J.H. Moesman, Zelfportret, 1935 - beeld via persbericht Centraal Museum

In de grote tentoonstelling De tranen van Eros: Moesman, Surrealisme en de Seksen toont het Centraal Museum Utrecht het werk van de enige officieel erkende Nederlandse surrealist Johannes (Joop) Moesman (1909-1988) in de context van zijn internationale mannelijke tijdgenoten. 

Naast Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst is er voor het eerst veel ruimte voor vrouwelijke surrealisten als Leonora Carrington, Leonor Fini, Dorothea Tanning en Unica Zürn. Daarnaast bieden werken van hedendaagse kunstenaars zoals Sarah Lucas, Gillian Wearing, Paul Kooiker en Viviane Sassen een actueel perspectief op het thema van de tentoonstelling.
 

Moesmans obsessies

 
Met De tranen van Eros: Moesman, Surrealisme en de Seksen willen we bezoekers inzicht bieden in het oeuvre van Moesman in relatie tot de tijd waarin hij leefde en tot de veranderde hedendaagse maatschappij. Vertrekpunt van de tentoonstelling is Moesmans obsessie met vrouwen en seks.
 

Erotische beeldtaal

 
Voor de surrealisten vormden seksuele driften, net als dromen, een sleutel tot het bevrijden van het onderbewuste. Met hun radicaal vernieuwende, erotische beeldtaal verzetten ze zich tegen het verstikkende conformisme en rationalisme van hun tijd. Tegelijkertijd lagen de seksuele verhoudingen nog redelijk vast: in een door mannen gedomineerde wereld verkenden vrouwelijke surrealisten hun eigen subjectieve werelden. De tentoonstelling onderzoekt niet alleen het mannelijke perspectief, maar wijdt ook een belangrijk deel aan dit andere, vrouwelijke perspectief.
 
De tentoonstelling is te zien van 15 februari tot en met 24 mei 2020. De tranen van Eros is onderdeel van MoesMánia2020, de culturele manifestatie die van 14 tot en met 29 februari in Utrecht plaatsvindt om Moesman te eren.
 
Door: Nationale Recreatiegids