Hildo Krop, 'Buffet', 1920. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam

In 2020 is het vijftig jaar geleden dat kunstenaar Hildo Krop (1884-1970) overleed - hij stierf in het harnas. Met het themajaar Hildo Krop 2020 staat een groot aantal culturele organisaties stil bij de betekenis van Krop als kunstenaar en idealist. Dit meldt het Stedelijk Museum Amsterdam.

Begonnen als banketbakker in Steenwijk, begeeft Krop zich in 1906 op het pad van de kunst. Na opleidingen en stages krijgt zijn carrière in 1913 een vliegende start dankzij een prestigieuze opdracht voor Het Scheepvaarthuis aan de Amsterdamse Prins Hendrikkade.
 

Stadsbeeldhouwer van Amsterdam

 
Vanaf 1916 heeft hij veertig jaar lang een parttime betrekking bij de gemeente Amsterdam. Er verschijnen zoveel beeldhouwwerken van zijn hand in het straatbeeld, dat het hem in 1956 de eretitel stadsbeeldhouwer oplevert. Naast zijn werk voor de gemeente, voert Krop in eigen atelier opdrachten en vrij werk uit. Dit vergroot zijn zichtbaarheid binnen en buiten zijn stad.
 

Werken vol symboliek

 
De samenwerking tussen de partnerorganisaties levert tijdens het themajaar Hildo Krop 2020 een divers programma op. Initiator Louise de Blécourt, conservator van de Amrâth Collectie in Het Scheepvaarthuis: "In het rijke leven van Hildo Krop ging het om meer dan alleen beeldhouwen. Daarvan getuigen zijn werken vol symboliek. Bij Het Scheepvaarthuis zie je de verwijzingen naar de maritieme historie, de zee en bekroning van de toren boven de hoofdingang met de loden beeltenis van de zeegod Neptunus. Op bruggen en aan gevels bracht Krop fabeldieren en mythologische figuren aan, of bijvoorbeeld personificaties van handel en wetenschap. En dan zijn er nog zijn losse sculpturen in de openbare ruimte, zoals Moeder Aarde dat de opwaartse en neerwaartse krachten in de natuur symboliseert."
 
Meer informatie over het Hildo Krop 2020 Jubileumjaar is te vinden via de website van Artzuid.
 
Door: Nationale Recreatiegids