Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

DierenPark Amersfoort neemt status bedreigde diersoorten onder de loep

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
DierenPark Amersfoort neemt status bedreigde diersoorten onder de loep
DierenPark Amersfoort bekijkt opnieuw de huidige status van bedreigde diersoorten. Dit doet het dierenpark op basis van de Rode Lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources). “In DierenPark Amersfoort leven 117 diersoorten. Ruim een derde heeft een kwetsbare of bedreigde status”, vertelt educator Carlijn Speksnijder. “Wij willen bezoekers attenderen op kritieke toestanden en hun de bedreigingen laten zien.” Onlangs veranderde de status van onder andere de votsotsa en de laponderaap in negatieve zin. Maar er is ook beter nieuws: de status van de Japanse kraanvogel en de titicacakikker is verbeterd. Dat meldt DierenPark Amersfoort. 

De votsotsa is het grootste knaagdier van Madagaskar. De status van de votsotsa is nu verslechterd naar ernstig bedreigd. “Er leven nog zo’n vijfduizend volwassen individuen op het eiland”, weet Carlijn. De knaagdieren komen voor in de bossen, maar helaas worden bomen gekapt voor landbouwdoeleinden. Daarnaast speelt verdroging, ten gevolge van klimaatverandering, een rol bij de afname van de populatie, evenals loslopende honden die votsotsa’s aanvallen. Onder de primaten wordt de laponderaap bedreigd. Deze apensoort komt voor in Zuidoost-Azië, waaronder het eiland Borneo. Carlijn: “Ook bij dit diersoort is bomenkap een veelvoorkomende bedreiging, waardoor hun kwetsbare status is verslechterd. De laponderaap behoort nu tot de bedreigde apensoorten.”

Initiatieven die bedreigde diersoorten en hun leefgebied beschermen 

Volgens de IUCN worden ruim veertigduizend diersoorten wereldwijd met uitsterving bedreigd. Gelukkig zijn er initiatieven die de bedreigde diersoorten en hun leefgebied beschermen. De Japanse kraanvogel kreeg onlangs de status ‘kwetsbaar’. Voorheen was de vogelsoort bedreigd. Ook is er goed nieuws voor de titicacakikker waarvan de status van ‘ernstig bedreigd’ naar ‘bedreigd’ veranderde. “Natuurbeschermingsprojecten zijn hard nodig om de populaties en leefgebieden te beschermen”, stelt Carlijn. “Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt deze projecten wereldwijd.” Bezoekers kunnen deze bedreigde en vele andere diersoorten ontmoeten in DierenPark Amersfoort.

Door: Nationale Recreatiegids 

28 mei '24 (10:39)

Bijzondere aanwinst voor Wildlands Emmen

Sinds maandag heeft de dierentuin in Emmen een nieuwe diersoort in het park rondlopen. Een kantjil, één van de kleinste hoefdieren ter wereld, heeft zijn intrek genomen in de overdekte jungle in de dierentuin. Normaal gesproken loopt dit diertje rond op het Indonesische Java, meldt Wildlands Emmen.

28 mei '24 (10:12)

Cirque du Soleil dit najaar in Rotterdam Ahoy

In november keert Cirque du Soleil terug naar Nederland. Tijdens de Europese tour komt het circus voor het eerst met hun zaalproductie Corteo naar het Rotterdamse Ahoy. De productie van Daniele Finzi Pasca debuteerde in 2005 en trok sindsdien meer dan 10 miljoen bezoekers in 22 verschillende landen. Van 15 november tot en met 17 november zijn er zes shows van Corteo te zien in Rotterdam Ahoy, meldt events.nl. 

27 mei '24 (14:48)

Kunstdoolhof Doloris in Utrecht geopend

Afgelopen vrijdag werd het nieuwe kunstdoolhof Doloris Anoma Maze in Utrecht geopend. Het sluip-door-kruip-door doolhof stippelt een route uit langs 70 kamers, die zijn ingericht door lokale kunstenaars. Dat meldt DUIC.

27 mei '24 (12:34)

Na repetities gaan de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht van start

Efteling-bezoekers die zondag 26 mei in het park waren konden de repetities voor de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht al meemaken. Maandag 27 mei is de eerste dag van de echte opnames van het amusementsprogramma. Dit jaar maakt de show, met het laatste seizoen daterend uit 2011, na dertien jaar weer een terugkeer op televisie, meldt Looopings.

24 mei '24 (14:52)

Eigenaar Eftelstats laat statistieken door AI analyseren

Als je wel eens in de Efteling bent geweest dan herken je het vast wel: de lange wachtrijen. Maar je kunt je er wel op voorbereiden. Tenminste, Jan van Kampen kan dat. Hij is de beheerder van de website Eftelstats. Daar zijn de wachttijden en storingen van attracties in het Kaatsheuvelse pretpark te zien. Die heeft hij door laten meten, om zo tot een lijst te komen met attracties waar je het langst moet wachten. Dat meldt Omroep Brabant.

24 mei '24 (13:19)

Brancheorganisatie attractieparken staat niet achter plannen btw-verhoging

De Nederlandse branchevereniging voor dagattracties, de Club van Elf, reageert op de plannen voor recreatie in het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen. Daarin worden een aantal maatregelen aangekondigd voor de recreatiesector, zoals het verhogen van de btw voor onder andere musea en overnachtingen. De organisatie staat niet echter de maatregel, meldt Looopings.

24 mei '24 (10:14)

Waarom is de Efteling wel dagrecreatie maar een museumbezoek niet?

Net nadat de coronacrisis achter de rug is en veel musea weer meer bezoekers ontvangen, komen de formerende partijen met een programma waarin zij de belasting voor een groot deel van de cultuur- en recreatiesector willen verhogen. Daarbij wordt echter een uitzondering gemaakt voor attractieparken en ‘dagrecreatie’, meldt Brabants Dagblad.

23 mei '24 (11:17)

Buitenlandse bezoekers helpen Efteling aan recordwinst in 2023

De Efteling heeft vorig jaar een recordwinst van 37,8 miljoen euro geboekt. In 2022 ging het het attractiepark ook al flink voor de wind, toen maakte het 34 miljoen euro winst. Een groot contrast met de cijfers tijdens de coronapandemie: toen leed het park tientallen miljoenen verlies. Vooral buitenlandse bezoekers hebben in 2023 bijgedragen in het positieve resultaat van de Efteling. Dit meldt NU.nl. 

23 mei '24 (10:33)

Decorstukken Danse Macabre in Efteling aangekomen

De Efteling heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de komst van de eerste decorstukken voor de attractie Danse Macabre. Deze griezelige attractie, die eind 2024 haar deuren zal openen, heeft onlangs verschillende imposante beelden ontvangen. Deze beelden geven alvast een voorproefje van de sfeer en stijl van de nieuwe attractie, zo meldt Looopings.

21 mei '24 ( 9:57)

Formerende partijen willen btw verhogen, maar niet voor pretparken

Vorige week werd het coalitieakkoord van de vier formerende partijen gepresenteerd. Daarin stond dat de partijen van plan zijn om de btw op cultuur weer van 9 procent naar 21 procent te verhogen. Kermissen, attractieparken, circussen en dierentuinen zijn hiervan uitgesloten, meldt Looopings