Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nationaal Bevrijdingsmuseum ontvangt op valreep 1,1 miljoenste bezoeker

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek heeft afgelopen donderdag de 1,1 miljoenste bezoeker ontvangen. Deze bijzondere mijlpaal komt vlak voordat het Bevrijdingsmuseum in augustus 2019 definitief de deuren sluit. Vanaf september gaat het museum weer open, dan als 'Vrijheidsmuseum'. Dit meldt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.
Elke Schrijen en Marieke Braam uit Berg en Dal waren de gelukkigen. Voor Schrijen viel het bezoekersrecord ook nog eens samen met haar verjaardag: zij werd afgelopen donderdag 44. 
 

Prins Bernhard

 
Het Bevrijdingsmuseum bestaat ruim dertig jaar. Vóór de opening van het huidige gebouw aan de Wylerbaan was er eerst vanaf 1984 een voorlopig Bevrijdingsmuseum gevestigd in het toenmalige Provinciegebouw in Nijmegen. Drie jaar later werden de bouwcontainers van het voormalige werkeiland Neeltje Jans op het terrein naast de Wylerbaan geplaatst, waarna het museum in mei 1987 officieel geopend werd door prins Bernhard (die ook beschermheer werd).
 

75 jaar Vrijheid

 
Het nieuwe Vrijheidsmuseum zal op tijd klaar zijn voor het jaar waarin uitgebreid stil zal worden gestaan bij 75 jaar Vrijheid en Operatie Market Garden; het offensief vanuit de lucht door de geallieerden dat begon op 17 september 1944, en wat het begin van de bevrijding van Nederland betekende.  
 

Shaded Dome

 
Het nieuwe onderkomen van het Vrijheidsmuseum, de Shaded Dome, zal een duurzaam gebouw worden met een oppervlakte van circa drieduizend vierkante meter.  De verwachting is dat het bezoekersaantal fors zal groeien van gemiddeld veertigduizend nu naar zeventig- tot tachtigduizend in de komende jaren. Het museum krijgt een nieuwe educatieve verhaallijn en een vaste expositie die jong en oud moet aanspreken. Het museum hoopt met alle vernieuwingen het groene, heuvelachtige landschap van Groesbeek van een toeristische publiekstrekker te voorzien.
 
Momenteel is de tentoonstelling Anne Frank – ‘Laat me mezelf zijn’ te zien in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Deze loopt nog tot en met 31 juli.  
 
Door: Nationale Recreatiegids
13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

13 juni '24 ( 8:45)

Edward van de Vendel winnaar van Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur

De Theo Thijssen-prijs, de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, gaat deze keer naar Edward van de Vendel. De jury is vol lof over zijn taalgebruik "met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen". Het gezelschap omschrijft zijn oeuvre verder als "geloofwaardig, oprecht en warmhartig".

13 juni '24 ( 8:30)

Dit is Nederland, praatprogramma EO, stopt na deze week

Het EO-praatprogramma Dit is Nederland stopt na deze week. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan het ANP na berichtgeving van het AD. De eerste aflevering van het programma was op 15 april. Het werd elke maandag- en donderdagmiddag uitgezonden.

12 juni '24 (12:37)

Nieuwe naam en koers voor Cobra Museum in Amstelveen

Het noodlijdende Cobra Museum in Amstelveen gaat zijn koers veranderen om het hoofd boven water te houden. Niet alleen krijgt het een nieuwe naam, ook de doelgroep van het museum gaat veranderen. Straks krijgt het de naam Museum Cobra en krijgt naast de vaste collectie nieuwe tentoonstellingen die de jeugd moeten aanspreken, meldt NOS.

12 juni '24 ( 8:55)

NPO onderzoekt nieuwe quiz, mogelijk opvolger Per Seconde Wijzer

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe quiz bij BNNVARA. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO na berichtgeving van het AD dinsdag. Volgens de krant zou de nieuwe quiz mogelijk de opvolger worden van Per Seconde Wijzer, dat al sinds 1967 op de Nederlandse televisie te zien is. BNNVARA noemt het "eeuwig zonde" als de langlopende quiz mogelijk plaats moet maken.

11 juni '24 (14:14)

Tweede Kamer ontvangt petitie tegen btw-verhoging van boekenbranche

De petitie van de boekenbranche tegen de voorgenomen btw-verhoging is dinsdagmiddag aangeboden aan de Tweede Kamer. Initiatiefnemer Eveline Aendekerk, de directeur van boekenkoepel Stichting CPNB, overhandigde de ruim 285.000 gebundelde handtekeningen samen met auteurs als Simone van der Vlugt, Pieter Koolwijk en Tommy Wieringa.

11 juni '24 (12:31)

Museum De Fundatie in Zwolle maakt fout met salaris omstreden oud-directeur

Museum De Fundatie heeft een fout gemaakt in de boekhouding. Het salaris van de omstreden oud-directeur van het museum, Ralph Keuning, is niet meegenomen in de boekhouding. In 2022 vertrok Keuning na meerdere klachten over zijn ‘autoritaire houding’. Nu blijkt dat hij bijna 100.000 euro ontving van het museum, dat al langere tijd in de financiële penarie zit. Dat meldt RTV Oost.

10 juni '24 (12:36)

Met documentaire gaat Mysteryland in op diepere betekenis van festivals

Het bekende festival Mysteryland heeft naast het organiseren van een festival nog een taak op zich genomen. Onlangs heeft het festival een documentaire uitgebracht: Tomorrow is a Mystery’. Hierin worden archiefbeelden van dertig jaar festivals onthult, met beelden van oldschool dancetracks en interview met onder ander Armin van Buuren, Cynthia Spiering, experts en oprichters, meldt Marketing Tribune. 

10 juni '24 ( 8:58)

Gemeente Den Haag dreigt subsidie cabarettheaters te schrappen

De gemeente Den Haag dreigt de subsidie voor de theaters PePijn en Diligentia te schrappen. Dat meldt directeur Hilko Folkeringa aan Den Haag FM. Een adviescommissie van de gemeente zegt een "herkenbare signatuur" te missen bij de twee podia, waar vooral cabaretiers optreden.

07 juni '24 (15:28)

Carte Blanche voor kunst en cultuur in Flevoland

Carte Blanche is een belangrijk platform voor ‘nieuwe makers’, het brede publiek en de culturele sector in Flevoland.