Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Blijdorps ‘penisplant’ staat in bloei

Door Nationale Recreatiegids
schedule 2 min
location_on [xx]km
Blijdorps ‘penisplant’ staat in bloei / Foto: Diergaarde Blijdorp
De Sumatraanse reuzenaronskelk, beter bekend als de reuzenpenisplant, staat in bloei in de monumentale Victoriaserre in Blijdorp. De plant wordt al jaren verzorgd als knol door de botanische afdeling. Het is bijzonder dat de plant in bloei staat, want dat gebeurt eens in de vijf tot tien jaar. deze soort, de Amorphopallus titanum, bloeide voor het laatst in 1963 in Blijdorp. De plant is daarna niet meer in de collectie inbegrepen, tot een jaar of acht geleden. Dat meldt Blijdorp. 

Het duurt ongeveer twee weken voordat de bloemknop zich ontwikkelt. Vervolgens gaat het schutblad na drie dagen open. Met de hoge bloeiwijze en roodgekleurde schutblad verspreidt de plant een doordringende aasgeur. Die trekt verschillende insecten aan, die hun rol als verstuiver vervolgens vervullen.

Om zelfbestuiving te voorkomen zijn de mannelijke en vrouwelijke planten van elkaar gescheiden. Eerst komen de vrouwelijk bloemen tot bloei, de mannelijke volgen een paar dagen later.

Korte bloei

Na twee tot drie dagen zijn de bloemen uitgebloeid. Na succesvolle bestuiving ontwikkelen er zicht tientallen vruchten met 1 tot 2 zaden per vrucht. Dit cluster rijpt in het komende half jaar tot jaar. De reuzenaronskelk is in haar bladstadia vaak te bewonderen in de Victoriaserre. Blijdorp heeft meerdere exemplaren van verschillende leeftijden.

Bedreiging

De reuzenaronskelk komt in het wild voor op de westelijke flanken van de berghellingen op West-Sumatra in Indonesië. De plant wordt bedreigd door handel en vernietiging van het regenwoud voor oliepalmplantages.

17 mei '24 (11:20)

In natuur bedreigde okapi geboren in Safaripark Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een okapi geboren, meldt het dierenpark vrijdag. Het gaat om een mannetje met de naam Beni. In het wild worden okapi's met uitsterven bedreigd.

17 mei '24 (10:44)

Opnames Te Land, Ter Zee En In De Lucht in Efteling bij te wonen

Wie deze maand naar de Efteling gaat kan zomaar de opnames voor het tv-programma Te Land, Ter Zee En In De Lucht meemaken. Het bekende programma start de opnames in de week van maandag 27 mei. Er wordt vier keer een opname gemaakt. Bezoekers kunnen plaatsnemen op de tribune om dit mee te maken, meldt Looopings.

16 mei '24 ( 9:01)

Efteling opnieuw uitgeroepen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland

Uit het recente onderzoek van MarketResponse blijkt dat de Efteling opnieuw is uitgeroepen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland. Deze eer wordt toegekend op basis van een uitgebreide studie naar de klantvriendelijkheid van diverse bedrijven in Nederland.

16 mei '24 ( 8:53)

Nieuw boek van Paul van Loon gebaseerd op Efteling-attractie "Danse Macabre"

Kinderboekenschrijver Paul van Loon heeft aangekondigd dat hij een nieuw boek zal schrijven dat gebaseerd is op de recent geopende Efteling-attractie "Danse Macabre". Dit meldt Looopings.

15 mei '24 (12:17)

Raad van State geeft klagende omwonenden Efteling over bezoekersaantallen ongelijk

Omwonenden van de Efteling die bezwaar hadden gemaakt tegen de oplopende bezoekersaantallen van het attractiepark, hebben ongelijk gekregen van de Raad van State. De rechtbank had hun bezwaren in 2022 nog toegewezen en de provincie Noord-Brabant opgedragen het maximum van 5 miljoen bezoekers te handhaven. Die uitspraak heeft de hoogste bestuursrechter nu van tafel geveegd.

14 mei '24 (15:33)

Terreineigenaar camping Vogelenzang wil deze zomer eerste bungalows plaatsen

Kort geleden is de camping Vogelenzang in het gelijknamige dorp aangekocht door MarinaParken. Die wil van de camping een bungalowpark maken meet 200 luxe huizen. Daar zet het bedrijf flink wat vaart achter: deze zomer moeten de eerste bungalows worden geplaatst. Dat druist echter in tegen de wens van de huidige kampeerders. Zij vrezen dat hun campingplekken zullen plaatsmaken voor luxe huizen, meldt NH Nieuws.

14 mei '24 (10:09)

Geen extra beveiliging kermis Almere: ‘Verwacht geen rellen’

Ondanks de ongeregeldheden op de kermis in Emmeloord eerder deze maand en een toenemend aantal incidenten op en rond kermissen in het land worden er geen extra beveiligingsmaatregelen getroffen voor de kermis in Almere Stad. De kermisexploitant ziet geen reden om ook bij deze kermis meer beveiliging in te zetten, meldt Omroep Flevoland.

14 mei '24 ( 8:45)

Patrick Martens te zien in nieuw theaterstuk Een Nacht in de Efteling

Patrick Martens is vanaf december te zien in de nieuwe theaterkomedie Een Nacht in de Efteling. Dat maakten producent Jon van Eerd en attractiepark de Efteling, die voor het stuk de handen ineen geslagen hebben, maandagavond bekend.

13 mei '24 (10:37)

Beveiliging drijft kosten kermisattracties op

Het valt de Nederlandse Kermisbond (NKB) op de attracties steeds duurder worden. Volgens de organisatie zijn kermisexploitanten voornamelijk meer geld kwijt aan de beveiliging. Uiteindelijk komen die extra kosten bij de bezoeker terecht, meldt RTV Utrecht. 

13 mei '24 (10:01)

Nieuwste attractie in pretpark De Waarbeek bijna klaar

Als je denkt aan attractiepark De Waarbeek denk je snel aan nostalgie en ouds genieten. Maar ook dit pretpark blijft continue vernieuwen. Zo gaan op 1 juni de poorten open van hun nieuwste attractie. Het thema ervan is 'schildpadden', meldt Tubantia.