Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Als het aan Amsterdam ligt meren daar geen cruiseschepen meer aan

Door Nationale Recreatiegids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Als het aan Amsterdam ligt meren daar geen cruiseschepen meer aan / Foto: "Cruiseschip Seven Seas Explorer voor het Centraal Station in Amsterdam" door Wessel Blokzijl
'Varende flatgebouwen’. Dat is hoe de gemeenteraad van Amsterdam cruiseschepen noemt. Ze willen dat deze niet meer door het IJ komen. De gemeenteraad vindt de kolossale schepen ‘te vies’ en ‘te toeristisch’. Dat meldt NRC.

Een voorbeeld van een cruiseschip en haar afmetingen: de Norwegian Prima van rederij Norwegian Cruiselines. Zestien verdiepingen, bijna 300 meter lang en ruimte voor meer dan 3.200 passagiers.

Amsterdammers zijn al lang niet meer onder de indruk van deze grote schepen die door het IJ varen. De gemeenteraad noemt de schepen ‘varende flatgebouwen’ en roept het college op om deze te verbannen uit de stad. Daarvoor dienen coalitiepartijen D66, GroenLinks en PvdA een motie in. Ze rekenen op een flinke meerderheid.

De initiatiefnemer van de motie, Ilana Rooderkerk (fractievoorzitter D66), vindt de ‘extreem vervuilende’ schepen niet meer passen in het beeld van Amsterdam. Ze verwijst naar Venetië, die twee jaar geleden cruiseschepen in de ban heeft gedaan en sindsdien een enorme afname van luchtvervuiling in de stad zagen.

Rooderkerk noemt dit soort toerisme ‘als een sprinkhanenplaag’ die ‘in één keer de binnenstad in trekken’, met bijbehorende overlast. Dat schreef zij vorige maand in een opiniestuk in Het Parool.

Toerisme in Amsterdam

Sinds de eeuwwisseling heeft de hoofdstad van het land een cruiseterminal, aan de oostkant van het Centraal Station. Uit cijfers van terminaleigenaar Cruise Port Amsterdam (CPA), blijkt dat cruisetoerisme in Amsterdam steeds populairder is geworden. Tot 2018 groeide het aantal passagiers gestaag met 10 procent. Pas na de coronapandemie was hier een dip in te zien: naar verwachting komen er dit jaar 300.000 toeristen met een cruiseschip naar Amsterdam.

Daarnaast brengen de riviercruises ook veel toeristen naar de stad. Naar schatting meren er ongeveer 2.100 boten aan in de hoofdstad, goed voor 500.000 bezoekers.

Toch komt het grootste gedeelte van de toeristen aan per vliegtuig. Wel zou een verbod op cruiseschepen een bijdrage kunnen leveren op de in bedwanghouding van het toerisme. Rooderkerk verwijst naar de ‘signaalwaarde’ van 18 miljoen overnachtingen die de raad vaststelde. Op het moment dat het aantal toeristen hierboven komt, dan verplicht het college zich tot het nemen van ‘aanvullende maatregelen’.

Vervuilende stoffen

Naast een overschot aan toerisme is er nog een andere reden voor de coalitiefracties om de motie in te dienen. Cruiseschepen zijn niet goed voor het klimaat en schone lucht. Ondanks dat de schepen geen normen overschrijden, zorgen ze voor veel vervuiling: niet alleen CO2, maar ook vervuilende stoffen zoals stikstof, zwavel en fijnstof komen vrij bij de verbranding van bunkerolie, wat vaak wordt gebruikt om de schepen aan te drijven. In een artikel van het NOS wordt gesteld dat een cruiseschip gemiddeld 700 liter per uur opslurpt. Een groot cruiseschip zou evenveel CO2 uitstoten als 84.000 auto’s, net zo veel stikstofdioxide als 400.000 auto’s, zoveel fijnstof als 1 miljoen auto’s een zoveel zwaveloxide als 376 miljoen auto’s. In een ander onderzoek wordt de dagelijkse uitstoot vergeleken met die van 31.000 vrachtwagens die een rondje maken over de Ring A10.

Een belangrijk argument voor tegenstanders is daarnaast dat de schepen de motor aan laten staan als zij aanmeren. Er is geen energievoorziening vanaf de kade. Dat geldt volgens CPA niet voor riviercruises.

In 2030 komt er een verbod op, dan moeten cruiseschepen hun energie vanaf de kade krijgen. CPA-directeur Dick de Graaff stelt dat zij dat niet kunnen garanderen, hoewel hij zegt dat de sector ‘in hoog tempo aan het verduurzamen is’.

Regie in eigen hand

Formeel gezien kan Amsterdam zelf de regie in handen nemen: de terminal is eigendom van het Havenbedrijf, dat wordt beheerd door de gemeente. Wel zegt wethouder Hester van Buren dat een eventueel besluit ‘op basis van onderzoek en goede afwegingen’ moet worden genomen, en dat het is samenspraak is met andere gemeenten en belanghebbenden in het Noordzeekanaalgebied. Ze stelt dat de stad niet in zijn eentje kan bepalen wat de toekomst is van de cruisevaarten in het gebied.

Van Buren zegt daarnaast dat de stad al maatregelen neemt. Ze wijst op een capaciteit van 300 aanmeringen per jaar, terwijl het vorige college een maximum van 190 opstelde. Er loopt ook een onderzoek naar de riviercruises.

De wethouder wil één ding duidelijk maken: dat de passagiers niet moeten worden vergeleken met een ‘sprinkhanenplaag’. “Dat is niet netjes en zou ik nooit zo zeggen”, aldus Van Buren.

26 juli '24 (12:54)

Krijgt Ouwehands Dierenpark een koalababy?

Er was twee weken geleden al een pandababy geboren in de Rhenense dierentuin Ouwehands, maar mogelijk krijgen ze hier straks ook nog eens koalajongen. De koala’s in het park hebben namelijk succesvol gepaard, meldt RTV Utrecht.

25 juli '24 (12:41)

Terug op de Nederlandse kermis: de thrillride Move-it 18

Kermisfamilie Straub herintroduceert de thrillride Move-it 18 op de Nederlandse kermis. De attractie is jarenlang niet meer op de kermissen verschenen. Er is plek voor achttien passagiers die er meerdere malen mee over de kop gaan. Dit meldt Looopings.

23 juli '24 (14:30)

Efteling vernieuwt de Aquanura-watershow

Deze zomer is de Efteling druk bezig met het veranderen van de watershow Aquanura. Met een ander muziekstuk en vernieuwde licht- en showeffecten wordt de Aquanura-show in een nieuw jasje gestoken. Er komen onder meer vier ‘Bakens van Licht’, grote lantaarns met een hoogte van acht meter. 

23 juli '24 (13:02)

Tekort aan keuringsinstanties kermisattracties leidt tot lange wachtlijsten

‘Slapeloze nachten’ hebben ze ervan. Kermisexploitanten moeten vaak lange tijd, tot soms wel anderhalf jaar, wachten voordat hun attracties kunnen worden gekeurd. Er blijkt een flink tekort te zijn aan aangewezen keuringsinstanties (AKI), meldt Omroep Brabant.

23 juli '24 ( 9:52)

Burgers’ Zoo bestaat precies 100 jaar

De deuren van Burgers’ Zoo openden precies honderd jaar geleden in Arnhem, met de naam ‘Burgers’ Natuurdierenpark’. Ook Connexxion viert dit jaar haar 75 verjaardag. Daarom kunnen bezoekers van het dierenpark op 23 juli op vertoon van hun entreekaartje gratis met de bus van en naar Arnhem CS reizen. Tijdens de busreis vertellen dierentuingidsen je over de geschiedenis van het park, meldt Burgers’ Zoo.

22 juli '24 (12:37)

Op dit vlak streeft Avonturenpark Hellendoorn alle andere parken voorbij

Ze krijgen misschien niet de meeste bezoekers per jaar over de vloer, maar hebben wel een ander punt waar het attractiepark in Hellendoorn in uitblinkt. Zij hebben namelijk met een flinke voorsprong een veel groter bereik op TikTok, zelfs veel meer dan de Efteling, meldt AD. Hoe doen zij dat? 

22 juli '24 (10:53)

Radar onderzoekt dierenwelzijn in attractiepark Mondo Verde

Vorige week publiceerde tv-programma Radar een item over het Limburgse attractiepark Mondo Verde. Naast attracties huist het park ook dieren, zoals leeuwen en vogels. Die worden volgens dierenrechtenorganisatie Bite Back niet thuis in dit park. Daarom dook Radar de materie in om meer inzicht in de zaak te krijgen, meldt Radar.

19 juli '24 (10:58)

Stortvloed aan boze reacties overbodig: gebedsruimtes uit jaarverslag Efteling

Nadat de Efteling in haar jaarverslag van 2023 had opgenomen dat het gebedsruimtes in het attractiepark wilde inrichten, kreeg het pretpark op sociale media een flinke lading kritiek van boze bezoekers. Dat bleek achteraf voor niks, want nu zegt het Kaatsheuvelse attractiepark dat deze ruimtes er helemaal niet komen, meldt Brabants Dagblad. Ook is in het jaarverslag geen passage meer zichtbaar waarin de gebedsruimtes worden aangekondigd.

18 juli '24 (10:21)

Wijnevenement ZooVino in ZooParc Overleen levert ruim 3.200 euro op

ZooParc Overloon heeft ruim 3.200 euro opgehaald voor twee natuurbeschermingsprojecten in Azië. Tijdens ZooVino op 6 juli 2024 konden deelnemers genieten van wijn en gerechten, terwijl ze uitzicht hadden op dierentuindieren als flamingo’s, pinguïns en giraffen. Dit meldt ZooParc Overloon. 

17 juli '24 (12:38)

Dronevlieger en Efteling-fan Nick is zijn drone kwijt

Menig Efteling-fan is bekend met de dronefoto’s die Nick Ringelberg maakt van het attractiepark. Dat doet hij al voor jaren en dat verliep zonder problemen. Tot afgelopen maand, toen hij een aanvaring kreeg met een beveiliger. Het geschil deed zich voor nadat hij foto’s aan het maken was, buiten de parkgrenzen. Nu heeft de politie zijn drone in beslag genomen en hangt er ineens een geldboete en mogelijk zelfs een celstraf boven het hoofd van de fotograaf, meldt Brabants Dagblad.