Normal_tassenmuseum_amsterdam__chanel__-_beeld_via_tassenmuseum_amsterdam

Amsterdam is niet alleen de hoofdstad van ons land, maar ook het onbetwiste museumwalhalla van Nederland. Niet minder dan vijftig musea telt de stad aan de Amstel, waaronder grootheden als het Rijks, Stedelijk en Van Gogh. Heb je dit museale trio aan het Museumplein inmiddels gehad? Toe aan een paar goede alternatieven? We hebben er vijf voor je!

1. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

 
Na het Rijksmuseum is dit het oudste museum van Amsterdam. In 1661 kocht de katholieke koopman Jan Hartman het pand en liet hij er een zolderkerk in bouwen. Katholieke vieringen waren in die tijd verboden in het protestantste Nederland, maar binnen Amsterdam werden andere geloofsovertuigingen gedoogd. Ook nu laat het kerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder nog zien hoe Amsterdam in de zeventiende omging met verschillende religies. Alles is authentiek en bezoekers kunnen hier de geschiedenis herbeleven.
 
 

2. Foam (Fotografiemuseum Amsterdam)

 
Aan de hand van wisselende tentoonstelling laat Foam allerlei verschillende fotografische genres zijn. Zo worden er historische foto’s, kunstfoto’s, nieuwsfoto’s en modefoto’s getoond. Elk jaar organiseert het museum vier langlopende, tijdelijke exposities die elk ongeveer drie maanden lopen en vaak de grote namen in de fotografie belichten. Daarnaast zijn er jaarlijks zestien korter lopende exposities die qua onderwerp erg uiteenlopen. Dat maakt Foam een perfect museum om vaker naartoe terug te keren. 
 

3. Nederlands Uitvaartmuseum Tot Zover

 
Tot Zover besteedt aandacht aan hoe mensen omgaan met de dood. Hoe we omgaan met sterven en de dood als concept zegt veel over wie we zijn, onze afkomst en de tijd waarin we leven. Voor veel mensen is de dood een eng onderwerp om over te praten, maar in dit museum kan men op een mooie manier leren (en) reflecteren over de dood, sterfelijkheid en het leven aan de hand van vaste en wisselende cultuurhistorische tentoonstellingen.
 

4. Tassenmuseum Amsterdam

 
Het begon allemaal toen Hendrikje Ivo in Norwich (Engeland) een leren handtas met dekplaten van schildpad vond. Ze ging zich verdiepen in de geschiedenis van de tas en daar vloeide het Tassenmuseum uit voort. Met zo’n 4.500 voorwerpen die stammen uit de periode vanaf het jaar 1500 tot nu is dit museum echt de moeite waard. De vaste collectie toont de geschiedenis van de westerse tas van de late Middeleeuwen tot nu. 
 
 

5. KattenKabinet

 
Kattenliefhebbers kunnen hun geluk niet op met dit museum dat geheel gewijd is aan katten. In 1990 richtte Bob Meijer het KattenKabinet op ter nagedachtenis aan zijn rode kater John Pierpont Morgan. De collectie omvat allerlei verschillende kunstwerken van katten met onder andere werk van Picasso en Rembrandt. 
 
Door: Nationale Recreatiegids