Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

[VIDEO] Deze leeuwinnen uit Amersfoort verhuizen naar Hongarije

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
[VIDEO] Deze leeuwinnen uit Amersfoort verhuizen naar Hongarije
DierenPark Amersfoort maakt zich klaar voor de verhuizing van twee jonge leeuwinnen naar een dierentuin in Hongarije. Om dit proces in goede banen te leiden, worden de zusjes Zuna en Sifra regelmatig getraind, zodat zij bekend zijn met de transportboxen. Dit zijn ruime kisten waar de leeuwinnen in vervoerd zullen worden. “Het is goed om leeuwen te trainen. Dit doen wij om een zo’n hoog mogelijk welzijn te creëren”, legt Peter Giljam, Coördinator Diertrainingen, uit. “Om onder andere een gezonde populatie in stand te houden, krijgen dierentuinen vaak te maken met transporten. Het is goed om de dieren hierop voor te bereiden.” Dit meldt het dierenpark.  

Training

Een training is een langdurig proces waarbij het dier langzaam kennismaakt met het doel. Dit gaat heel geleidelijk. Ter voorbereiding op de verhuizing hebben de leeuwinnen al een aantal keer kennisgemaakt met de transportboxen. Door middel van een beloningssysteem volgen Zuna en Sifra de trainers naar de boxen. Dit gebeurt geheel vrijwillig. Vervolgens trekken de trainers de schuiven open die de toegang naar de transportboxen opent. Op het moment dat de trainer aan de andere kant van de boxen staat, en hen roept, lopen de leeuwinnen de boxen in en gaan liggen. “Leeuwen zijn nieuwsgierig van aard, zo ook Zuna en Sifra. Het duurde ongeveer tien minuten voordat een van hen in de ruime box zat. Zij hebben ook al samen in een box gezeten. Het ziet er dan ook naar uit dat de verhuizing vlekkeloos zal verlopen”, voorspelt Peter.

Dierenwelzijn 

DierenPark Amersfoort traint de dieren onder andere om hun gezondheid te meten, om hen voor te bereiden op transport of om medische handelingen te kunnen verrichten. Een training kan een alternatief zijn voor verdoving. Verdoving kan namelijk zorgen voor stress of lichamelijke ongemakken. Tijdens het trainen van de dieren zullen de verzorger en het dier zich nooit in dezelfde ruimte begeven. Wij noemen dit ‘protected contact’. “Als wij de leeuwen trainen, is er altijd een hek dat ons van elkaar scheidt. Dieren worden op vrijwillige basis getraind, waarbij zij worden beloond wanneer zij hetgeen doen wat van hen gevraagd wordt. Als het dier geen zin heeft in een training, dan kan het gewoon weglopen en afstand nemen. Dan hebben wij pech. Dierenwelzijn staat voorop.”

Uit het nest

De zusjes Zuna en Sifra zijn geboren op 3 november 2020. Zij zijn inmiddels oud genoeg om hun familie te verlaten. De leeuwinnen verhuizen zodat zij in een ander park voor nageslacht kunnen zorgen. Dit is goed voor de bloedlijnen binnen Afrikaanse leeuwen in dierenparken. Ook biedt dit kansen om de huidige leeuwengroep weer uit te breiden en de leeuwen Zaila en Sabi weer jongen te laten krijgen. Voor leeuwen is het, net als bij andere diersoorten, belangrijk om jongen te krijgen. Het krijgen van jongen stimuleert het natuurlijk gedrag van de groep.

Kwetsbaar

Leeuwen in het wild hebben een kwetsbare status. In sommige delen van Afrika raakt de lokale bevolking in conflict met de roofdieren. De leeuw vormt een bedreiging voor het vee, waardoor boeren de leeuwen doden uit wraak. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt verschillende projecten die dit tegengaan. Veehouders worden aangeleerd hoe zij zich kunnen beschermen tegen de roofdieren, zonder de leeuwen geweld aan te doen. In DierenPark Amersfoort blijft Peter de leeuwinnen trainen om hen klaar te maken voor transport. De exacte datum van de verhuizing staat nog niet vast, maar de leeuwinnen zullen rond de zomer vertrekken. Tot die tijd kunnen bezoekers Zuna en Sifra bewonderen in DierenPark Amersfoort.

Door: Nationale Recreatiegids  

Beeld: DierenPark Amersfoort 

26 juli '24 (12:54)

Krijgt Ouwehands Dierenpark een koalababy?

Er was twee weken geleden al een pandababy geboren in de Rhenense dierentuin Ouwehands, maar mogelijk krijgen ze hier straks ook nog eens koalajongen. De koala’s in het park hebben namelijk succesvol gepaard, meldt RTV Utrecht.

25 juli '24 (12:41)

Terug op de Nederlandse kermis: de thrillride Move-it 18

Kermisfamilie Straub herintroduceert de thrillride Move-it 18 op de Nederlandse kermis. De attractie is jarenlang niet meer op de kermissen verschenen. Er is plek voor achttien passagiers die er meerdere malen mee over de kop gaan. Dit meldt Looopings.

23 juli '24 (14:30)

Efteling vernieuwt de Aquanura-watershow

Deze zomer is de Efteling druk bezig met het veranderen van de watershow Aquanura. Met een ander muziekstuk en vernieuwde licht- en showeffecten wordt de Aquanura-show in een nieuw jasje gestoken. Er komen onder meer vier ‘Bakens van Licht’, grote lantaarns met een hoogte van acht meter. 

23 juli '24 (13:02)

Tekort aan keuringsinstanties kermisattracties leidt tot lange wachtlijsten

‘Slapeloze nachten’ hebben ze ervan. Kermisexploitanten moeten vaak lange tijd, tot soms wel anderhalf jaar, wachten voordat hun attracties kunnen worden gekeurd. Er blijkt een flink tekort te zijn aan aangewezen keuringsinstanties (AKI), meldt Omroep Brabant.

23 juli '24 ( 9:52)

Burgers’ Zoo bestaat precies 100 jaar

De deuren van Burgers’ Zoo openden precies honderd jaar geleden in Arnhem, met de naam ‘Burgers’ Natuurdierenpark’. Ook Connexxion viert dit jaar haar 75 verjaardag. Daarom kunnen bezoekers van het dierenpark op 23 juli op vertoon van hun entreekaartje gratis met de bus van en naar Arnhem CS reizen. Tijdens de busreis vertellen dierentuingidsen je over de geschiedenis van het park, meldt Burgers’ Zoo.

22 juli '24 (12:37)

Op dit vlak streeft Avonturenpark Hellendoorn alle andere parken voorbij

Ze krijgen misschien niet de meeste bezoekers per jaar over de vloer, maar hebben wel een ander punt waar het attractiepark in Hellendoorn in uitblinkt. Zij hebben namelijk met een flinke voorsprong een veel groter bereik op TikTok, zelfs veel meer dan de Efteling, meldt AD. Hoe doen zij dat? 

22 juli '24 (10:53)

Radar onderzoekt dierenwelzijn in attractiepark Mondo Verde

Vorige week publiceerde tv-programma Radar een item over het Limburgse attractiepark Mondo Verde. Naast attracties huist het park ook dieren, zoals leeuwen en vogels. Die worden volgens dierenrechtenorganisatie Bite Back niet thuis in dit park. Daarom dook Radar de materie in om meer inzicht in de zaak te krijgen, meldt Radar.

19 juli '24 (10:58)

Stortvloed aan boze reacties overbodig: gebedsruimtes uit jaarverslag Efteling

Nadat de Efteling in haar jaarverslag van 2023 had opgenomen dat het gebedsruimtes in het attractiepark wilde inrichten, kreeg het pretpark op sociale media een flinke lading kritiek van boze bezoekers. Dat bleek achteraf voor niks, want nu zegt het Kaatsheuvelse attractiepark dat deze ruimtes er helemaal niet komen, meldt Brabants Dagblad. Ook is in het jaarverslag geen passage meer zichtbaar waarin de gebedsruimtes worden aangekondigd.

18 juli '24 (10:21)

Wijnevenement ZooVino in ZooParc Overleen levert ruim 3.200 euro op

ZooParc Overloon heeft ruim 3.200 euro opgehaald voor twee natuurbeschermingsprojecten in Azië. Tijdens ZooVino op 6 juli 2024 konden deelnemers genieten van wijn en gerechten, terwijl ze uitzicht hadden op dierentuindieren als flamingo’s, pinguïns en giraffen. Dit meldt ZooParc Overloon. 

17 juli '24 (12:38)

Dronevlieger en Efteling-fan Nick is zijn drone kwijt

Menig Efteling-fan is bekend met de dronefoto’s die Nick Ringelberg maakt van het attractiepark. Dat doet hij al voor jaren en dat verliep zonder problemen. Tot afgelopen maand, toen hij een aanvaring kreeg met een beveiliger. Het geschil deed zich voor nadat hij foto’s aan het maken was, buiten de parkgrenzen. Nu heeft de politie zijn drone in beslag genomen en hangt er ineens een geldboete en mogelijk zelfs een celstraf boven het hoofd van de fotograaf, meldt Brabants Dagblad.