Normal_rss_entry-221948

Prinses Margarita en prinses Annette hebben vrijdagavond de opening van de juwelententoonstelling Juwelen! Schitteren aan het Russische hof in de Hermitage in Amsterdam bijgewoond. Margarita is zelf sieradenontwerpster en de oudste dochter van Prinses Irene, Annette is de echtgenote van prins Bernhard.

Juwelen! Schitteren aan het Russische hof moet een echte publiekstrekker worden van de Amsterdamse vestiging van het grote museum in Sint-Petersburg. De grootste blikvanger van de expositie is een broche van de 18e-eeuwse keizerin Elisabeth, een 'boeketje' met zo’n 400 briljanten, meer dan 450 kleine roosgeslepen diamanten, blauwe en gele saffieren, robijnen en smaragden.

Armbanden met echt haar

Maar ook de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag hebben een bijdrage geleverd. Er zijn armbanden te zien van koningin Anna Paulowna, de van oorsprong Russische echtgenote van koning Willem II. Twee van de armbanden bevatten echt, gevlochten haar van Willem II en Anna zelf. De andere armband bevat een geëmailleerd portret van Willem II.

Tsaren

Ook zijn er baljurken en portretten van de tsarenfamilie Romanov en Russische adellijke lieden te bewonderen, evenals een diadeem uit 1885 van tsarina Maria Fjodorovna, echtgenote van tsaar Alexander III. De hoofdtooi wordt toegeschreven aan Michail Perchin, een van de belangrijkste goudsmeden van hofjuwelier Peter Carl Fabergé, en komt uit het Fabergé Museum in het Duitse Baden-Baden.

De tentoonstelling Juwelen! Schitteren aan het Russische hof omvat meer dan 300 stukken en is te zien tot en met 15 maart 2020.

Door: ANP