AquaZoo opent nieuw tijgergebied van 5000 vierkante meter

In AquaZoo Leeuwarden is afgelopen weekend een nieuw tijgergedeelte geopend. Hierin zijn twee Amoertijgers geplaatst die afgelopen week hun intrek hebben genomen. Hun verblijf is meer dan vijfduizend vierkante meter. Dit meldt AquaZoo. 

Jacht 

De mens blijkt toch wel de grootste vijand van de bedreigde Amoertijger. In het noorden van China en het zuidoosten van Rusland leeft de tijger in het wild langs de Amoerrivier. In de vorig eeuw werd er bijzonder actief gejaagd op de dieren omdat hun restproducten helende eigenschappen zouden bezitten.

Droogpompen

Nu de rookwolk van het bijgeloof steeds verder opklaart wordt het pas duidelijk hoe erg de populatie is gekrompen. In het wild leven er nog maar een paar honderd tijgers. Tegenwoordig zorgt het droogpompen van rivierbeddingen voor een beschadigde leefomgeving.

Naast tijgers is de Amoer ook rijk aan karpers, zeeleeuwen en kroeskoppelikanen. De verzorgers van AquaZoo hebben geprobeerd om hun bosrijke rivieromgeving zo accuraat mogelijk te simuleren. Net als in het wild zijn er ook heuvels en schuilplekken. Rondom het tijgerverblijf is een educatief programma opgesteld. Zo kunnen bezoekers meer leren over het oorspronkelijke leefgebied en het gedrag van de Amoertijgers. 

Nieuwe tijgers?  

Het is uiteindelijk de bedoeling dat het mannetje en het vrouwtje een nestje leggen. Omdat tijgers solitaire dieren zijn moeten ze eerst nog in gescheiden verblijven wennen aan hun nieuwe leventje. In de toekomst wordt de scheiding opgeheven en is het mogelijk om kleine tijgertjes te verwachten.

Benieuwd naar deze Siberische reuzenkatten? Volg deze link voor meer informatie.

Door: Nationale Recreatiegids