Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Blijdorps ‘penisplant’ staat in bloei

Door Nationale Recreatiegids
schedule 2 min
Blijdorps ‘penisplant’ staat in bloei / Foto: Diergaarde Blijdorp
De Sumatraanse reuzenaronskelk, beter bekend als de reuzenpenisplant, staat in bloei in de monumentale Victoriaserre in Blijdorp. De plant wordt al jaren verzorgd als knol door de botanische afdeling. Het is bijzonder dat de plant in bloei staat, want dat gebeurt eens in de vijf tot tien jaar. deze soort, de Amorphopallus titanum, bloeide voor het laatst in 1963 in Blijdorp. De plant is daarna niet meer in de collectie inbegrepen, tot een jaar of acht geleden. Dat meldt Blijdorp. 

Het duurt ongeveer twee weken voordat de bloemknop zich ontwikkelt. Vervolgens gaat het schutblad na drie dagen open. Met de hoge bloeiwijze en roodgekleurde schutblad verspreidt de plant een doordringende aasgeur. Die trekt verschillende insecten aan, die hun rol als verstuiver vervolgens vervullen.

Om zelfbestuiving te voorkomen zijn de mannelijke en vrouwelijke planten van elkaar gescheiden. Eerst komen de vrouwelijk bloemen tot bloei, de mannelijke volgen een paar dagen later.

Korte bloei

Na twee tot drie dagen zijn de bloemen uitgebloeid. Na succesvolle bestuiving ontwikkelen er zicht tientallen vruchten met 1 tot 2 zaden per vrucht. Dit cluster rijpt in het komende half jaar tot jaar. De reuzenaronskelk is in haar bladstadia vaak te bewonderen in de Victoriaserre. Blijdorp heeft meerdere exemplaren van verschillende leeftijden.

Bedreiging

De reuzenaronskelk komt in het wild voor op de westelijke flanken van de berghellingen op West-Sumatra in Indonesië. De plant wordt bedreigd door handel en vernietiging van het regenwoud voor oliepalmplantages.

26 september '23 (13:17)

Toverland maakt biertje speciaal voor Halloween

Al enige tijd verkoopt Toverland haar eigen biertje, genaamd Magical Beer. Maar tijdens de Halloweendagen in het attractiepark kunnen bezoekers een nieuwe smaak proberen: de Scary Pumpkin IPA. Toverland meldt dat het blikje ook een blacklight-effect heeft. 

26 september '23 (11:40)

Aap Bokito voor de tweede keer van de kermis verdwenen

De kermisattractie Fun Factory is populair onder de dieven. Het is al de tweede keer dat aap Bokito, het beeld dat op de attractie staat, van de kermis is verdwenen. Ditmaal op de kermis in Weert. Het is aannemelijk dat het beeld is gestolen, meldt 1Limburg.

25 september '23 (11:01)

Oudste olifant van Nederland op 53-jarige leeftijd overleden

Olifant Irma is op de respectabele leeftijd van 53 jaar overleden. Dat laat Diergaarde Blijdorp weten. De olifant is na goed overleg tussen de dierenarts en verzorgers ingeslapen. Het was een moeilijke keuze, zegt Diergaarde. Irma kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen die de afgelopen weken erger werden. Ze was flink wat gewicht verloren en erg in zichzelf gekeerd. Ook miste ze een deel van haar kiezen, wat het moeilijk maakte om te eten. Vanwege gewrichtsproblemen kreeg ze al een tijdje pijnstillers. 

22 september '23 (12:17)

Na NS en ANWB bieden ook NU.nl en AD geen kaartjes meer aan voor Dolfinarium

Mediaorganisatie DPG Media gaat in ieder geval de komende tijd geen kaartjes voor het Dolfinarium in Harderwijk meer aanbieden op haar websites. Dat betekent dat er op websites zoals het AD, NU.nl en Trouw geen tickets voor het park te koop zijn, die vaak ook met korting werden aangeboden. Daarmee volgen zij de NS en ANWB, die al eerder stopten met de kaartverkoop voor het Dolfinarium. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Bite Back.

22 september '23 ( 9:41)

Safaripark Beekse Bergen ontvangt miljoenste bezoeker van het jaar

De familie Jansen had geen idee wat hen te wachten stond. Onder hen was de miljoenste bezoeker van Safaripark Beekse Bergen dit jaar en daarom werd de familie in het zonnetje gezet door het park. Het is niet eerder voorgekomen dat Beekse Bergen zo vroeg in het jaar al haar miljoenste bezoeker ontvangt. Dat meldt Beekse Bergen.

21 september '23 (11:23)

Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Eise Eisinga Planetarium

Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

21 september '23 (11:21)

Emotieonderzoek naar chimpansees gestart in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is onlangs een grootschalig emotieonderzoek gestart bij de chimpanseegroep. “Hoe meer we over emoties van chimpansees en andere mensapen leren, hoe beter we hen kunnen begrijpen en hoe meer we over onszelf te weten komen”, vertelt onderzoeker en hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret. “Het onderzoek draagt bij aan het grotere emotieonderzoek naar mensapen dat ik in samenwerking met Universiteit Leiden uitvoer.” Dit meldt DierenPark Amersfoort.

21 september '23 (10:05)

Nieuwe film ‘Wiezel de Griezel en de veranderdrank’ komt tot leven in Julianatoren

Wanneer de eerste herfstblaadjes van de bomen vallen, is het tijd voor Halloween. Van 6 oktober tot en met 5 november is het een héél klein beetje griezelig in Kinderpretpark Julianatoren. Het park wordt prachtig versierd met honderden strobalen, pompoenen en maiskolven en het bos achterin het park verandert in een mysterieus Griezelbos. Dit meldt Koningin Julianatoren.

20 september '23 (10:09)

Zonneweide van de Efteling in gebruik

Na een aantal maanden werk is het gedaan: de zonneweide bij de Efteling is klaar voor gebruik. De 12.000 zonnepanelen die naast de parkeerplaats van het attractiepark liggen, zijn sinds een paar weken actief. Dit meldt Looopings.

19 september '23 (11:38)

UNESCO roept planetarium van Eise Eisinga in Franeker uit tot werelderfgoed

Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker is uitgeroepen tot werelderfgoed. De VN-organisatie UNESCO heeft het model van het zonnestelsel dinsdag op de prestigieuze lijst gezet.