Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

DierenPark Amersfoort neemt status bedreigde diersoorten onder de loep

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
DierenPark Amersfoort neemt status bedreigde diersoorten onder de loep
DierenPark Amersfoort bekijkt opnieuw de huidige status van bedreigde diersoorten. Dit doet het dierenpark op basis van de Rode Lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources). “In DierenPark Amersfoort leven 117 diersoorten. Ruim een derde heeft een kwetsbare of bedreigde status”, vertelt educator Carlijn Speksnijder. “Wij willen bezoekers attenderen op kritieke toestanden en hun de bedreigingen laten zien.” Onlangs veranderde de status van onder andere de votsotsa en de laponderaap in negatieve zin. Maar er is ook beter nieuws: de status van de Japanse kraanvogel en de titicacakikker is verbeterd. Dat meldt DierenPark Amersfoort. 

De votsotsa is het grootste knaagdier van Madagaskar. De status van de votsotsa is nu verslechterd naar ernstig bedreigd. “Er leven nog zo’n vijfduizend volwassen individuen op het eiland”, weet Carlijn. De knaagdieren komen voor in de bossen, maar helaas worden bomen gekapt voor landbouwdoeleinden. Daarnaast speelt verdroging, ten gevolge van klimaatverandering, een rol bij de afname van de populatie, evenals loslopende honden die votsotsa’s aanvallen. Onder de primaten wordt de laponderaap bedreigd. Deze apensoort komt voor in Zuidoost-Azië, waaronder het eiland Borneo. Carlijn: “Ook bij dit diersoort is bomenkap een veelvoorkomende bedreiging, waardoor hun kwetsbare status is verslechterd. De laponderaap behoort nu tot de bedreigde apensoorten.”

Initiatieven die bedreigde diersoorten en hun leefgebied beschermen 

Volgens de IUCN worden ruim veertigduizend diersoorten wereldwijd met uitsterving bedreigd. Gelukkig zijn er initiatieven die de bedreigde diersoorten en hun leefgebied beschermen. De Japanse kraanvogel kreeg onlangs de status ‘kwetsbaar’. Voorheen was de vogelsoort bedreigd. Ook is er goed nieuws voor de titicacakikker waarvan de status van ‘ernstig bedreigd’ naar ‘bedreigd’ veranderde. “Natuurbeschermingsprojecten zijn hard nodig om de populaties en leefgebieden te beschermen”, stelt Carlijn. “Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt deze projecten wereldwijd.” Bezoekers kunnen deze bedreigde en vele andere diersoorten ontmoeten in DierenPark Amersfoort.

Door: Nationale Recreatiegids 

26 juli '24 (12:54)

Krijgt Ouwehands Dierenpark een koalababy?

Er was twee weken geleden al een pandababy geboren in de Rhenense dierentuin Ouwehands, maar mogelijk krijgen ze hier straks ook nog eens koalajongen. De koala’s in het park hebben namelijk succesvol gepaard, meldt RTV Utrecht.

25 juli '24 (12:41)

Terug op de Nederlandse kermis: de thrillride Move-it 18

Kermisfamilie Straub herintroduceert de thrillride Move-it 18 op de Nederlandse kermis. De attractie is jarenlang niet meer op de kermissen verschenen. Er is plek voor achttien passagiers die er meerdere malen mee over de kop gaan. Dit meldt Looopings.

23 juli '24 (14:30)

Efteling vernieuwt de Aquanura-watershow

Deze zomer is de Efteling druk bezig met het veranderen van de watershow Aquanura. Met een ander muziekstuk en vernieuwde licht- en showeffecten wordt de Aquanura-show in een nieuw jasje gestoken. Er komen onder meer vier ‘Bakens van Licht’, grote lantaarns met een hoogte van acht meter. 

23 juli '24 (13:02)

Tekort aan keuringsinstanties kermisattracties leidt tot lange wachtlijsten

‘Slapeloze nachten’ hebben ze ervan. Kermisexploitanten moeten vaak lange tijd, tot soms wel anderhalf jaar, wachten voordat hun attracties kunnen worden gekeurd. Er blijkt een flink tekort te zijn aan aangewezen keuringsinstanties (AKI), meldt Omroep Brabant.

23 juli '24 ( 9:52)

Burgers’ Zoo bestaat precies 100 jaar

De deuren van Burgers’ Zoo openden precies honderd jaar geleden in Arnhem, met de naam ‘Burgers’ Natuurdierenpark’. Ook Connexxion viert dit jaar haar 75 verjaardag. Daarom kunnen bezoekers van het dierenpark op 23 juli op vertoon van hun entreekaartje gratis met de bus van en naar Arnhem CS reizen. Tijdens de busreis vertellen dierentuingidsen je over de geschiedenis van het park, meldt Burgers’ Zoo.

22 juli '24 (12:37)

Op dit vlak streeft Avonturenpark Hellendoorn alle andere parken voorbij

Ze krijgen misschien niet de meeste bezoekers per jaar over de vloer, maar hebben wel een ander punt waar het attractiepark in Hellendoorn in uitblinkt. Zij hebben namelijk met een flinke voorsprong een veel groter bereik op TikTok, zelfs veel meer dan de Efteling, meldt AD. Hoe doen zij dat? 

22 juli '24 (10:53)

Radar onderzoekt dierenwelzijn in attractiepark Mondo Verde

Vorige week publiceerde tv-programma Radar een item over het Limburgse attractiepark Mondo Verde. Naast attracties huist het park ook dieren, zoals leeuwen en vogels. Die worden volgens dierenrechtenorganisatie Bite Back niet thuis in dit park. Daarom dook Radar de materie in om meer inzicht in de zaak te krijgen, meldt Radar.

19 juli '24 (10:58)

Stortvloed aan boze reacties overbodig: gebedsruimtes uit jaarverslag Efteling

Nadat de Efteling in haar jaarverslag van 2023 had opgenomen dat het gebedsruimtes in het attractiepark wilde inrichten, kreeg het pretpark op sociale media een flinke lading kritiek van boze bezoekers. Dat bleek achteraf voor niks, want nu zegt het Kaatsheuvelse attractiepark dat deze ruimtes er helemaal niet komen, meldt Brabants Dagblad. Ook is in het jaarverslag geen passage meer zichtbaar waarin de gebedsruimtes worden aangekondigd.

18 juli '24 (10:21)

Wijnevenement ZooVino in ZooParc Overleen levert ruim 3.200 euro op

ZooParc Overloon heeft ruim 3.200 euro opgehaald voor twee natuurbeschermingsprojecten in Azië. Tijdens ZooVino op 6 juli 2024 konden deelnemers genieten van wijn en gerechten, terwijl ze uitzicht hadden op dierentuindieren als flamingo’s, pinguïns en giraffen. Dit meldt ZooParc Overloon. 

17 juli '24 (12:38)

Dronevlieger en Efteling-fan Nick is zijn drone kwijt

Menig Efteling-fan is bekend met de dronefoto’s die Nick Ringelberg maakt van het attractiepark. Dat doet hij al voor jaren en dat verliep zonder problemen. Tot afgelopen maand, toen hij een aanvaring kreeg met een beveiliger. Het geschil deed zich voor nadat hij foto’s aan het maken was, buiten de parkgrenzen. Nu heeft de politie zijn drone in beslag genomen en hangt er ineens een geldboete en mogelijk zelfs een celstraf boven het hoofd van de fotograaf, meldt Brabants Dagblad.