Twee creaties van Louis Vuitton uit de Cruise collection 2018. Foto; Fred Collier - Ville de Calais (Haute Dentelle) - beeld via persbericht TextielMuseum

Zaterdag 16 november opent in het TextielMuseum in Tilburg de internationale modetentoonstelling The Art of Lace | Haute couture van Chanel tot Iris van Herpen. De expositie eert naast de visie van de modeontwerper ook het vakmanschap van de kantmaker en geeft zo een uitzonderlijke blik achter de schermen van haute couture – van draad tot modeshow. Dit meldt het TextielMuseum.

De modetentoonstelling The Art of Lace laat meer dan veertig kanten creaties zien van wereldberoemde modehuizen als Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli en Yiqing Yin. Ook worden er videobeelden getoond waarin de intensieve maakprocessen van haute couture uit de doeken worden gedaan, die normaal gesproken achter gesloten deuren blijven. 
 

Unieke luistertour met Cécile Narinx en Jasmijn Bergisch

 
Naast het oog wordt ook het oor getrakteerd in de modetentoonstelling. Zo is er een unieke luistertour met Cécile Narinx (de Volkskrant) en Jasmijn Bergisch (Viktor&Rolf) waarin zij wonderlijke details over het buitengewone vakmanschap achter de modestukken delen met de luisteraar. Ze vertellen onder meer over de materialen die worden gebruikt, hoe onderdelen geproduceerd worden en de handmatige arbeid die erin steekt. Ook geven de twee mode-experts een ruimhartig kijkje in de wereld van haute couture, met bijzondere feiten en anekdotes over de modehuizen en hun creaties. 
 

In het naaiatelier van Chanel

 
Extra aandacht is er ook voor het Franse modehuis Chanel, dat 110 jaar geleden werd opgericht en daarmee een van de oudste en meest prestigieuze modehuizen ter wereld is. In de tentoonstelling zijn videobeelden uit de documentaire Signé Chanel te zien die illustreren hoe arbeidsintensief het maakproces van een couturestuk is. Van een plumassier die op ambachtelijke wijze gevederte in stof verwerkt, tot het handmatig opnaaien van duizenden pailletjes, en het atelierhoofd dat alles samenbrengt. Tegen de tijd dat het model over de catwalk loopt zijn er maar liefst 12.000 veren bevestigd en meer dan 1.000 arbeidsuren besteed. En de kantmaker heeft dan al zeker twee maanden aan het kant gewerkt. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen de kwaliteit en verfijning van het kant met hun eigen handen voelen dankzij de stalen en monsters die bij de tentoongestelde stukken worden gepresenteerd.
 
De tentoonstelling The Art of Lace | Haute couture van Chanel tot Iris van Herpen is van 16 november 2019 tot en met 10 mei 2020 te zien in het TextielMuseum in Tilburg.
 
Door: Nationale Recreatiegids