Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Lichten uit in ARTIS: dierenpark doet mee aan Amsterdam Dark Festival

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Lichten uit in ARTIS: dierenpark doet mee aan Dark Festival  / Foto: ARTIS
Op 23 september doet ARTIS mee aan de eerste editie van Amsterdam Dark Festival. Initiatiefnemer van het festival Marjolijn van Heemstra opent de avond en er is een wandeling door pikdonker ARTIS-park. Lichtvervuiling is in toenemende mate een grote uitdaging in steden als Amsterdam. Kunstlicht verstoort een gezond bioritme van dieren, planten en mensen. Sinds 2019 zet ARTIS zich actief in om zoveel mogelijk lichten uit te doen.

Tijdens het Amsterdam Dark Festival is er een weekend lang op verschillende plekken in Amsterdam aandacht voor de schoonheid van de duisternis. In ARTIS-park maken bezoekers op 23 september het invallen van de duisternis bewust mee onder begeleiding van Marjolijn van Heemstra. Zij is de initiatiefnemer van het nieuwe festival en zal de avond op poëtische wijze openen door het donker in te luiden.

Daarna kijken bezoekers in het ARTIS-planetarium naar lichtvervuiling vanuit de ruimte en wordt het pikdonker waardoor de Melkweg goed in beeld komt. Prof dr. Joke Meijer van het Bioclock Consortium vertelt waarom donker zo belangrijk is voor de biodiversiteit en ieders gezondheid. Ter afsluiting is er een wandeling door het park – een van de weinige plekken in de stad waar het licht nog echt uit gaat ’s nachts.

Biodiversiteit en bioritme

ARTIS zet zich in voor biodiversiteitsherstel en is in de stad één van de weinige plekken waar het ’s nachts echt donker is. Ook vanuit haar duurzaamheidsambitie past een donkere nacht bij ARTIS. De dierentuin maakt daarom deel uit van het ‘Bioclock consortium’, een interdisciplinair netwerk van tachtig partners, dat grootschalig onderzoek doet naar de gevolgen van biodiversiteit en bioritmen door lichtvervuiling. Zo zijn er planten die niet, of afwijkend, groeien bij blootstelling aan te veel licht. Nachtdieren die al zwaar onder druk staan, zoals vuurvliegjes, glimwormen, nachtvlinders en vleermuizen, krijgen geen rust en sterven uit. Vogeltrek, broedgedrag en voortplanting worden verstoord.

Week van het donker: mag het licht uit?

Op  oktober organiseert ARTIS bovendien de start van de Week van het Donker. Samuelle van Deutekom, boswachter van Staatsbosbeheer, vertelt over het belang van het donker voor biodiversiteit. In ARTIS-park is er die avond ook een nachtwandeling georganiseerd.

28 mei '24 (10:39)

Bijzondere aanwinst voor Wildlands Emmen

Sinds maandag heeft de dierentuin in Emmen een nieuwe diersoort in het park rondlopen. Een kantjil, één van de kleinste hoefdieren ter wereld, heeft zijn intrek genomen in de overdekte jungle in de dierentuin. Normaal gesproken loopt dit diertje rond op het Indonesische Java, meldt Wildlands Emmen.

28 mei '24 (10:12)

Cirque du Soleil dit najaar in Rotterdam Ahoy

In november keert Cirque du Soleil terug naar Nederland. Tijdens de Europese tour komt het circus voor het eerst met hun zaalproductie Corteo naar het Rotterdamse Ahoy. De productie van Daniele Finzi Pasca debuteerde in 2005 en trok sindsdien meer dan 10 miljoen bezoekers in 22 verschillende landen. Van 15 november tot en met 17 november zijn er zes shows van Corteo te zien in Rotterdam Ahoy, meldt events.nl. 

27 mei '24 (14:48)

Kunstdoolhof Doloris in Utrecht geopend

Afgelopen vrijdag werd het nieuwe kunstdoolhof Doloris Anoma Maze in Utrecht geopend. Het sluip-door-kruip-door doolhof stippelt een route uit langs 70 kamers, die zijn ingericht door lokale kunstenaars. Dat meldt DUIC.

27 mei '24 (12:34)

Na repetities gaan de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht van start

Efteling-bezoekers die zondag 26 mei in het park waren konden de repetities voor de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht al meemaken. Maandag 27 mei is de eerste dag van de echte opnames van het amusementsprogramma. Dit jaar maakt de show, met het laatste seizoen daterend uit 2011, na dertien jaar weer een terugkeer op televisie, meldt Looopings.

24 mei '24 (14:52)

Eigenaar Eftelstats laat statistieken door AI analyseren

Als je wel eens in de Efteling bent geweest dan herken je het vast wel: de lange wachtrijen. Maar je kunt je er wel op voorbereiden. Tenminste, Jan van Kampen kan dat. Hij is de beheerder van de website Eftelstats. Daar zijn de wachttijden en storingen van attracties in het Kaatsheuvelse pretpark te zien. Die heeft hij door laten meten, om zo tot een lijst te komen met attracties waar je het langst moet wachten. Dat meldt Omroep Brabant.

24 mei '24 (13:19)

Brancheorganisatie attractieparken staat niet achter plannen btw-verhoging

De Nederlandse branchevereniging voor dagattracties, de Club van Elf, reageert op de plannen voor recreatie in het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen. Daarin worden een aantal maatregelen aangekondigd voor de recreatiesector, zoals het verhogen van de btw voor onder andere musea en overnachtingen. De organisatie staat niet echter de maatregel, meldt Looopings.

24 mei '24 (10:14)

Waarom is de Efteling wel dagrecreatie maar een museumbezoek niet?

Net nadat de coronacrisis achter de rug is en veel musea weer meer bezoekers ontvangen, komen de formerende partijen met een programma waarin zij de belasting voor een groot deel van de cultuur- en recreatiesector willen verhogen. Daarbij wordt echter een uitzondering gemaakt voor attractieparken en ‘dagrecreatie’, meldt Brabants Dagblad.

23 mei '24 (11:17)

Buitenlandse bezoekers helpen Efteling aan recordwinst in 2023

De Efteling heeft vorig jaar een recordwinst van 37,8 miljoen euro geboekt. In 2022 ging het het attractiepark ook al flink voor de wind, toen maakte het 34 miljoen euro winst. Een groot contrast met de cijfers tijdens de coronapandemie: toen leed het park tientallen miljoenen verlies. Vooral buitenlandse bezoekers hebben in 2023 bijgedragen in het positieve resultaat van de Efteling. Dit meldt NU.nl. 

23 mei '24 (10:33)

Decorstukken Danse Macabre in Efteling aangekomen

De Efteling heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de komst van de eerste decorstukken voor de attractie Danse Macabre. Deze griezelige attractie, die eind 2024 haar deuren zal openen, heeft onlangs verschillende imposante beelden ontvangen. Deze beelden geven alvast een voorproefje van de sfeer en stijl van de nieuwe attractie, zo meldt Looopings.

21 mei '24 ( 9:57)

Formerende partijen willen btw verhogen, maar niet voor pretparken

Vorige week werd het coalitieakkoord van de vier formerende partijen gepresenteerd. Daarin stond dat de partijen van plan zijn om de btw op cultuur weer van 9 procent naar 21 procent te verhogen. Kermissen, attractieparken, circussen en dierentuinen zijn hiervan uitgesloten, meldt Looopings