangenismuseum van Veenhuizen leer je alles over misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot nu. Hoe ziet een gevangenis er van binnen uit? Hoe voelt het om in een echte gevangenis te zitten? In dit museum kom je erachter. Kinderen (en volwassenen) kunnen in de Boevenbus stappen, waar tienduizenden echte gevangenen mee vervoerd zijn. Ook is er een escape room speciaal voor kinderen. Een spannend en leerzaam dagje uit!
 
 

Nederlands Bakkerijmuseum – Hattem 

 
In drie monumentale gebouwen die met elkaar verbonden zijn door een tunnel onder de straat is het grootste bakkerijmuseum van Nederland gevestigd. Hier leer je alles over de geschiedenis van brood en banket en kun je een kijkje nemen in een 150 jaar oude bakkerij. Natuurlijk is er ook genoeg lekkers te krijgen. Op zaterdag is het kinderbakdag, en mogen alle kinderen hun eigen koekemannetje bakken.
 
 

Eye Filmmuseum – Amsterdam

 
In het Eye, dat ook wel het ‘filmgeheugen van Nederland’ wordt genoemd, leer je alles over films. Verleden en heden komen beiden aan bod en Eye streeft om een steeds veranderend medium vanuit meerdere perspectieven te belichten in mooie tentoonstellingen. Ook voor kinderen is er genoeg te beleven: ze kunnen films maken of kijken, en zelfs spelen met film. Er is een speurtocht door het hele gebouw en met een filmkaartje kun je ook de filmische speeltuin in.
 
 

Kinderboekenmuseum – Den Haag

 
Leuk voor kinderen én volwassenen die graag lezen. Ook als je je kind graag enthousiast wilt krijgen over jeugdliteratuur ben je hier aan het juiste adres. Met wisselende tentoonstellingen is er altijd iets leuks te beleven in het Kinderboekenmuseum en de vertelvoorstellingen zijn ook voor de allerkleinsten ontzettend leuk. Ontdek en beleef de mooiste verhalen!
 
Door: Nationale Recreatiegids