Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Lichten uit in ARTIS: dierenpark doet mee aan Amsterdam Dark Festival

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
Lichten uit in ARTIS: dierenpark doet mee aan Dark Festival  / Foto: ARTIS
Op 23 september doet ARTIS mee aan de eerste editie van Amsterdam Dark Festival. Initiatiefnemer van het festival Marjolijn van Heemstra opent de avond en er is een wandeling door pikdonker ARTIS-park. Lichtvervuiling is in toenemende mate een grote uitdaging in steden als Amsterdam. Kunstlicht verstoort een gezond bioritme van dieren, planten en mensen. Sinds 2019 zet ARTIS zich actief in om zoveel mogelijk lichten uit te doen.

Tijdens het Amsterdam Dark Festival is er een weekend lang op verschillende plekken in Amsterdam aandacht voor de schoonheid van de duisternis. In ARTIS-park maken bezoekers op 23 september het invallen van de duisternis bewust mee onder begeleiding van Marjolijn van Heemstra. Zij is de initiatiefnemer van het nieuwe festival en zal de avond op poëtische wijze openen door het donker in te luiden.

Daarna kijken bezoekers in het ARTIS-planetarium naar lichtvervuiling vanuit de ruimte en wordt het pikdonker waardoor de Melkweg goed in beeld komt. Prof dr. Joke Meijer van het Bioclock Consortium vertelt waarom donker zo belangrijk is voor de biodiversiteit en ieders gezondheid. Ter afsluiting is er een wandeling door het park – een van de weinige plekken in de stad waar het licht nog echt uit gaat ’s nachts.

Biodiversiteit en bioritme

ARTIS zet zich in voor biodiversiteitsherstel en is in de stad één van de weinige plekken waar het ’s nachts echt donker is. Ook vanuit haar duurzaamheidsambitie past een donkere nacht bij ARTIS. De dierentuin maakt daarom deel uit van het ‘Bioclock consortium’, een interdisciplinair netwerk van tachtig partners, dat grootschalig onderzoek doet naar de gevolgen van biodiversiteit en bioritmen door lichtvervuiling. Zo zijn er planten die niet, of afwijkend, groeien bij blootstelling aan te veel licht. Nachtdieren die al zwaar onder druk staan, zoals vuurvliegjes, glimwormen, nachtvlinders en vleermuizen, krijgen geen rust en sterven uit. Vogeltrek, broedgedrag en voortplanting worden verstoord.

Week van het donker: mag het licht uit?

Op  oktober organiseert ARTIS bovendien de start van de Week van het Donker. Samuelle van Deutekom, boswachter van Staatsbosbeheer, vertelt over het belang van het donker voor biodiversiteit. In ARTIS-park is er die avond ook een nachtwandeling georganiseerd.

25 september '23 (11:01)

Oudste olifant van Nederland op 53-jarige leeftijd overleden

Olifant Irma is op de respectabele leeftijd van 53 jaar overleden. Dat laat Diergaarde Blijdorp weten. De olifant is na goed overleg tussen de dierenarts en verzorgers ingeslapen. Het was een moeilijke keuze, zegt Diergaarde. Irma kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen die de afgelopen weken erger werden. Ze was flink wat gewicht verloren en erg in zichzelf gekeerd. Ook miste ze een deel van haar kiezen, wat het moeilijk maakte om te eten. Vanwege gewrichtsproblemen kreeg ze al een tijdje pijnstillers. 

22 september '23 (12:17)

Na NS en ANWB bieden ook NU.nl en AD geen kaartjes meer aan voor Dolfinarium

Mediaorganisatie DPG Media gaat in ieder geval de komende tijd geen kaartjes voor het Dolfinarium in Harderwijk meer aanbieden op haar websites. Dat betekent dat er op websites zoals het AD, NU.nl en Trouw geen tickets voor het park te koop zijn, die vaak ook met korting werden aangeboden. Daarmee volgen zij de NS en ANWB, die al eerder stopten met de kaartverkoop voor het Dolfinarium. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Bite Back.

22 september '23 ( 9:41)

Safaripark Beekse Bergen ontvangt miljoenste bezoeker van het jaar

De familie Jansen had geen idee wat hen te wachten stond. Onder hen was de miljoenste bezoeker van Safaripark Beekse Bergen dit jaar en daarom werd de familie in het zonnetje gezet door het park. Het is niet eerder voorgekomen dat Beekse Bergen zo vroeg in het jaar al haar miljoenste bezoeker ontvangt. Dat meldt Beekse Bergen.

21 september '23 (11:23)

Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Eise Eisinga Planetarium

Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

21 september '23 (11:21)

Emotieonderzoek naar chimpansees gestart in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is onlangs een grootschalig emotieonderzoek gestart bij de chimpanseegroep. “Hoe meer we over emoties van chimpansees en andere mensapen leren, hoe beter we hen kunnen begrijpen en hoe meer we over onszelf te weten komen”, vertelt onderzoeker en hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret. “Het onderzoek draagt bij aan het grotere emotieonderzoek naar mensapen dat ik in samenwerking met Universiteit Leiden uitvoer.” Dit meldt DierenPark Amersfoort.

21 september '23 (10:05)

Nieuwe film ‘Wiezel de Griezel en de veranderdrank’ komt tot leven in Julianatoren

Wanneer de eerste herfstblaadjes van de bomen vallen, is het tijd voor Halloween. Van 6 oktober tot en met 5 november is het een héél klein beetje griezelig in Kinderpretpark Julianatoren. Het park wordt prachtig versierd met honderden strobalen, pompoenen en maiskolven en het bos achterin het park verandert in een mysterieus Griezelbos. Dit meldt Koningin Julianatoren.

20 september '23 (10:09)

Zonneweide van de Efteling in gebruik

Na een aantal maanden werk is het gedaan: de zonneweide bij de Efteling is klaar voor gebruik. De 12.000 zonnepanelen die naast de parkeerplaats van het attractiepark liggen, zijn sinds een paar weken actief. Dit meldt Looopings.

19 september '23 (11:38)

UNESCO roept planetarium van Eise Eisinga in Franeker uit tot werelderfgoed

Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker is uitgeroepen tot werelderfgoed. De VN-organisatie UNESCO heeft het model van het zonnestelsel dinsdag op de prestigieuze lijst gezet.

19 september '23 (10:27)

DierenPark Amersfoort ontvangt flamingo’s van Intratuin Utrecht

Eindelijk kunnen dierenactivisten opgelucht ademhalen. De twee levende flamingo’s in de Intratuin in Utrecht zijn na meer dan 35 jaar daar te hebben geleefd naar DierenPark Amersfoort verhuisd. De Intratuin aan de Koningsweg is al meerdere malen in het nieuws geweest na klachten over de leefomgeving van de dieren. Nadat een van de flamingo’s is overleden, hebben de andere twee nu een plekje in de dierentuin in Amersfoort. Dat meldt DUIC.

18 september '23 (15:46)

Juf die kinderen meenam naar Efteling in beroep tegen ontslag

De lerares die werd ontslagen nadat zij haar schoolkinderen volgens de school stiekem meenam naar de Efteling, gaat in beroep tegen haar ontslag. Volgens de advocaat van de docente zijn er ‘onwaarheden’ verteld, wat een grote impact heeft gehad op de vrouw. De rechter gaf de school onlangs gelijk in het ontslag, maar de vrouw gaat hier nu dus tegen in hoger beroep. Dat meldt RTL Nieuws.