Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Delftse tijdreis naar Tachtigjarige Oorlog

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het is 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Dit historische feit gaat niet onopgemerkt aan Nederland voorbij. In het Rijksmuseum in Amsterdam is een grote tentoonstelling te zien over de oorlog, de NTR zendt een tv-serie over de periode uit en in Museum Prinsenhof in Delft is nu een tentoonstelling geopend over de rol van Willem van Oranje in het conflict met Spanje.

Na het uitbreken van de oorlog vluchtte Willem van Oranje naar het ommuurde Delft om uit handen van de Spaanse overheerser te blijven. Hij nam zijn intrek in het katholieke Agathaklooster, dat werd omgedoopt tot 'het Prinsenhof'. Vanuit Delft leidde de Vader des Vaderlands de opstand tegen de Spaanse overheerser.

De tentoonstelling Willem van Oranje is hier is volgens het museum Prinsenhof een tijdreis. De bezoekers treden in de voetsporen van de man die aan de basis stond van het Nederland zoals we dat nu kennen. "Ontdek in welke ruimtes hij woonde, werkte en belangrijke besluiten nam. Welke rol speelde hij in de opstand tegen de Spaanse overheersers tijdens zijn Delftse jaren?"

Oorlog in de media

Het belangrijkste collectiestuk van de expositie is het gebouw zelf. Het is de plek waar Willem van Oranje aan zijn einde kwam. In een muur zijn de beroemde kogelgaten nog altijd stille getuigen van de moord op Willem door Balthasar Gerards op 10 juli 1584.

Behalve in Delft en Amsterdam zijn op tal van andere locaties activiteiten en tentoonstellingen over de Tachtigjarige Oorlog. Op de website https://80jaaroorlog.ntr.nl/map is te zien waar.

Over de oorlog zijn inmiddels verschillende boeken verschenen, zoals De Opstand, 1568-1648 van Arnout van Cruyningen en De Opstand in de Nederlanden, 1568-1648 van Anton van der Lem. Het Rijksmuseum gaf zelf 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland uit. En begin november verschijnt nog Willem van Oranje. Prins in Opstand van Jan J.B. Kuipers.

Door: ANP

17 april '25 (15:09)

Mauritshuis blijft onzeker over echtheid van Rembrandt schilderij

Het Mauritshuis blijft onzeker over de echtheid van een Rembrandt in zijn collectie, ondanks toepassing van "de modernste technieken die ons tegenwoordig ter beschikking staan", meldt het Haagse museum donderdag. Het betreft Tronie van een oude man (ca. 1630). De hedendaagse hulpmiddelen gaven wel uitsluitsel over een ander doek waarover twijfel bestond: dit is definitief geen Rembrandt. Het gaat hier om Studie van een oude man (ca. 1655-1660).

17 april '25 (11:22)

Omroep MAX zendt extra lange aflevering Tijd voor MAX uit vanuit Paleis Soestdijk op Koningsdag

Omroep MAX zendt op zaterdag 26 april, de dag waarop Koningsdag dit jaar wordt gevierd, een extra lange aflevering van Tijd voor MAX uit. De uitzending vindt plaats op Paleis Soestdijk in Baarn.

17 april '25 ( 9:21)

UNESCO voegt tentoonstelling De Ondergedoken Camera toe aan erfgoedlijst

VN-organisatie UNESCO voegt de tentoonstelling De Ondergedoken Camera toe aan haar Memory of the World Register. Daarmee wordt de collectie het eerste fotografische erfgoed met deze onderscheiding. Op de lijst staat uitzonderlijk documentair erfgoed dat van groot belang is voor Nederland.

16 april '25 (12:47)

Brabantse schrijver Ewald Vanvugt overleden

Schrijver Ewald Vanvugt is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft uitgeverij Nijgh & Van Ditmar woensdag bekendgemaakt. De Brabantse auteur overleed afgelopen vrijdag in zijn woonplaats Laren. Volgens Elik Lettinga van de uitgeverij heeft de schrijver "met zijn werk een grote impact gehad".

16 april '25 (12:01)

Simon Keizer ging voor theatertournee in leer bij Brigitte Kaandorp

Simon Keizer ging voor zijn theatertournee Ruimte te rade bij Brigitte Kaandorp. Dat vertelt de zanger in de cultuurpodcast Na Het Applaus. Hierin praat hij met presentator Ruben van Haften over zijn leven nadat het duo Nick & Simon, waar hij jarenlang deel van uitmaakte, ophield te bestaan.

16 april '25 ( 9:10)

VPRO en HUMAN gaan samen op zoek naar 'andere huisgenoot' om omroephuis te vormen

De VPRO en HUMAN gaan samen op zoek naar "een andere huisgenoot" om gezamenlijk een omroephuis te vormen. Dat laat een woordvoerder van de VPRO desgevraagd weten. De twee omroepen zijn sinds 2022 al een samenwerkingsomroep.

16 april '25 ( 8:55)

Pieter Jan Hagens heeft laatste EenVandaag gepresenteerd

Pieter Jan Hagens heeft dinsdag zijn laatste EenVandaag gepresenteerd. De 66-jarige presentator gaat met pensioen en nam aan het einde van de uitzending afscheid van de kijker.

16 april '25 ( 8:40)

Tentoonstelling Formule 1 in Amsterdam mikt op meer dan 200.000 bezoekers

De reizende tentoonstelling over de Formule 1 is de komende vijf maanden te zien in de Kromhouthal in Amsterdam. De organisatie mikt op meer dan 200.000 bezoekers.

15 april '25 ( 9:55)

Ook deze artiesten zie je in de musical We Will Rock You

Ook Luuk Haaze, Brecht van Arnhem, Diederik Rep en Naima Bayo spelen in de musical We Will Rock You, met muziek van Queen. Dat heeft theaterproducent Albert Verlinde dinsdagochtend bekendgemaakt. Haaze speelt de rol van Khashoggi, Van Arnhem kruipt in de huid van Galileo, Rep speelt Buddy en Bayo is te zien als Oz.

15 april '25 ( 9:35)

Lied Keti Koti uitgeroepen tot winnaar Willem Wilminkprijs voor Beste Kinderlied 2025

Het lied Keti Koti is uitgeroepen tot winnaar van de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied 2025. Het lied, met tekst van Glynis Terborg, Desai Breeveld en Jurrian van Dongen, wordt uitgevoerd door Joy Wielkens en is gecomponeerd door Remko Rijpkema. De prijs werd maandagavond uitgereikt tijdens de slotavond van de Kindermuziekweek in theater De Kleine Willem in Enschede.