Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Als het aan Amsterdam ligt meren daar geen cruiseschepen meer aan

Door Nationale Recreatiegids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Als het aan Amsterdam ligt meren daar geen cruiseschepen meer aan / Foto: "Cruiseschip Seven Seas Explorer voor het Centraal Station in Amsterdam" door Wessel Blokzijl
'Varende flatgebouwen’. Dat is hoe de gemeenteraad van Amsterdam cruiseschepen noemt. Ze willen dat deze niet meer door het IJ komen. De gemeenteraad vindt de kolossale schepen ‘te vies’ en ‘te toeristisch’. Dat meldt NRC.

Een voorbeeld van een cruiseschip en haar afmetingen: de Norwegian Prima van rederij Norwegian Cruiselines. Zestien verdiepingen, bijna 300 meter lang en ruimte voor meer dan 3.200 passagiers.

Amsterdammers zijn al lang niet meer onder de indruk van deze grote schepen die door het IJ varen. De gemeenteraad noemt de schepen ‘varende flatgebouwen’ en roept het college op om deze te verbannen uit de stad. Daarvoor dienen coalitiepartijen D66, GroenLinks en PvdA een motie in. Ze rekenen op een flinke meerderheid.

De initiatiefnemer van de motie, Ilana Rooderkerk (fractievoorzitter D66), vindt de ‘extreem vervuilende’ schepen niet meer passen in het beeld van Amsterdam. Ze verwijst naar Venetië, die twee jaar geleden cruiseschepen in de ban heeft gedaan en sindsdien een enorme afname van luchtvervuiling in de stad zagen.

Rooderkerk noemt dit soort toerisme ‘als een sprinkhanenplaag’ die ‘in één keer de binnenstad in trekken’, met bijbehorende overlast. Dat schreef zij vorige maand in een opiniestuk in Het Parool.

Toerisme in Amsterdam

Sinds de eeuwwisseling heeft de hoofdstad van het land een cruiseterminal, aan de oostkant van het Centraal Station. Uit cijfers van terminaleigenaar Cruise Port Amsterdam (CPA), blijkt dat cruisetoerisme in Amsterdam steeds populairder is geworden. Tot 2018 groeide het aantal passagiers gestaag met 10 procent. Pas na de coronapandemie was hier een dip in te zien: naar verwachting komen er dit jaar 300.000 toeristen met een cruiseschip naar Amsterdam.

Daarnaast brengen de riviercruises ook veel toeristen naar de stad. Naar schatting meren er ongeveer 2.100 boten aan in de hoofdstad, goed voor 500.000 bezoekers.

Toch komt het grootste gedeelte van de toeristen aan per vliegtuig. Wel zou een verbod op cruiseschepen een bijdrage kunnen leveren op de in bedwanghouding van het toerisme. Rooderkerk verwijst naar de ‘signaalwaarde’ van 18 miljoen overnachtingen die de raad vaststelde. Op het moment dat het aantal toeristen hierboven komt, dan verplicht het college zich tot het nemen van ‘aanvullende maatregelen’.

Vervuilende stoffen

Naast een overschot aan toerisme is er nog een andere reden voor de coalitiefracties om de motie in te dienen. Cruiseschepen zijn niet goed voor het klimaat en schone lucht. Ondanks dat de schepen geen normen overschrijden, zorgen ze voor veel vervuiling: niet alleen CO2, maar ook vervuilende stoffen zoals stikstof, zwavel en fijnstof komen vrij bij de verbranding van bunkerolie, wat vaak wordt gebruikt om de schepen aan te drijven. In een artikel van het NOS wordt gesteld dat een cruiseschip gemiddeld 700 liter per uur opslurpt. Een groot cruiseschip zou evenveel CO2 uitstoten als 84.000 auto’s, net zo veel stikstofdioxide als 400.000 auto’s, zoveel fijnstof als 1 miljoen auto’s een zoveel zwaveloxide als 376 miljoen auto’s. In een ander onderzoek wordt de dagelijkse uitstoot vergeleken met die van 31.000 vrachtwagens die een rondje maken over de Ring A10.

Een belangrijk argument voor tegenstanders is daarnaast dat de schepen de motor aan laten staan als zij aanmeren. Er is geen energievoorziening vanaf de kade. Dat geldt volgens CPA niet voor riviercruises.

In 2030 komt er een verbod op, dan moeten cruiseschepen hun energie vanaf de kade krijgen. CPA-directeur Dick de Graaff stelt dat zij dat niet kunnen garanderen, hoewel hij zegt dat de sector ‘in hoog tempo aan het verduurzamen is’.

Regie in eigen hand

Formeel gezien kan Amsterdam zelf de regie in handen nemen: de terminal is eigendom van het Havenbedrijf, dat wordt beheerd door de gemeente. Wel zegt wethouder Hester van Buren dat een eventueel besluit ‘op basis van onderzoek en goede afwegingen’ moet worden genomen, en dat het is samenspraak is met andere gemeenten en belanghebbenden in het Noordzeekanaalgebied. Ze stelt dat de stad niet in zijn eentje kan bepalen wat de toekomst is van de cruisevaarten in het gebied.

Van Buren zegt daarnaast dat de stad al maatregelen neemt. Ze wijst op een capaciteit van 300 aanmeringen per jaar, terwijl het vorige college een maximum van 190 opstelde. Er loopt ook een onderzoek naar de riviercruises.

De wethouder wil één ding duidelijk maken: dat de passagiers niet moeten worden vergeleken met een ‘sprinkhanenplaag’. “Dat is niet netjes en zou ik nooit zo zeggen”, aldus Van Buren.

27 mei '24 (14:48)

Kunstdoolhof Doloris in Utrecht geopend

Afgelopen vrijdag werd het nieuwe kunstdoolhof Doloris Anoma Maze in Utrecht geopend. Het sluip-door-kruip-door doolhof stippelt een route uit langs 70 kamers, die zijn ingericht door lokale kunstenaars. Dat meldt DUIC.

27 mei '24 (12:34)

Na repetities gaan de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht van start

Efteling-bezoekers die zondag 26 mei in het park waren konden de repetities voor de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht al meemaken. Maandag 27 mei is de eerste dag van de echte opnames van het amusementsprogramma. Dit jaar maakt de show, met het laatste seizoen daterend uit 2011, na dertien jaar weer een terugkeer op televisie, meldt Looopings.

24 mei '24 (14:52)

Eigenaar Eftelstats laat statistieken door AI analyseren

Als je wel eens in de Efteling bent geweest dan herken je het vast wel: de lange wachtrijen. Maar je kunt je er wel op voorbereiden. Tenminste, Jan van Kampen kan dat. Hij is de beheerder van de website Eftelstats. Daar zijn de wachttijden en storingen van attracties in het Kaatsheuvelse pretpark te zien. Die heeft hij door laten meten, om zo tot een lijst te komen met attracties waar je het langst moet wachten. Dat meldt Omroep Brabant.

24 mei '24 (13:19)

Brancheorganisatie attractieparken staat niet achter plannen btw-verhoging

De Nederlandse branchevereniging voor dagattracties, de Club van Elf, reageert op de plannen voor recreatie in het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen. Daarin worden een aantal maatregelen aangekondigd voor de recreatiesector, zoals het verhogen van de btw voor onder andere musea en overnachtingen. De organisatie staat niet echter de maatregel, meldt Looopings.

24 mei '24 (10:14)

Waarom is de Efteling wel dagrecreatie maar een museumbezoek niet?

Net nadat de coronacrisis achter de rug is en veel musea weer meer bezoekers ontvangen, komen de formerende partijen met een programma waarin zij de belasting voor een groot deel van de cultuur- en recreatiesector willen verhogen. Daarbij wordt echter een uitzondering gemaakt voor attractieparken en ‘dagrecreatie’, meldt Brabants Dagblad.

23 mei '24 (11:17)

Buitenlandse bezoekers helpen Efteling aan recordwinst in 2023

De Efteling heeft vorig jaar een recordwinst van 37,8 miljoen euro geboekt. In 2022 ging het het attractiepark ook al flink voor de wind, toen maakte het 34 miljoen euro winst. Een groot contrast met de cijfers tijdens de coronapandemie: toen leed het park tientallen miljoenen verlies. Vooral buitenlandse bezoekers hebben in 2023 bijgedragen in het positieve resultaat van de Efteling. Dit meldt NU.nl. 

23 mei '24 (10:33)

Decorstukken Danse Macabre in Efteling aangekomen

De Efteling heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de komst van de eerste decorstukken voor de attractie Danse Macabre. Deze griezelige attractie, die eind 2024 haar deuren zal openen, heeft onlangs verschillende imposante beelden ontvangen. Deze beelden geven alvast een voorproefje van de sfeer en stijl van de nieuwe attractie, zo meldt Looopings.

21 mei '24 ( 9:57)

Formerende partijen willen btw verhogen, maar niet voor pretparken

Vorige week werd het coalitieakkoord van de vier formerende partijen gepresenteerd. Daarin stond dat de partijen van plan zijn om de btw op cultuur weer van 9 procent naar 21 procent te verhogen. Kermissen, attractieparken, circussen en dierentuinen zijn hiervan uitgesloten, meldt Looopings

17 mei '24 (11:20)

In natuur bedreigde okapi geboren in Safaripark Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een okapi geboren, meldt het dierenpark vrijdag. Het gaat om een mannetje met de naam Beni. In het wild worden okapi's met uitsterven bedreigd.

17 mei '24 (10:44)

Opnames Te Land, Ter Zee En In De Lucht in Efteling bij te wonen

Wie deze maand naar de Efteling gaat kan zomaar de opnames voor het tv-programma Te Land, Ter Zee En In De Lucht meemaken. Het bekende programma start de opnames in de week van maandag 27 mei. Er wordt vier keer een opname gemaakt. Bezoekers kunnen plaatsnemen op de tribune om dit mee te maken, meldt Looopings.