Normal_most_wanted__museum_volkenkunde_leiden__-_beeld_via_persbericht

Pablo Escobar, Don Corleone, Robin Hood: sommige criminelen zijn zo populair dat ze zelfs vereerd worden. Ze vormen een gewild onderwerp in boeken, films, games en muziek. Een intrigerend fenomeen, waarover vanaf vandaag een tentoonstelling is te zien in het Museum Volkenkunde in Leiden. Dit meldt het Museum Volkenkunde.

De tentoonstelling Most Wanted, die tot en met 1 maart 2020 is te zien, probeert te ontrafelen wat nu precies de aantrekkingskracht is van gangsters, en op welke manieren ze opduiken in de populaire cultuur. Aan de hand van een vijftigtal bijzondere voorwerpen, kleding, verhalen, virtual reality en interviews probeert het Museum Volkenkunde de kijker wijzer te maken.
 

De nobele bandiet

 
Overal ter wereld bestaan misdadigers die tegelijk een heldenstatus hebben. Dat komt omdat ze in de ogen van sommigen ook goede daden verrichten. Er zijn bandieten die bekend zijn vanwege het stelen van de rijken en uitdelen aan de armen en het bieden van bescherming. Het bekendst is Robin Hood, de ‘nobele bandiet’ uit middeleeuws Engeland. Of hij echt bestaan heeft, valt niet te bewijzen maar de talrijke verhalen over zijn heldendaden zijn wereldberoemd.
 

Sociaal banditisme

 
In de expositie Most Wanted wordt stilgestaan bij deze vorm van ‘sociaal banditisme’. Vergelijkbaar zijn de 108 bandieten uit het ‘verhaal van de wateroever’, Suikoden in het Japans. Ook zij beroofden rijke machthebbers en handelaren, vochten tegen een corrupte staat en kwamen op voor de arme bevolking. De fascinatie voor deze heldhaftige bandieten zijn terug te zien in hedendaagse manga en kleding, evenals in historische prenten. In de expositie kom je een uniek schetsontwerp van Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) voor zijn Suikoden-serie tegen.
 

Narcos

 
Hedendaagse criminelen als Pablo Escobar, op wie de wereldwijd succesvolle Netflixserie Narcos is gebaseerd, en de Italiaanse Don Corleone komen ook aan bod. De fascinatie voor Escobar vertaalt zich naar onder andere bordspellen, videoclips en bedrukte shirts.
 

Virtueel meedansen op gangsterfeest

 
Een bijzonder onderdeel vormt de virtual-reality-ervaring die studenten van de het minor programma Virtual and Augmented Reality Experience van de Hogeschool van Amsterdam hebben gemaakt. Wie de bril op zet komt terecht op het fictieve baile funk-feest van de rapper MC Balu, waar lokale gangs worden bezongen als helden.
 
De tentoonstelling Most Wanted loopt van 26 april 2019 tot en met 1 maart 2020. Meer informatie over de expositie is te vinden via de website van Museum Volkenkunde
 
Door: Nationale Recreatiegids