Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

DierenPark Amersfoort neemt status bedreigde diersoorten onder de loep

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
DierenPark Amersfoort neemt status bedreigde diersoorten onder de loep
DierenPark Amersfoort bekijkt opnieuw de huidige status van bedreigde diersoorten. Dit doet het dierenpark op basis van de Rode Lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources). “In DierenPark Amersfoort leven 117 diersoorten. Ruim een derde heeft een kwetsbare of bedreigde status”, vertelt educator Carlijn Speksnijder. “Wij willen bezoekers attenderen op kritieke toestanden en hun de bedreigingen laten zien.” Onlangs veranderde de status van onder andere de votsotsa en de laponderaap in negatieve zin. Maar er is ook beter nieuws: de status van de Japanse kraanvogel en de titicacakikker is verbeterd. Dat meldt DierenPark Amersfoort. 

De votsotsa is het grootste knaagdier van Madagaskar. De status van de votsotsa is nu verslechterd naar ernstig bedreigd. “Er leven nog zo’n vijfduizend volwassen individuen op het eiland”, weet Carlijn. De knaagdieren komen voor in de bossen, maar helaas worden bomen gekapt voor landbouwdoeleinden. Daarnaast speelt verdroging, ten gevolge van klimaatverandering, een rol bij de afname van de populatie, evenals loslopende honden die votsotsa’s aanvallen. Onder de primaten wordt de laponderaap bedreigd. Deze apensoort komt voor in Zuidoost-Azië, waaronder het eiland Borneo. Carlijn: “Ook bij dit diersoort is bomenkap een veelvoorkomende bedreiging, waardoor hun kwetsbare status is verslechterd. De laponderaap behoort nu tot de bedreigde apensoorten.”

Initiatieven die bedreigde diersoorten en hun leefgebied beschermen 

Volgens de IUCN worden ruim veertigduizend diersoorten wereldwijd met uitsterving bedreigd. Gelukkig zijn er initiatieven die de bedreigde diersoorten en hun leefgebied beschermen. De Japanse kraanvogel kreeg onlangs de status ‘kwetsbaar’. Voorheen was de vogelsoort bedreigd. Ook is er goed nieuws voor de titicacakikker waarvan de status van ‘ernstig bedreigd’ naar ‘bedreigd’ veranderde. “Natuurbeschermingsprojecten zijn hard nodig om de populaties en leefgebieden te beschermen”, stelt Carlijn. “Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt deze projecten wereldwijd.” Bezoekers kunnen deze bedreigde en vele andere diersoorten ontmoeten in DierenPark Amersfoort.

Door: Nationale Recreatiegids 

26 september '23 (13:17)

Toverland maakt biertje speciaal voor Halloween

Al enige tijd verkoopt Toverland haar eigen biertje, genaamd Magical Beer. Maar tijdens de Halloweendagen in het attractiepark kunnen bezoekers een nieuwe smaak proberen: de Scary Pumpkin IPA. Toverland meldt dat het blikje ook een blacklight-effect heeft. 

26 september '23 (11:40)

Aap Bokito voor de tweede keer van de kermis verdwenen

De kermisattractie Fun Factory is populair onder de dieven. Het is al de tweede keer dat aap Bokito, het beeld dat op de attractie staat, van de kermis is verdwenen. Ditmaal op de kermis in Weert. Het is aannemelijk dat het beeld is gestolen, meldt 1Limburg.

25 september '23 (11:01)

Oudste olifant van Nederland op 53-jarige leeftijd overleden

Olifant Irma is op de respectabele leeftijd van 53 jaar overleden. Dat laat Diergaarde Blijdorp weten. De olifant is na goed overleg tussen de dierenarts en verzorgers ingeslapen. Het was een moeilijke keuze, zegt Diergaarde. Irma kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen die de afgelopen weken erger werden. Ze was flink wat gewicht verloren en erg in zichzelf gekeerd. Ook miste ze een deel van haar kiezen, wat het moeilijk maakte om te eten. Vanwege gewrichtsproblemen kreeg ze al een tijdje pijnstillers. 

22 september '23 (12:17)

Na NS en ANWB bieden ook NU.nl en AD geen kaartjes meer aan voor Dolfinarium

Mediaorganisatie DPG Media gaat in ieder geval de komende tijd geen kaartjes voor het Dolfinarium in Harderwijk meer aanbieden op haar websites. Dat betekent dat er op websites zoals het AD, NU.nl en Trouw geen tickets voor het park te koop zijn, die vaak ook met korting werden aangeboden. Daarmee volgen zij de NS en ANWB, die al eerder stopten met de kaartverkoop voor het Dolfinarium. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Bite Back.

22 september '23 ( 9:41)

Safaripark Beekse Bergen ontvangt miljoenste bezoeker van het jaar

De familie Jansen had geen idee wat hen te wachten stond. Onder hen was de miljoenste bezoeker van Safaripark Beekse Bergen dit jaar en daarom werd de familie in het zonnetje gezet door het park. Het is niet eerder voorgekomen dat Beekse Bergen zo vroeg in het jaar al haar miljoenste bezoeker ontvangt. Dat meldt Beekse Bergen.

21 september '23 (11:23)

Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Eise Eisinga Planetarium

Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

21 september '23 (11:21)

Emotieonderzoek naar chimpansees gestart in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is onlangs een grootschalig emotieonderzoek gestart bij de chimpanseegroep. “Hoe meer we over emoties van chimpansees en andere mensapen leren, hoe beter we hen kunnen begrijpen en hoe meer we over onszelf te weten komen”, vertelt onderzoeker en hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret. “Het onderzoek draagt bij aan het grotere emotieonderzoek naar mensapen dat ik in samenwerking met Universiteit Leiden uitvoer.” Dit meldt DierenPark Amersfoort.

21 september '23 (10:05)

Nieuwe film ‘Wiezel de Griezel en de veranderdrank’ komt tot leven in Julianatoren

Wanneer de eerste herfstblaadjes van de bomen vallen, is het tijd voor Halloween. Van 6 oktober tot en met 5 november is het een héél klein beetje griezelig in Kinderpretpark Julianatoren. Het park wordt prachtig versierd met honderden strobalen, pompoenen en maiskolven en het bos achterin het park verandert in een mysterieus Griezelbos. Dit meldt Koningin Julianatoren.

20 september '23 (10:09)

Zonneweide van de Efteling in gebruik

Na een aantal maanden werk is het gedaan: de zonneweide bij de Efteling is klaar voor gebruik. De 12.000 zonnepanelen die naast de parkeerplaats van het attractiepark liggen, zijn sinds een paar weken actief. Dit meldt Looopings.

19 september '23 (11:38)

UNESCO roept planetarium van Eise Eisinga in Franeker uit tot werelderfgoed

Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker is uitgeroepen tot werelderfgoed. De VN-organisatie UNESCO heeft het model van het zonnestelsel dinsdag op de prestigieuze lijst gezet.