Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Waarom is de Efteling wel dagrecreatie maar een museumbezoek niet?

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Waarom is de Efteling wel dagrecreatie maar een museumbezoek niet?
Net nadat de coronacrisis achter de rug is en veel musea weer meer bezoekers ontvangen, komen de formerende partijen met een programma waarin zij de belasting voor een groot deel van de cultuur- en recreatiesector willen verhogen. Daarbij wordt echter een uitzondering gemaakt voor attractieparken en ‘dagrecreatie’, meldt Brabants Dagblad.

De verhoging van de belasting moet onder andere gaan gelden voor musea, festivals en boeken. Een uitzondering wordt gemaakt voor ‘dagrecreatie’ – wat niet verder wordt gespecifieerd in het hoofdlijnenakkoord – en attractieparken. Zo gaat de btw, die momenteel 9 procent bedraagt, omhoog naar 21 procent.

Symboolpolitiek

Sander Knopper, directeur van theater De Leest in Waalwijk, noemt het ‘symboolpolitiek’. Volgens de theaterdirecteur zijn de prijzen voor een kaartje toch al duurder geworden door inflatie en gestegen kosten. “En dan krijg je dit.” Hij stelt dat een btw-verhoging de cultuursector een ‘elite-ding’ zal maken.

Ook de directeur van 013 Poppodium, Frens Frijns, ziet een donkere wolk boven de sector hangen. Hij noemt de voornemens van de formerende partijen ‘zorgwekkend’ en stelt dat juist de mensen met een kleine portemonnee met deze maatregel worden benadeeld.

Dagrecreatie

Dan komt het volgende punt: wat wordt er precies verstaan onder dagrecreatie? Want een museumbezoek gaat ook niet altijd gepaard met een hotelovernachting, of een bezoek aan een muziekconcert. In het hoofdlijnenakkoord wordt niet nader toegelicht wat de formerende partijen verstaan onder dagrecreatie. Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging, gaat er vanuit dat ook musea zullen vallen onder dagrecreatie. “Wie legt het waarom je bijvoorbeeld en dagje naar het Spoorwegmuseum of NEMO meer zou willen belasten dan een dagje naar de Efteling?”

Onderzoek wijst volgens haar uit dat de drempel voor een bezoek wordt verhoogd als ook de prijzen omhoog gaan. Dat geldt zeker voor huishoudens en personen met een kleine beurs. Ook zou cultuur voor de samenleving veel opleveren, op zowel economisch als maatschappelijk vlak. Carasso noemt het voornemen ‘onverstandig’. 

21 juni '24 (12:53)

Kermis in Dordrecht is verhuisd en heeft plek voor vijftig attracties

Vanaf zaterdag gaat de kermis in Dordrecht negen dagen lang open. En de kermis is groter dan ooit dankzij de verhuizing van de binnenstad naar de Laan van Europa. Bezoekers kunnen genieten van meer dan vijftig attracties. Kermismeester Ruud de Dreu is enthousiast en noemt het een openluchtpretpark. Dit meldt RTV Dordrecht. 

21 juni '24 (11:03)

Fossa's voor tweede keer geboren Zooparc Overloon

Voor de tweede keer zijn in een Nederlands dierenpark fossa's geboren. In ZooParc Overloon kwamen de twee fossa's of fretkatten ter wereld. De eerste keer was in 2021, eveneens in Overloon.

20 juni '24 (11:10)

Efteling wil studiedagen in kaart brengen om drukke dagen vast te stellen

Studiedagen van scholieren betekenen voor de Efteling vaak onverwachtse drukte. Vandaar dat de Efteling op een speciale pagina op de website aan ouders vraagt om de studiedagen van hun kinderen in te vullen. Iedere ouder kan maximaal tien dagen invullen. De Efteling kan hierdoor de personeelsplanning zo aanpassen dat er op zulke dagen voldoende bezetting is. Dit meldt Looopings.

19 juni '24 (10:32)

Kermis Lelystad gaat niet door: vergunningaanvraag ‘niet realistisch’

Voor het tweede jaar op rij gaat de kermis op De Meent in Lelystad niet door. De vergunning die werd ingediend bleek ‘niet realistisch’, aldus de gemeente. Wat er dan precies niet realistisch was aan de aanvraag, dat wil de gemeente niet kwijt, meldt Omroep Flevoland.

19 juni '24 ( 9:43)

Attractie in Oud Valkeveen blijft steken: inzittenden half uur vast

Het zal een spannend half uur zijn geweest voor een aantal kinderen die dinsdag in attractiepark Oud-Valkeveen in Naarden waren. Toen zij samen met een ouder in de vrije val-attractie gingen voor een duikvlucht bleef de attractie steken. De inzittenden hebben een half uur vastgezeten, tot zij met een hoogwerker uit de attractie werden bevrijd, meldt NH Nieuws.

18 juni '24 (12:02)

Zwemkasteel Nienoord weer geopend

Na een periode van verbouwing en verduurzaming is het zwembad op Landgoed Nienoord, het Zwemkasteel, weer geopend. Vandaag starten de zwemleskinderen weer met hun zwemlessen bij Zwemkasteel Nienoord in Leek, meldt Landgoed Nienoord.

17 juni '24 (13:17)

Kan een nieuwe locatie de kermis in Nibbixwoud redden?

Een aantal jaren geleden stopte de kermis in Nibbixwoud vanwege tegenvallende bezoekerscijfers. De mogelijke oorzaak daarvan was de locatie op het parkeerterrein van sportcomplex De Dres. Daarom heeft de kermisorganisatie hernieuwde hoop, met een kermis op een nieuwe locatie, in het hart van Nibbixwoud, meldt NH Nieuws.

14 juni '24 (14:44)

Gemeente verjaagt hangjongeren met muziek van Efteling

Een parkeergarage in de gemeente Deurne werd voor lange tijd geteisterd door hangjongeren. Daar heeft het gemeentebestuur iets op gevonden: de muziek van Carnaval Festival uit de Efteling, meldt Looopings.

13 juni '24 (13:02)

Bouw Efteling Grand Hotel loopt geen vertraging op na brand

Donderdagmorgen brak er even brand uit in het Efteling Grand Hotel dat in aanbouw is. Isolatiemateriaal in een spouwmuur begon te smeulen. Er kwam veel rook vrij, maar er waren geen zichtbare vlammen. Bouwlieden wisten de situatie met een brandblusser onder controle te houden, maar desondanks kwam de brandweer snel ter plekke. Een ambulance controleerde of medewerkers die rook hadden ingeademd naar het ziekenhuis moesten. Dit meldt BN de Stem. 

12 juni '24 (15:29)

Diergaarde Blijdorp doet wegwerpbekers in de ban

Vanaf halverwege juni gaat Diergaarde Blijdorp in Rotterdam geen wegwerpbekers meer gebruiken op de to go locaties. Alle warme en koude dranken worden vanaf dan geserveerd in statiegeldbekers, die je na gebruik kunt inleveren bij speciale machines, meldt Havenloods.