Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

18 miljoen voor restauratie Rivièrahal Diergaarde Blijdorp

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
18 miljoen voor restauratie Rivièrahal Diergaarde Blijdorp / Foto: Diergaarde Blijdorp
Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu gaat het eindelijk gebeuren. Diergaarde Blijdorp gaat de monumentale Rivièrahal restaureren. In 1940 werd het hoofdgebouw van de dierentuin ontworpen door Sybold van Ravesteyn in neobarokke/functionalistische stijl. Nu krijgt het een nieuwe bestemming. Het Rotterdamse college heeft in het coalitieakkoord 2022 een bijdrage van 18 miljoen euro voor Diergaarde opgenomen. Op 26 juni vond de ondertekening in de Rivièrahal plaats door wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur) en Erik Zevenbergen, directeur-bestuurder Diergaarde Blijdorp, meldt de dierentuin.

Wethouder Said Kasmi, wethouder Cultuur: “De Diergaarde is het grootste Rijkmonument van de stad met 21 Rijksmonumenten waarvan er 16 in de oude glorie zijn hersteld. De grootste opgave bestaat nu uit de nog te restaureren Rivièrahal. Dit monumentale gedeelte van Diergaarde, een ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn, is de blikvanger en ook het grootste monument in de tuin. Dat willen we graag zo houden, maar dan in een nieuw jasje, passend bij de stad van vandaag.”

Met de voorgestelde bijdrage van de gemeente Rotterdam wordt de Diergaarde in staat gesteld om de restauratieopgave van de Rivièrahal te starten. Zo komt er een voorplein met terras en ontmoetingsplek, die ook toegankelijk is buiten de openingstijden van Diergaarde. Het volledige gebouw wordt gefaseerd aangepakt en behelst de centrale hal, de Victoriaserre, het gorillaverblijf en het Dikhuidenverblijf. De Victoriaserre is de eerste fase. De botanische invulling met de reuzenwaterlelie Victoria amazonica in de karakteristieke ronde vijver, blijft de basis voor de monumentale serre.

Doorontwikkeling

Diergaarde krijgt jaarlijks 1,5 miljoen mensen op bezoek. Het is dan ook de grootste attractie van Zuid-Holland en de meest bezochte dierentuin van Nederland. De Diergaarde profileert en programmeert nadrukkelijke voor een diverse doelgroep. In haar exploitatie is Blijdorp erin geslaagd om zelfstandig te kunnen functioneren zonder overheidssubsidie. Toch blijven giften en sponsorbijdragen van groot belang voor de doorontwikkeling van de Diergaarde zoals benoemd in het Masterplan 2020-2030: ‘Blijdorp Natuurlijk’.

Erik Zevenbergen, directeur Diergaarde: “We zijn heel blij met de substantiële bijdrage van de gemeente. Hiermee kunnen wij starten met de restauratie van de Rivièrahal. De voorbereidingen voor de Victoriaserre zijn in volle gang. Er wacht ons nog wel een grote uitdaging om deze enorme klus af te krijgen, maar de grootste stap naar een nieuwe Rivièrahal is gezet.”

De gemeentelijke subsidie van 18 miljoen euro wordt in drie tranches van 6 miljoen euro uitgekeerd en ondergebracht bij het Nationaal Restauratiefonds, het expertisecentrum op het gebied van monumentensubsidies. Totaal is voor de restauratie 42 miljoen euro berekend. De Diergaarde wil de restauratie afronden voor 2032.

26 juli '24 (12:54)

Krijgt Ouwehands Dierenpark een koalababy?

Er was twee weken geleden al een pandababy geboren in de Rhenense dierentuin Ouwehands, maar mogelijk krijgen ze hier straks ook nog eens koalajongen. De koala’s in het park hebben namelijk succesvol gepaard, meldt RTV Utrecht.

25 juli '24 (12:41)

Terug op de Nederlandse kermis: de thrillride Move-it 18

Kermisfamilie Straub herintroduceert de thrillride Move-it 18 op de Nederlandse kermis. De attractie is jarenlang niet meer op de kermissen verschenen. Er is plek voor achttien passagiers die er meerdere malen mee over de kop gaan. Dit meldt Looopings.

23 juli '24 (14:30)

Efteling vernieuwt de Aquanura-watershow

Deze zomer is de Efteling druk bezig met het veranderen van de watershow Aquanura. Met een ander muziekstuk en vernieuwde licht- en showeffecten wordt de Aquanura-show in een nieuw jasje gestoken. Er komen onder meer vier ‘Bakens van Licht’, grote lantaarns met een hoogte van acht meter. 

23 juli '24 (13:02)

Tekort aan keuringsinstanties kermisattracties leidt tot lange wachtlijsten

‘Slapeloze nachten’ hebben ze ervan. Kermisexploitanten moeten vaak lange tijd, tot soms wel anderhalf jaar, wachten voordat hun attracties kunnen worden gekeurd. Er blijkt een flink tekort te zijn aan aangewezen keuringsinstanties (AKI), meldt Omroep Brabant.

23 juli '24 ( 9:52)

Burgers’ Zoo bestaat precies 100 jaar

De deuren van Burgers’ Zoo openden precies honderd jaar geleden in Arnhem, met de naam ‘Burgers’ Natuurdierenpark’. Ook Connexxion viert dit jaar haar 75 verjaardag. Daarom kunnen bezoekers van het dierenpark op 23 juli op vertoon van hun entreekaartje gratis met de bus van en naar Arnhem CS reizen. Tijdens de busreis vertellen dierentuingidsen je over de geschiedenis van het park, meldt Burgers’ Zoo.

22 juli '24 (12:37)

Op dit vlak streeft Avonturenpark Hellendoorn alle andere parken voorbij

Ze krijgen misschien niet de meeste bezoekers per jaar over de vloer, maar hebben wel een ander punt waar het attractiepark in Hellendoorn in uitblinkt. Zij hebben namelijk met een flinke voorsprong een veel groter bereik op TikTok, zelfs veel meer dan de Efteling, meldt AD. Hoe doen zij dat? 

22 juli '24 (10:53)

Radar onderzoekt dierenwelzijn in attractiepark Mondo Verde

Vorige week publiceerde tv-programma Radar een item over het Limburgse attractiepark Mondo Verde. Naast attracties huist het park ook dieren, zoals leeuwen en vogels. Die worden volgens dierenrechtenorganisatie Bite Back niet thuis in dit park. Daarom dook Radar de materie in om meer inzicht in de zaak te krijgen, meldt Radar.

19 juli '24 (10:58)

Stortvloed aan boze reacties overbodig: gebedsruimtes uit jaarverslag Efteling

Nadat de Efteling in haar jaarverslag van 2023 had opgenomen dat het gebedsruimtes in het attractiepark wilde inrichten, kreeg het pretpark op sociale media een flinke lading kritiek van boze bezoekers. Dat bleek achteraf voor niks, want nu zegt het Kaatsheuvelse attractiepark dat deze ruimtes er helemaal niet komen, meldt Brabants Dagblad. Ook is in het jaarverslag geen passage meer zichtbaar waarin de gebedsruimtes worden aangekondigd.

18 juli '24 (10:21)

Wijnevenement ZooVino in ZooParc Overleen levert ruim 3.200 euro op

ZooParc Overloon heeft ruim 3.200 euro opgehaald voor twee natuurbeschermingsprojecten in Azië. Tijdens ZooVino op 6 juli 2024 konden deelnemers genieten van wijn en gerechten, terwijl ze uitzicht hadden op dierentuindieren als flamingo’s, pinguïns en giraffen. Dit meldt ZooParc Overloon. 

17 juli '24 (12:38)

Dronevlieger en Efteling-fan Nick is zijn drone kwijt

Menig Efteling-fan is bekend met de dronefoto’s die Nick Ringelberg maakt van het attractiepark. Dat doet hij al voor jaren en dat verliep zonder problemen. Tot afgelopen maand, toen hij een aanvaring kreeg met een beveiliger. Het geschil deed zich voor nadat hij foto’s aan het maken was, buiten de parkgrenzen. Nu heeft de politie zijn drone in beslag genomen en hangt er ineens een geldboete en mogelijk zelfs een celstraf boven het hoofd van de fotograaf, meldt Brabants Dagblad.