Normal_inhuldiging_koning_willem-alexander__koningin_m_xima__nieuwe_kerk__amsterdam__30_april_2013_

Op donderdag 21 maart opent journalist en presentator Jort Kelder de tentoonstelling Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie in het Nationaal Archief. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland. Dit meldt het Nationaal Archief.

In Topstukken in perspectief worden vijftien documenten uit de eigen collectie getoond die een speciale plaats innemen binnen de geschiedenis. Tijdens de opening geven Peter van Dongen, Mina Emad, Kathleen Ferrier, Lotte Jensen, de Kiesmannen, Arnout van Krimpen en Mehmet Tütüncü onder leiding van Jort Kelder een ander perspectief op de topstukken.
 

Topstukken in perspectief

 
Naast het Plakkaat van Verlatinge (1581) worden onder andere de Grondwet van Thorbecke (1848), het scheidingsverdrag van België en Nederland (1839), de Vrede van Munster (1648), de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname (1975) en de abdicatie van koningin Beatrix (2013) getoond. Documenten die stuk voor stuk een belangwekkend historisch moment markeren. De topstukken worden aangevuld met contextstukken. Het Nationaal Archief is zich ervan bewust dat de collectie zoals deze is gevormd slechts één perspectief biedt. Dit werpt dan ook de vraag op: Zijn dit wel topstukken voor iedereen? En: Wat is hun betekenis nog in de samenleving van vandaag?
 

Bekende Nederlanders laten hun licht schijnen

 
Om de getoonde objecten meer in perspectief te plaatsen geven bekende personen uit onder meer de politiek, de media en de wetenschap er hun eigen visie op. In video-interviews vertellen zij welk specifiek archiefstuk voor hen belangrijk is en waarom het hen raakt. Zo gaat royalty watcher Marc van der Linden in op de abdicatie van koningin Beatrix, becommentarieert millennial-expert Talitha Muusse de Wet die in 1956 de handelingsonbekwaamheid voor getrouwde vrouwen ophief en geeft voormalig CDA-kamerlid Kathleen Ferrier haar kijk op de akte van erkenning van de onafhankelijkheid van Suriname.
 
De tentoonstelling Topstukken in perspectief opent komende donderdag, en is vanaf komende vrijdag te zien voor publiek. De expositie loopt tot en met 5 januari 2020. Meer informatie is te vinden via de website van het Nationaal Archief
 
Door: Nationale Recreatiegids