Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

[VIDEO] Deze leeuwinnen uit Amersfoort verhuizen naar Hongarije

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
[VIDEO] Deze leeuwinnen uit Amersfoort verhuizen naar Hongarije
DierenPark Amersfoort maakt zich klaar voor de verhuizing van twee jonge leeuwinnen naar een dierentuin in Hongarije. Om dit proces in goede banen te leiden, worden de zusjes Zuna en Sifra regelmatig getraind, zodat zij bekend zijn met de transportboxen. Dit zijn ruime kisten waar de leeuwinnen in vervoerd zullen worden. “Het is goed om leeuwen te trainen. Dit doen wij om een zo’n hoog mogelijk welzijn te creëren”, legt Peter Giljam, Coördinator Diertrainingen, uit. “Om onder andere een gezonde populatie in stand te houden, krijgen dierentuinen vaak te maken met transporten. Het is goed om de dieren hierop voor te bereiden.” Dit meldt het dierenpark.  

Training

Een training is een langdurig proces waarbij het dier langzaam kennismaakt met het doel. Dit gaat heel geleidelijk. Ter voorbereiding op de verhuizing hebben de leeuwinnen al een aantal keer kennisgemaakt met de transportboxen. Door middel van een beloningssysteem volgen Zuna en Sifra de trainers naar de boxen. Dit gebeurt geheel vrijwillig. Vervolgens trekken de trainers de schuiven open die de toegang naar de transportboxen opent. Op het moment dat de trainer aan de andere kant van de boxen staat, en hen roept, lopen de leeuwinnen de boxen in en gaan liggen. “Leeuwen zijn nieuwsgierig van aard, zo ook Zuna en Sifra. Het duurde ongeveer tien minuten voordat een van hen in de ruime box zat. Zij hebben ook al samen in een box gezeten. Het ziet er dan ook naar uit dat de verhuizing vlekkeloos zal verlopen”, voorspelt Peter.

Dierenwelzijn 

DierenPark Amersfoort traint de dieren onder andere om hun gezondheid te meten, om hen voor te bereiden op transport of om medische handelingen te kunnen verrichten. Een training kan een alternatief zijn voor verdoving. Verdoving kan namelijk zorgen voor stress of lichamelijke ongemakken. Tijdens het trainen van de dieren zullen de verzorger en het dier zich nooit in dezelfde ruimte begeven. Wij noemen dit ‘protected contact’. “Als wij de leeuwen trainen, is er altijd een hek dat ons van elkaar scheidt. Dieren worden op vrijwillige basis getraind, waarbij zij worden beloond wanneer zij hetgeen doen wat van hen gevraagd wordt. Als het dier geen zin heeft in een training, dan kan het gewoon weglopen en afstand nemen. Dan hebben wij pech. Dierenwelzijn staat voorop.”

Uit het nest

De zusjes Zuna en Sifra zijn geboren op 3 november 2020. Zij zijn inmiddels oud genoeg om hun familie te verlaten. De leeuwinnen verhuizen zodat zij in een ander park voor nageslacht kunnen zorgen. Dit is goed voor de bloedlijnen binnen Afrikaanse leeuwen in dierenparken. Ook biedt dit kansen om de huidige leeuwengroep weer uit te breiden en de leeuwen Zaila en Sabi weer jongen te laten krijgen. Voor leeuwen is het, net als bij andere diersoorten, belangrijk om jongen te krijgen. Het krijgen van jongen stimuleert het natuurlijk gedrag van de groep.

Kwetsbaar

Leeuwen in het wild hebben een kwetsbare status. In sommige delen van Afrika raakt de lokale bevolking in conflict met de roofdieren. De leeuw vormt een bedreiging voor het vee, waardoor boeren de leeuwen doden uit wraak. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt verschillende projecten die dit tegengaan. Veehouders worden aangeleerd hoe zij zich kunnen beschermen tegen de roofdieren, zonder de leeuwen geweld aan te doen. In DierenPark Amersfoort blijft Peter de leeuwinnen trainen om hen klaar te maken voor transport. De exacte datum van de verhuizing staat nog niet vast, maar de leeuwinnen zullen rond de zomer vertrekken. Tot die tijd kunnen bezoekers Zuna en Sifra bewonderen in DierenPark Amersfoort.

Door: Nationale Recreatiegids  

Beeld: DierenPark Amersfoort 

23 februari '24 (13:29)

Komt er een attractiepark over Woezel en Pip in Brabant?

Naast de Efteling komt er naar alle waarschijnlijk nóg een pretpark voor bekende figuren in Noord-Brabant. Het hondjesduo Woezel en Pip krijgen een eigen avonturen- en vakantiepark. Voor een locatie kijkt de bedrijf achter de twee bekende honden naar Brabant, meldt Omroep Brabant.

21 februari '24 (10:54)

Nieuwe vakantiehuisjes Slagharen eerder beschikbaar

Mensen die van een luxe overnachting én een pretparkbezoek willen genieten hebben geluk. Eind vorig jaar kondigde Attractiepark Slagharen aan dat er nieuwe vakantiehuisjes worden gebouwd op het resort van het pretpark, ‘Rancho Grande’. In eerste instantie zou het voor bezoekers mogelijk zijn om vanaf 1 juli één van deze nieuwe huisjes te boeken. Nu blijkt dat mensen al per eind april een overnachting kunnen boeken, meldt Looopings.

20 februari '24 (11:42)

Derde olifantskalfje geboren in Beekse Bergen

In het Brabantse Hilvarenbeek is in Safaripark Beekse Bergen het derde olifantskalfje in 4 maanden geboren. Dit is een record; nog nooit eerder zijn er in een Europees dierenpark zo kort achter elkaar Afrikaanse olifanten geboren

20 februari '24 (11:32)

Rotterdam klaar met wachten op komst attractiepark: ‘Moet een keer open’

Dat de bouw van het attractiepark enige tijd in beslag zou nemen, daar ging de gemeente Rotterdam wel van uit. Maar tien jaar later en nog steeds is er vrij weinig gekomen van het plan van ondernemer Hennie van der Most. Ondertussen is de aankondiging van uitstel van een opening minder verrassend dan dat het park daadwerkelijk open gaat, meldt De Ondernemer.

19 februari '24 (15:27)

Werkzaamheden Grand Hotel in Efteling volop aan de gang, maar ziet er anders uit dan gedacht

De bouwwerkzaamheden aan het Efteling Grand Hotel zijn in volle gang. De eerste contouren van het gebouw worden zichtbaar en vorige week zijn de eerste prefab-onderdelen geplaatst. Wel zullen mensen die de bouwtekeningen hebben gezien zich enigszins achter de oren krabben. Een woordvoerder van het attractiepark bevestigt bij Looopings dat het hotel er anders uit komt te zien dan aanvankelijk was gepland. Wat er precies verandert, dat laat de Efteling nog niet los. Dat melden Efteling en Looopings.

16 februari '24 (11:24)

Walibi Holland scherpt rookbeleid aan: alleen nog in rookzones

Het is één van de laatste pretparken die een rookverbod invoert, maar nu maakt het pretpark een stap. Walibi Holland voert vanaf de opening van het nieuwe seizoen, op 30 maart, een verscherpt rookbeleid in. Daardoor mogen bezoekers niet overal in het park meer roken, maar alleen in toegewezen rookzones. Ook vapes en e-sigaretten vallen daaronder, meldt Looopings.

15 februari '24 (13:36)

Tijgerverblijf in Dierenrijk wordt twee keer zo groot

Het in Mierlo gelegen Dierenrijk krijgt een reeks grote werkzaamheden. Het tijgerverblijf wordt dubbel zo groot gemaakt. Er komt ook een waterspeeltuin in het verblijf.

15 februari '24 (11:42)

Jaarlijkse diertelling DierenPark Amersfoort geeft nauwkeurig overzicht van collectie

De jaarlijkse diertelling van DierenPark Amersfoort is afgerond. Op dit moment telt de dierentuin 2.677 dieren en 121 diersoorten. Volgens curator Nils Dijkgraaf is het een traditie om aan het begin van het jaar alle dieren te tellen. Dat biedt de mogelijkheid om te inventariseren of alle diersoorten goed geregistreerd staan. Dit meldt DierenPark Amersfoort.

14 februari '24 (13:34)

Samenwerking Madurodam en Fitzroy onderstreept nieuwe koers familiepark

Al een aantal jaren is miniatuurstad Madurodam bezig met een verschuiving in de koers. Om dit te bekrachtigen en kenbaar te maken aan het land is het park een samenwerking aangegaan met creatief strategisch bureau Fitzroy. Dat meldt Marketing Tribune.

13 februari '24 (14:00)

Vanaf dit jaar hele jaar asielopvang in Duinrell: ‘Het bevalt goed’

Een overeenkomst tussen de gemeente Wassenaar, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de directie van Duinrell moet ervoor zorgen dat het attractiepark in Wassenaar vanaf dit jaar het hele jaar wordt ingezet. De overeenkomst loopt in ieder geval tot maart 2028. Voorheen werden al asielzoekers opgevangen in het park, maar dan alleen in de winter. Met deze afspraak worden zij het hele jaar opgevangen, meldt Sleutelstad.