Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

18 miljoen voor restauratie Rivièrahal Diergaarde Blijdorp

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
18 miljoen voor restauratie Rivièrahal Diergaarde Blijdorp / Foto: Diergaarde Blijdorp
Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu gaat het eindelijk gebeuren. Diergaarde Blijdorp gaat de monumentale Rivièrahal restaureren. In 1940 werd het hoofdgebouw van de dierentuin ontworpen door Sybold van Ravesteyn in neobarokke/functionalistische stijl. Nu krijgt het een nieuwe bestemming. Het Rotterdamse college heeft in het coalitieakkoord 2022 een bijdrage van 18 miljoen euro voor Diergaarde opgenomen. Op 26 juni vond de ondertekening in de Rivièrahal plaats door wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur) en Erik Zevenbergen, directeur-bestuurder Diergaarde Blijdorp, meldt de dierentuin.

Wethouder Said Kasmi, wethouder Cultuur: “De Diergaarde is het grootste Rijkmonument van de stad met 21 Rijksmonumenten waarvan er 16 in de oude glorie zijn hersteld. De grootste opgave bestaat nu uit de nog te restaureren Rivièrahal. Dit monumentale gedeelte van Diergaarde, een ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn, is de blikvanger en ook het grootste monument in de tuin. Dat willen we graag zo houden, maar dan in een nieuw jasje, passend bij de stad van vandaag.”

Met de voorgestelde bijdrage van de gemeente Rotterdam wordt de Diergaarde in staat gesteld om de restauratieopgave van de Rivièrahal te starten. Zo komt er een voorplein met terras en ontmoetingsplek, die ook toegankelijk is buiten de openingstijden van Diergaarde. Het volledige gebouw wordt gefaseerd aangepakt en behelst de centrale hal, de Victoriaserre, het gorillaverblijf en het Dikhuidenverblijf. De Victoriaserre is de eerste fase. De botanische invulling met de reuzenwaterlelie Victoria amazonica in de karakteristieke ronde vijver, blijft de basis voor de monumentale serre.

Doorontwikkeling

Diergaarde krijgt jaarlijks 1,5 miljoen mensen op bezoek. Het is dan ook de grootste attractie van Zuid-Holland en de meest bezochte dierentuin van Nederland. De Diergaarde profileert en programmeert nadrukkelijke voor een diverse doelgroep. In haar exploitatie is Blijdorp erin geslaagd om zelfstandig te kunnen functioneren zonder overheidssubsidie. Toch blijven giften en sponsorbijdragen van groot belang voor de doorontwikkeling van de Diergaarde zoals benoemd in het Masterplan 2020-2030: ‘Blijdorp Natuurlijk’.

Erik Zevenbergen, directeur Diergaarde: “We zijn heel blij met de substantiële bijdrage van de gemeente. Hiermee kunnen wij starten met de restauratie van de Rivièrahal. De voorbereidingen voor de Victoriaserre zijn in volle gang. Er wacht ons nog wel een grote uitdaging om deze enorme klus af te krijgen, maar de grootste stap naar een nieuwe Rivièrahal is gezet.”

De gemeentelijke subsidie van 18 miljoen euro wordt in drie tranches van 6 miljoen euro uitgekeerd en ondergebracht bij het Nationaal Restauratiefonds, het expertisecentrum op het gebied van monumentensubsidies. Totaal is voor de restauratie 42 miljoen euro berekend. De Diergaarde wil de restauratie afronden voor 2032.

21 mei '24 ( 9:57)

Formerende partijen willen btw verhogen, maar niet voor pretparken

Vorige week werd het coalitieakkoord van de vier formerende partijen gepresenteerd. Daarin stond dat de partijen van plan zijn om de btw op cultuur weer van 9 procent naar 21 procent te verhogen. Kermissen, attractieparken, circussen en dierentuinen zijn hiervan uitgesloten, meldt Looopings

17 mei '24 (11:20)

In natuur bedreigde okapi geboren in Safaripark Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een okapi geboren, meldt het dierenpark vrijdag. Het gaat om een mannetje met de naam Beni. In het wild worden okapi's met uitsterven bedreigd.

17 mei '24 (10:44)

Opnames Te Land, Ter Zee En In De Lucht in Efteling bij te wonen

Wie deze maand naar de Efteling gaat kan zomaar de opnames voor het tv-programma Te Land, Ter Zee En In De Lucht meemaken. Het bekende programma start de opnames in de week van maandag 27 mei. Er wordt vier keer een opname gemaakt. Bezoekers kunnen plaatsnemen op de tribune om dit mee te maken, meldt Looopings.

16 mei '24 ( 9:01)

Efteling opnieuw uitgeroepen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland

Uit het recente onderzoek van MarketResponse blijkt dat de Efteling opnieuw is uitgeroepen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland. Deze eer wordt toegekend op basis van een uitgebreide studie naar de klantvriendelijkheid van diverse bedrijven in Nederland.

16 mei '24 ( 8:53)

Nieuw boek van Paul van Loon gebaseerd op Efteling-attractie "Danse Macabre"

Kinderboekenschrijver Paul van Loon heeft aangekondigd dat hij een nieuw boek zal schrijven dat gebaseerd is op de recent geopende Efteling-attractie "Danse Macabre". Dit meldt Looopings.

15 mei '24 (12:17)

Raad van State geeft klagende omwonenden Efteling over bezoekersaantallen ongelijk

Omwonenden van de Efteling die bezwaar hadden gemaakt tegen de oplopende bezoekersaantallen van het attractiepark, hebben ongelijk gekregen van de Raad van State. De rechtbank had hun bezwaren in 2022 nog toegewezen en de provincie Noord-Brabant opgedragen het maximum van 5 miljoen bezoekers te handhaven. Die uitspraak heeft de hoogste bestuursrechter nu van tafel geveegd.

14 mei '24 (15:33)

Terreineigenaar camping Vogelenzang wil deze zomer eerste bungalows plaatsen

Kort geleden is de camping Vogelenzang in het gelijknamige dorp aangekocht door MarinaParken. Die wil van de camping een bungalowpark maken meet 200 luxe huizen. Daar zet het bedrijf flink wat vaart achter: deze zomer moeten de eerste bungalows worden geplaatst. Dat druist echter in tegen de wens van de huidige kampeerders. Zij vrezen dat hun campingplekken zullen plaatsmaken voor luxe huizen, meldt NH Nieuws.

14 mei '24 (10:09)

Geen extra beveiliging kermis Almere: ‘Verwacht geen rellen’

Ondanks de ongeregeldheden op de kermis in Emmeloord eerder deze maand en een toenemend aantal incidenten op en rond kermissen in het land worden er geen extra beveiligingsmaatregelen getroffen voor de kermis in Almere Stad. De kermisexploitant ziet geen reden om ook bij deze kermis meer beveiliging in te zetten, meldt Omroep Flevoland.

14 mei '24 ( 8:45)

Patrick Martens te zien in nieuw theaterstuk Een Nacht in de Efteling

Patrick Martens is vanaf december te zien in de nieuwe theaterkomedie Een Nacht in de Efteling. Dat maakten producent Jon van Eerd en attractiepark de Efteling, die voor het stuk de handen ineen geslagen hebben, maandagavond bekend.

13 mei '24 (10:37)

Beveiliging drijft kosten kermisattracties op

Het valt de Nederlandse Kermisbond (NKB) op de attracties steeds duurder worden. Volgens de organisatie zijn kermisexploitanten voornamelijk meer geld kwijt aan de beveiliging. Uiteindelijk komen die extra kosten bij de bezoeker terecht, meldt RTV Utrecht.