Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

In het wild bedreigde okapi geboren in Beekse Bergen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Beekse Bergen heeft er met de geboorte van de okapi een nieuwe bewoner bij. Het kleine mannetje kwam op vrijdag 25 maart ter wereld. De soort wordt in het wild bedreigd. Dat meldt Beekse Bergen.

"Het jong heeft de naam Dex gekregen en het gaat erg goed met hem. Ook met moeder Abeni en met vader Zukuma gaat het goed,” zegt zoölogisch manager Martin van Hees. 

Bedreigde diersoort 

De dieren leven in het wild vooral in de dichtbegroeide regenwouden van de Democratische Republiek Congo. In dit gebied is de grootste dierlijke vijand van de okapi het luipaard. Daarnaast vormt ook de mens een grote bedreiging voor het dier. Door de plaatselijke bevolking wordt er namelijk op deze soort gejaagd voor het vlees en de huid van deze dieren. Ook neemt het leefgebied van de okapi af door het kappen van het regenwoud. 

Managementprogramma 

Voor behoud van deze soort is er een Europees managementprogramma opgezet waar Beekse Bergen ook aan meedoet. Dierentuinen zorgen via dit programma voor een gezonde reserve-populatie. Voor moeder Abeni en vader Zukuma is dit het derde jong. Zaïre was het eerste kalf en is voor dit programma in 2020 naar Antwerpen Zoo verhuisd. Ook broer Guus verhuist hiervoor binnenkort naar een andere dierentuin. In Beekse Bergen wonen met het jong erbij nu vijf okapi’s. 

Okapi Conservation Project 

Van Hees laat weten: “Wij zijn erg blij dat we met de komst van Dex kunnen bijdragen aan het behoud van deze in de natuur bedreigde diersoort.” Daarnaast ondersteunt Beekse Bergen via Stichting Wildlife het Okapi Conservation Project. Het project betrekt de lokale bevolking bij de bescherming van het tropische regenwoud en van de dieren die hier leven. Zo worden mensen in de omgeving opgeleid tot ranger, waardoor zij onder andere leren hoe ze vaststrikken kunnen verwijderen.

Het jong is na een draagtijd van ongeveer vijftien maanden geboren. In het wild loopt een jong de eerste twee dagen achter zijn moeder aan. Daarna maakt de moeder een nest op een veilige plek tussen de struiken. Hier blijft het jong ongeveer twee maanden verstopt. Hij verbruikt hierdoor weinig energie en hoeft daardoor weinig bij de moeder te drinken. Het jong heeft daardoor ook weinig ontlasting, wat goed is voor de veiligheid: om te poepen moeten ze namelijk het nest verlaten, aangezien ze dat zo ver mogelijk weg doen van hun schuilplaats, om te voorkomen dat roofdieren het nest kunnen ruiken.

Bosgiraffes 

Okapi’s behoren tot dezelfde familie als de giraffe. Ze hebben ook een lange nek, relatief hoge poten en dezelfde soort hoorns. Daarnaast zijn ook de tongen van beide dieren ongeveer 35 centimeter lang en blauw van kleur. Deze lange tong hebben ze nodig om bladeren van hoge bomen te eten, om dingen te onderzoeken en om hun ogen schoon te likken. Omdat de dieren vooral in de dichtbegroeide bossen leven, worden ze ook wel ‘bosgiraffes’ genoemd.

Deze diersoort heeft ook grote oren. Deze oren zijn belangrijk, aangezien het dier door het dichtbegroeide regenwoud niet goed kan zien of er in de verte gevaar aankomt. Door de grote oren is het mogelijk om geluiden van grote afstand op te vangen, waardoor de okapi's bedreigingen al snel kunnen herkennen.  

Okapi’s hebben een donkerrode, bruine of zwarte vacht met witte strepen op de billen en poten. Deze strepen zorgen ervoor dat de dieren in het wild gecamoufleerd zijn. De strepen zijn bij ieder okapi uniek, waardoor de moeder en het jong elkaar kunnen herkennen.

Door: Nationale Recreatiegids

Beeld: Beekse Bergen/Mariska Vermij - van Dijk 

12 april '24 (10:40)

AquaZoo zoekt nog zes wasberen, een gevangen met marshmallow

Zes wasberen van dierenpark AquaZoo in Leeuwarden zijn nog steeds niet gevonden, nadat elf dieren ruim twee weken geleden uit hun gloednieuwe verblijf waren ontsnapt. Het dierenpark doet er alles aan om de ontsnapte wasberen te lokken. Zo is één dier gevangen toen hij de verleiding van marshmallows en kersensiroop niet kon weerstaan, zegt Jeroen Loomeijer, directeur van AquaZoo.

12 april '24 ( 9:55)

Efteling-operator moet baan terugkrijgen van rechter

Een medewerker van de Efteling die zijn baan als operator bij Baron 1898 was verloren, moet deze van de rechter terugkrijgen. De medewerker had zijn oud-collega’s de attractie aan laten zetten. Daar was de Efteling niet van gediend en degradeerde de functie van de werknemers. Maar dat is tegen de regels van het pretpark in Kaatsheuvel, meldt Brabants Dagblad.

11 april '24 (10:48)

Vale gierkuiken geboren in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is een vale gierkuiken geboren. Hiermee staat het aantal vale gieren in verblijf het Snavelrijk op tien. Volgens de dierentuin draagt deze gierenpopulatie bij aan het behoud van deze gierensoort. In de jaren tachtig waren deze vogels namelijk bijna uitgestorven door stroperijen, vergiftigde karkassen en hoogspanningskabels. Dit meldt DierenPark Amersfoort.

10 april '24 (14:15)

Nieuw seizoen in Walibi Holland van start met vernieuwde Zone Play Ground

Attractiepark Walibi Holland heeft de deuren weer geopend voor bezoekers. Mensen die al naar het pretpark zijn geweest sinds de opening van het nieuwe seizoen hebben het misschien al gezien: de Zone Play Ground is vernieuwd. De zone staat in het teken van een speelplaats, maar volgens Walibi kunnen ook ouders zich hier prima vermaken, meldt het pretpark.

10 april '24 (10:36)

Toverland moet half miljoen euro coronasteun terugbetalen

Attractiepark Toverland heeft teveel coronasteun gekregen. Het attractiepark in Sevenum moet een half miljoen euro terugbetalen. Dat blijkt uit een overzicht van de NOW-subsidie, meldt 1Limburg.

09 april '24 (10:08)

Familiepark Drievliet in handen van internationale groep

Sinds dit seizoen is het attractiepark Drievliet geen familiebedrijf meer. Het Franse Groupe Looping, met bijna twintig parken in Europa, heeft het park overgenomen. Mensen in Den Haag hoeven volgens pretparkexpert Wessel Wit van Looopings niet bang te zijn dat het een soort tweede Efteling of Disneyland wordt, meldt Omroep West.

08 april '24 (12:20)

Dit veranderde er eerder in de Efteling voor de borstvergroting van Doornroosje

Het was écht de bedoeling van de Efteling om Doornroosje een borstvergroting te geven. Dat en een aantal andere aanpassingen aan het sprookje moeten ervoor zorgen dat deze beter past bij het oorspronkelijke ontwerp van Anton Pieck. Maar desondanks deze verklaring van het park speculeren Eftelingbezoekers op sociale media dat zij gewoon graag mee willen gaan met de tijd. Dat er aanpassingen worden gemaakt aan attracties is overigens niet voor het eerst, meldt Omroep Brabant.

05 april '24 (11:48)

Efteling niet blij met uitlekken foto's interieur Danse Macabre, maar is wel ‘mooie teaser’

Het is al iets duidelijker geworden hoe de binnenkant van de nieuwe attractie Danse Macabre in de Efteling eruit gaat zien. Foto’s van het interieur van de darkride lekten uit. Daar stond de Efteling niet op te wachten. Zij wilden het niet op deze manier naar buiten brengen, meldt Brabants Dagblad.

05 april '24 (11:07)

Prinses Margriet opent nieuwe tentoonstelling Kasteel Ammersoyen

Prinses Margriet heeft op 4 april de nieuwe publiekspresentatie op het middeleeuwse Kasteel Ammersoyen geopend. Zij verbrak het zegel van de deur naar de restanten van de kapel van het kasteel als symbolische opening. Met deze publiekspresentatie wordt de bekende maar vooral ook minder bekende kant van de middeleeuwen laten zien. Na jaren van voorbereiding is het eindelijk klaar om bezocht te worden door publiek, meldt Kasteel Ammersoyen.

05 april '24 (10:05)

Subsidie voor voedselpark in Gelderland van de baan

Een domper voor de ondernemer die een groot voedselpark in Gelderland wilde bouwen. Vorig jaar had een meerderheid van de Provinciale Staten zich al tegen het verstrekken van een subsidie voor het World Food Center Experience uitgesproken en dit is nu definitief. Dat meldt AD.