Normal_molens__nederland__water__weilanden__hollands_glorie

Vlak voor de Nationale Molendag, op zaterdag 11 mei, heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds bekendgemaakt dat de jaarlijkse oeuvreprijs van 150.000 euro naar De Hollandsche Molen gaat.  De landelijke molenvereniging krijgt de prijs voor 'haar actieve en dynamische rol bij het molenbehoud in Nederland'. Dit meldt De Hollandsche Molen.

'Door het werk van de vereniging zijn honderden molens bewaard gebleven en in veel gevallen weer in beweging gekomen', zo is te lezen in de officiële toekenningsbrief. Directeur Nicole Bakker en oud-directeur Leo Endedijk waren totaal verrast toen zij uit handen van Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de toekenning officieel kregen uitgereikt bij de Amsterdamse molen De Gooyer (bekend van Brouwerij 't IJ). Nicole Bakker: "Dit is een enorme eer voor De Hollandsche Molen en we zien deze prijs als stimulans extra hard te blijven werken voor het behoud van deze bijzondere monumenten."
 

Toename maatschappelijk draagvlak molens

 
Niet alleen is er veel waardering voor het fysiek behoud van molens, 'Ook is het maatschappelijk draagvlak voor het behoud van molens en de interesse voor het cultureel erfgoed aanzienlijk toegenomen waarmee de wind- en watermolens een niet weg te denken plaats hebben verworven in de Nederlandse samenleving.'
 

Nationale Molendag

 
Directeur Nicole Bakker vindt het extra mooi dat de bekendmaking van de toekenning van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019, plaatsvindt vlak voor Nationale  Molendag: "Deze prijs is weliswaar aan De Hollandsche Molen toegekend, maar deze had de vereniging nooit kunnen krijgen zonder de inzet van alle vrijwilligers, waaronder de vrijwillige molenaars, die zich voor de molenzaak inzetten. Komend weekend is het Nationale Molendag. Zij zetten de deuren voor het publiek open. Een recordaantal van ruim 760 molens doen mee en het stijgend aantal bezoekers de afgelopen jaren onderstreept eens te meer dat molens bij Nederland horen."
 
Nationale Molendag vindt plaats op zaterdag 11 mei en zondag 12 mei. Meer informatie is te vinden via de website van De Hollandsche Molen.
 
Door: Nationale Recreatiegids