Normal_binti__beeld_via_persbericht_cinekid_

Cinekid, ‘s werelds grootste mediafestival voor kinderen, opent de 33ste editie op woensdag 16 oktober met de Nederlandse première van BINTI, een Vlaams-Nederlandse coproductie van Bulletproof Cupid en Family Affair Films en het speelfilmdebuut van de bekroonde kortefilmregisseur Frederike Migom. Cinekid verzorgt de première samen met filmdistributeur In The Air, in aanwezigheid van de Amsterdamse burgemeester Halsema. Dit meldt Cinekid Festival.

In de vrolijke avonturenfilm BINTI moet de energieke jonge vlogger Binti, die met haar uit Congo gevluchte vader illegaal in België woont, onderduiken bij de elfjarige natuurliefhebber Elias en zijn moeder. Binti krijgt een geweldig plan; als haar vader trouwt met Elias' alleenstaande moeder kunnen ze in België blijven. Maar ja, er is ook nog een jaloerse buurman.
 

Van scenario tot coproductie

 
Cinekid is al sinds de oorsprong van het filmproject bij BINTI betrokken. Migom heeft het scenario van de film gedurende haar deelname aan het Cinekid Script LAB ontwikkeld en tijdens de Junior Co-production Market ontstond de samenwerking voor de realisatie tussen producenten Bulletproof Cupid en Family Affair Films. “Cinekid voelt een beetje als thuiskomen. Een deel van de film is hier ontwikkeld, en mijn vorige film beleefde hier ook zijn Nederlandse première. Dat we nu het festival mogen openen is een prachtig geschenk”, zo zegt Frederike Migom, de regisseur van BINTI.
 

Hallo wereld – Stel je voor

 
“Cinekid is trots om het festival te openen met BINTI, een vrolijke film die op een positieve manier de moeilijke situatie van vluchtelingen begrijpelijk maakt voor kinderen van alle leeftijden”, zegt Erik Tijman, Hoofd Film & Televisie van Cinekid. Volgens hem sluit Binti goed aan bij het thema dat Cinekid dit jaar heeft: Hallo Wereld – Stel je voor. “Hiermee willen we meer aandacht besteden aan het voorstellingsvermogen van kinderen van over de hele wereld. Hun persoonlijke verhalen zijn het waard om gehoord te worden. We konden ons geen betere ambassadeur van deze boodschap wensen dan de energieke jonge vlogger Binti!”
 

Première in bijzijn van hoofdrolspelers en Halsema

 
Frederike Migom en hoofdrolspelers Bebel Tshiani Baloji en Mo Bakker zullen bij de feestelijke opening aanwezig zijn, evenals de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. BINTI is daarna te zien voor het reguliere publiek tijdens het Cinekid Festival en zal tegelijkertijd ook verschijnen in de Nederlandse bioscopen.  
 

Beste Kinderfilm Competitie 

 
BINTI is, samen met veertien andere internationale titels, geselecteerd voor de Beste Kinderfilm Competitie. De films komen in aanmerking voor de prestigieuze Cinekid Leeuw en een geldbedrag van 7.500 euro. Op vrijdagavond 25 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking. 
 
Cinekid Festival vindt dit jaar plaats van 19 tot en met 25 oktober in de Westergas in Amsterdam en tourt van 12 tot en met 27 oktober door het land. Op donderdag 3 oktober wordt het complete festivalprogramma bekendgemaakt en start de online kaartverkoop. Voor meer informatie over het festival: zie de website van Cinekid
 
Door: Nationale Recreatiegids