Normal_vuurrever

Stichting De Scheper exploiteert Museum de Scheper, het historisch museum van Eibergen. Het Museum heeft een vaste collectie, waarmee de geschiedenis van Eibergen in beeld wordt gebracht. Daarnaast worden er jaarlijks twee grote wisselexposities en soms één of meerder kleine wisselexposities georganiseerd.

Museum de Scheper laat u de hele geschiedenis van Eibergen zien: van geologische vondsten uit tijden van vóór de sauriërs tot gebruiksvoorwerpen uit eind vorige eeuw en af en toe een expositie met beeldende kunst of een historisch onderwerp.

Gemoedelijk, professioneel en goed toegankelijk

De gemoedelijke sfeer wordt in stand gehouden door meer dan zestig vrijwilligers, die er genoegen in scheppen de collectie goed te onderhouden, goed uit de verf te laten komen en u van dienst te zijn met koffie, informatie en gezelligheid. Museum de Scheper is opgenomen in het Nationaal Museumregister, wat getuigt van professionaliteit en inbedding in de museumwereld. Het museum is goed toegankelijk, niet alleen voor valide volwassenen, maar ook voor mensen met een beperking en voor kinderen. In de nabije omgeving is ruime parkeergelegenheid. Er zijn samenwerkingsverbanden met de Historische Kring Eibergen, de Berkelschippers, de molenaars, de Oude Mattheus en andere culturele instellingen. Ook eetgelegenheid of catering kan vlot geregeld worden, net als het huren van fietsen of een boodschapje vóór sluitingstijd.

De Scheper en de Vuurrever

In 1989 zou de Vuurrever in Haarlo afgebroken worden. Dit trok de aandacht van Herman Schepers. Aangezien het toenmalige museum De Scheper al tijden met een steeds groter ruimtegebrek kampte, attendeerde de heer Schepers het gemeentebestuur op de mogelijkheid het boerderijtje te laten herbouwen in Eibergen en in te richten als museum. Men kreeg toestemming en de benodigde gelden en op 17 juni 1994 mocht Herman Schepers de eerste steen leggen. Op 8 juli werd het hoogste punt bereikt en twee weken later vond het pannenhangen plaats. Daarna kwamen de vloeren erin. Op 8 november 1994 herleefde een vrijwel vergeten plaatselijk gebruik. De vloer van de weefkamer werd ingesmeerd met een mengsel van waterverf, eikenbast en omhulsels van walnoten. Vervolgens zorgden de blote voeten van de Eibergse gemeenteraadsleden ervoor, dat er prachtige patronen op de vloer verschenen. In 1995 werd de lemen vloer van de deel aangebracht en de keitjesvloer van het woongedeelte gelegd. Nadat er geschilderd en gekiwit was (met een oude doek blauwsel op de witte muren aanbrengen), werd op 31 maart een tentoonstelling geopend, die gewijd was aan de oorlog en de bevrijding (vijftig jaar na dato).

Het museum is geopend van woensdag tot en met zaterdag tussen 13.00-17.00 uur. Entree volwassenen: 5 euro; kinderen 13-18 jaar: 2,50 euro; kinderen tot en met 12 jaar: gratis. Museumkaart wordt geaccepteerd.