Logo_eeuw_van_de_amateurs_logo

De populaire podcast De Eeuw van de Amateur gaat het theater in. Journalist Botte Jellema en fotostripmaker Ype Driessen, die de podcast verzorgen, gaan dit voorjaar een korte tournee maken waarin zij vertellen over het maken van de uitzendingen. Ook delen zij, net als in de podcasts zelf, hun naar eigen zeggen "aanstekelijke, licht neurotische blik op het leven."

De voorstelling De Eeuw van de Amateur Live! is in maart te zien in elk geval in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. In de podcast ontvangen Jellema en Driessen min of meer beroemde gasten die alle tijd krijgen om te vertellen over hun leven. Dit leidt vaak tot mooie, openhartige gesprekken.

Eeuw van de Amateur werd bedacht door Botte Jellema en wordt gepubliceerd door podcastplatform Dag & Nacht Media. De eerste aflevering werd gemaakt op 6 december 2015. In eerste instantie verschenen de gesprekken onregelmatig; sinds september worden de uitzendingen elke week gepubliceerd.

10.000 minuten

De serie werd in 2018 bekroond met een Dutch Podcast Award voor beste podcast in de categorie Media & Journalistiek. Uitgeverij Dag & Nacht Media heeft uitgerekend dat Eeuw van de Amateur inmiddels zo’n 10.000 minuten podcast heeft gemaakt. Voor zover bekend is er geen enkele onafhankelijke Nederlandse podcast die zoveel minuten uitzending heeft gemaakt. De uitzendingen zijn inmiddels meer dan een miljoen keer gedownload.

In Eeuw van de Amateur waren de afgelopen jaren onder meer mensen als Janine Abbring, a balladeer, Johan Goossens, Arthur Japin, Joost Lubach, Matijn Nijhuis, Bram de Wijs, Bart Westerlaken en Ionica en Sidney Smeets te gast. Terugkerende stemmen zijn onder anderen Aaf Brandt Corstius, JP Pellemans en Paulien Cornelisse.

Door: ANP