Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

In het wild bedreigde okapi geboren in Beekse Bergen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Beekse Bergen heeft er met de geboorte van de okapi een nieuwe bewoner bij. Het kleine mannetje kwam op vrijdag 25 maart ter wereld. De soort wordt in het wild bedreigd. Dat meldt Beekse Bergen.

"Het jong heeft de naam Dex gekregen en het gaat erg goed met hem. Ook met moeder Abeni en met vader Zukuma gaat het goed,” zegt zoölogisch manager Martin van Hees. 

Bedreigde diersoort 

De dieren leven in het wild vooral in de dichtbegroeide regenwouden van de Democratische Republiek Congo. In dit gebied is de grootste dierlijke vijand van de okapi het luipaard. Daarnaast vormt ook de mens een grote bedreiging voor het dier. Door de plaatselijke bevolking wordt er namelijk op deze soort gejaagd voor het vlees en de huid van deze dieren. Ook neemt het leefgebied van de okapi af door het kappen van het regenwoud. 

Managementprogramma 

Voor behoud van deze soort is er een Europees managementprogramma opgezet waar Beekse Bergen ook aan meedoet. Dierentuinen zorgen via dit programma voor een gezonde reserve-populatie. Voor moeder Abeni en vader Zukuma is dit het derde jong. Zaïre was het eerste kalf en is voor dit programma in 2020 naar Antwerpen Zoo verhuisd. Ook broer Guus verhuist hiervoor binnenkort naar een andere dierentuin. In Beekse Bergen wonen met het jong erbij nu vijf okapi’s. 

Okapi Conservation Project 

Van Hees laat weten: “Wij zijn erg blij dat we met de komst van Dex kunnen bijdragen aan het behoud van deze in de natuur bedreigde diersoort.” Daarnaast ondersteunt Beekse Bergen via Stichting Wildlife het Okapi Conservation Project. Het project betrekt de lokale bevolking bij de bescherming van het tropische regenwoud en van de dieren die hier leven. Zo worden mensen in de omgeving opgeleid tot ranger, waardoor zij onder andere leren hoe ze vaststrikken kunnen verwijderen.

Het jong is na een draagtijd van ongeveer vijftien maanden geboren. In het wild loopt een jong de eerste twee dagen achter zijn moeder aan. Daarna maakt de moeder een nest op een veilige plek tussen de struiken. Hier blijft het jong ongeveer twee maanden verstopt. Hij verbruikt hierdoor weinig energie en hoeft daardoor weinig bij de moeder te drinken. Het jong heeft daardoor ook weinig ontlasting, wat goed is voor de veiligheid: om te poepen moeten ze namelijk het nest verlaten, aangezien ze dat zo ver mogelijk weg doen van hun schuilplaats, om te voorkomen dat roofdieren het nest kunnen ruiken.

Bosgiraffes 

Okapi’s behoren tot dezelfde familie als de giraffe. Ze hebben ook een lange nek, relatief hoge poten en dezelfde soort hoorns. Daarnaast zijn ook de tongen van beide dieren ongeveer 35 centimeter lang en blauw van kleur. Deze lange tong hebben ze nodig om bladeren van hoge bomen te eten, om dingen te onderzoeken en om hun ogen schoon te likken. Omdat de dieren vooral in de dichtbegroeide bossen leven, worden ze ook wel ‘bosgiraffes’ genoemd.

Deze diersoort heeft ook grote oren. Deze oren zijn belangrijk, aangezien het dier door het dichtbegroeide regenwoud niet goed kan zien of er in de verte gevaar aankomt. Door de grote oren is het mogelijk om geluiden van grote afstand op te vangen, waardoor de okapi's bedreigingen al snel kunnen herkennen.  

Okapi’s hebben een donkerrode, bruine of zwarte vacht met witte strepen op de billen en poten. Deze strepen zorgen ervoor dat de dieren in het wild gecamoufleerd zijn. De strepen zijn bij ieder okapi uniek, waardoor de moeder en het jong elkaar kunnen herkennen.

Door: Nationale Recreatiegids

Beeld: Beekse Bergen/Mariska Vermij - van Dijk 

26 juli '24 (12:54)

Krijgt Ouwehands Dierenpark een koalababy?

Er was twee weken geleden al een pandababy geboren in de Rhenense dierentuin Ouwehands, maar mogelijk krijgen ze hier straks ook nog eens koalajongen. De koala’s in het park hebben namelijk succesvol gepaard, meldt RTV Utrecht.

25 juli '24 (12:41)

Terug op de Nederlandse kermis: de thrillride Move-it 18

Kermisfamilie Straub herintroduceert de thrillride Move-it 18 op de Nederlandse kermis. De attractie is jarenlang niet meer op de kermissen verschenen. Er is plek voor achttien passagiers die er meerdere malen mee over de kop gaan. Dit meldt Looopings.

23 juli '24 (14:30)

Efteling vernieuwt de Aquanura-watershow

Deze zomer is de Efteling druk bezig met het veranderen van de watershow Aquanura. Met een ander muziekstuk en vernieuwde licht- en showeffecten wordt de Aquanura-show in een nieuw jasje gestoken. Er komen onder meer vier ‘Bakens van Licht’, grote lantaarns met een hoogte van acht meter. 

23 juli '24 (13:02)

Tekort aan keuringsinstanties kermisattracties leidt tot lange wachtlijsten

‘Slapeloze nachten’ hebben ze ervan. Kermisexploitanten moeten vaak lange tijd, tot soms wel anderhalf jaar, wachten voordat hun attracties kunnen worden gekeurd. Er blijkt een flink tekort te zijn aan aangewezen keuringsinstanties (AKI), meldt Omroep Brabant.

23 juli '24 ( 9:52)

Burgers’ Zoo bestaat precies 100 jaar

De deuren van Burgers’ Zoo openden precies honderd jaar geleden in Arnhem, met de naam ‘Burgers’ Natuurdierenpark’. Ook Connexxion viert dit jaar haar 75 verjaardag. Daarom kunnen bezoekers van het dierenpark op 23 juli op vertoon van hun entreekaartje gratis met de bus van en naar Arnhem CS reizen. Tijdens de busreis vertellen dierentuingidsen je over de geschiedenis van het park, meldt Burgers’ Zoo.

22 juli '24 (12:37)

Op dit vlak streeft Avonturenpark Hellendoorn alle andere parken voorbij

Ze krijgen misschien niet de meeste bezoekers per jaar over de vloer, maar hebben wel een ander punt waar het attractiepark in Hellendoorn in uitblinkt. Zij hebben namelijk met een flinke voorsprong een veel groter bereik op TikTok, zelfs veel meer dan de Efteling, meldt AD. Hoe doen zij dat? 

22 juli '24 (10:53)

Radar onderzoekt dierenwelzijn in attractiepark Mondo Verde

Vorige week publiceerde tv-programma Radar een item over het Limburgse attractiepark Mondo Verde. Naast attracties huist het park ook dieren, zoals leeuwen en vogels. Die worden volgens dierenrechtenorganisatie Bite Back niet thuis in dit park. Daarom dook Radar de materie in om meer inzicht in de zaak te krijgen, meldt Radar.

19 juli '24 (10:58)

Stortvloed aan boze reacties overbodig: gebedsruimtes uit jaarverslag Efteling

Nadat de Efteling in haar jaarverslag van 2023 had opgenomen dat het gebedsruimtes in het attractiepark wilde inrichten, kreeg het pretpark op sociale media een flinke lading kritiek van boze bezoekers. Dat bleek achteraf voor niks, want nu zegt het Kaatsheuvelse attractiepark dat deze ruimtes er helemaal niet komen, meldt Brabants Dagblad. Ook is in het jaarverslag geen passage meer zichtbaar waarin de gebedsruimtes worden aangekondigd.

18 juli '24 (10:21)

Wijnevenement ZooVino in ZooParc Overleen levert ruim 3.200 euro op

ZooParc Overloon heeft ruim 3.200 euro opgehaald voor twee natuurbeschermingsprojecten in Azië. Tijdens ZooVino op 6 juli 2024 konden deelnemers genieten van wijn en gerechten, terwijl ze uitzicht hadden op dierentuindieren als flamingo’s, pinguïns en giraffen. Dit meldt ZooParc Overloon. 

17 juli '24 (12:38)

Dronevlieger en Efteling-fan Nick is zijn drone kwijt

Menig Efteling-fan is bekend met de dronefoto’s die Nick Ringelberg maakt van het attractiepark. Dat doet hij al voor jaren en dat verliep zonder problemen. Tot afgelopen maand, toen hij een aanvaring kreeg met een beveiliger. Het geschil deed zich voor nadat hij foto’s aan het maken was, buiten de parkgrenzen. Nu heeft de politie zijn drone in beslag genomen en hangt er ineens een geldboete en mogelijk zelfs een celstraf boven het hoofd van de fotograaf, meldt Brabants Dagblad.