Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kom langs bij de opening van het zandsculpturenfestival in GaiaZOO

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Kom langs bij de opening van het zandsculpturenfestival in GaiaZOO
Het zandsculpturenfestival ZOO van ZAND in de Limburgse dierentuin GaiaZOO wordt vandaag officieel geopend. De afgelopen zes weken is er door de kunstenaars gewerkt aan de bouw van de sculpturen. De bezoekers van de dierentuin konden tijdens de opbouw meekijken; van korrel tot een volwaardig zandsculptuur. Tien kunstenaars hebben gewerkt aan tien zandsculpturen die allemaal in het teken staan van natuur- en soortbehoud. Hiermee wil GaiaZOO haar bezoekers meer leren over onder meer bedreigde diersoorten, fokprogramma’s en wat de dierentuin zelf doet om de natuur te beschermen. Dit meldt GaiaZOO. 

Dierentuin neemt educatierol op zich 

Met de opening van het zandsculpturenfestival wil GaiaZOO laten zien dat de dierentuin er niet enkel ter recreatie is, maar ook voor educatie, onderzoek én het behoud van de natuur. Zo zet GaiaZOO zich samen met andere Europese dierentuinen (verenigd in EAZA) in voor honderden diersoorten die in de natuur met uitsterven worden bedreigd. Dit gebeurt via zogenaamde EEP-fokprogramma’s. Het doel hiervan is om gezonde populaties dieren in dierentuinen te behouden of in sommige gevallen het diersoort weer terug te zetten in zijn natuurlijke leefomgeving. 

Zandkunstenaar Roger Geraedts is trots dat hij met het team op bijzondere wijze verhalen kan vertellen over kwetsbare diersoorten. “In GaiaZOO ervaar je hoe bijzonder onze aarde is. De natuur is zo mooi, perfect georganiseerd en wonderlijk, maar onze planeet is ook ontzettend kwetsbaar.” 

Regionaal natuurbehoud

Met het festival vraagt GaiaZOO niet alleen aandacht voor bedreigde diersoorten buiten Nederland, maar ook voor dieren die in Nederland zelf met uitsterven worden bedreigd, zoals de eikelmuis, de korenwolf en de vuursalamander. Deze dieren komen enkel in Limburg voor. Het Gaia Nature Fund, de stichting van GaiaZOO voor natuurbehoud, steunt verschillende onderzoeken naar deze diersoorten in samenwerking met RAVON en de Zoogdiervereniging. Door via zandsculpturen de verhalen over Limburgse diersoorten te delen, wil GaiaZOO aandacht vragen voor regionaal natuurbehoud.

Benieuwd naar de andere zandsculpturen die vanaf vandaag te zien zijn bij GaiaZOO? Bekijk hier het complete overzicht of breng binnenkort een bezoek aan de dierentuin. Kleine bezoekers kunnen bij de kassa een speciale ZOO van ZAND speurtocht krijgen die alle zandsculpturen in kaart brengt. Voor meer informatie, kijk op ZOOvanZAND.nl

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: De levende planeet Gaia op het Sequoiaplein van GaiaZOO, gemaakt door kunstenaar Johannes Hogebrink, GaiaZOO

21 februari '24 (10:54)

Nieuwe vakantiehuisjes Slagharen eerder beschikbaar

Mensen die van een luxe overnachting én een pretparkbezoek willen genieten hebben geluk. Eind vorig jaar kondigde Attractiepark Slagharen aan dat er nieuwe vakantiehuisjes worden gebouwd op het resort van het pretpark, ‘Rancho Grande’. In eerste instantie zou het voor bezoekers mogelijk zijn om vanaf 1 juli één van deze nieuwe huisjes te boeken. Nu blijkt dat mensen al per eind april een overnachting kunnen boeken, meldt Looopings.

20 februari '24 (11:42)

Derde olifantskalfje geboren in Beekse Bergen

In het Brabantse Hilvarenbeek is in Safaripark Beekse Bergen het derde olifantskalfje in 4 maanden geboren. Dit is een record; nog nooit eerder zijn er in een Europees dierenpark zo kort achter elkaar Afrikaanse olifanten geboren

20 februari '24 (11:32)

Rotterdam klaar met wachten op komst attractiepark: ‘Moet een keer open’

Dat de bouw van het attractiepark enige tijd in beslag zou nemen, daar ging de gemeente Rotterdam wel van uit. Maar tien jaar later en nog steeds is er vrij weinig gekomen van het plan van ondernemer Hennie van der Most. Ondertussen is de aankondiging van uitstel van een opening minder verrassend dan dat het park daadwerkelijk open gaat, meldt De Ondernemer.

19 februari '24 (15:27)

Werkzaamheden Grand Hotel in Efteling volop aan de gang, maar ziet er anders uit dan gedacht

De bouwwerkzaamheden aan het Efteling Grand Hotel zijn in volle gang. De eerste contouren van het gebouw worden zichtbaar en vorige week zijn de eerste prefab-onderdelen geplaatst. Wel zullen mensen die de bouwtekeningen hebben gezien zich enigszins achter de oren krabben. Een woordvoerder van het attractiepark bevestigt bij Looopings dat het hotel er anders uit komt te zien dan aanvankelijk was gepland. Wat er precies verandert, dat laat de Efteling nog niet los. Dat melden Efteling en Looopings.

16 februari '24 (11:24)

Walibi Holland scherpt rookbeleid aan: alleen nog in rookzones

Het is één van de laatste pretparken die een rookverbod invoert, maar nu maakt het pretpark een stap. Walibi Holland voert vanaf de opening van het nieuwe seizoen, op 30 maart, een verscherpt rookbeleid in. Daardoor mogen bezoekers niet overal in het park meer roken, maar alleen in toegewezen rookzones. Ook vapes en e-sigaretten vallen daaronder, meldt Looopings.

15 februari '24 (13:36)

Tijgerverblijf in Dierenrijk wordt twee keer zo groot

Het in Mierlo gelegen Dierenrijk krijgt een reeks grote werkzaamheden. Het tijgerverblijf wordt dubbel zo groot gemaakt. Er komt ook een waterspeeltuin in het verblijf.

15 februari '24 (11:42)

Jaarlijkse diertelling DierenPark Amersfoort geeft nauwkeurig overzicht van collectie

De jaarlijkse diertelling van DierenPark Amersfoort is afgerond. Op dit moment telt de dierentuin 2.677 dieren en 121 diersoorten. Volgens curator Nils Dijkgraaf is het een traditie om aan het begin van het jaar alle dieren te tellen. Dat biedt de mogelijkheid om te inventariseren of alle diersoorten goed geregistreerd staan. Dit meldt DierenPark Amersfoort.

14 februari '24 (13:34)

Samenwerking Madurodam en Fitzroy onderstreept nieuwe koers familiepark

Al een aantal jaren is miniatuurstad Madurodam bezig met een verschuiving in de koers. Om dit te bekrachtigen en kenbaar te maken aan het land is het park een samenwerking aangegaan met creatief strategisch bureau Fitzroy. Dat meldt Marketing Tribune.

13 februari '24 (14:00)

Vanaf dit jaar hele jaar asielopvang in Duinrell: ‘Het bevalt goed’

Een overeenkomst tussen de gemeente Wassenaar, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de directie van Duinrell moet ervoor zorgen dat het attractiepark in Wassenaar vanaf dit jaar het hele jaar wordt ingezet. De overeenkomst loopt in ieder geval tot maart 2028. Voorheen werden al asielzoekers opgevangen in het park, maar dan alleen in de winter. Met deze afspraak worden zij het hele jaar opgevangen, meldt Sleutelstad.

12 februari '24 (11:35)

Efteling wordt weer toneel van Te Land, Ter Zee en In De Lucht

Het nostalgische programma Te Land, Ter Zee en In De Lucht krijgt een vervolg op televisie. Het programma wordt later in het jaar weer opgenomen in de Efteling. Dat maakte presentator Ruben Nicolai zondagavond bekend, meldt Looopings.