Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zeer bedreigde eikelmuis staat centraal in DierenPark Amersfoort

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
2022 is uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Eikelmuis’. “Het hele jaar wordt er extra aandacht gevraagd voor het meest bedreigde knaagdier van Nederland”, vertelt educator Carlijn Speksnijder. “Bijna iedereen kent de reuzenpanda uit China, maar niet de eikelmuis. Terwijl de panda veel minder bedreigd is.” Dit meldt DierenPark Amersfoort. 

“Zestig jaar geleden leefden er nog zo’n 2000 eikelmuizen in Nederland, nu nog maar zo’n 150. De eikelmuis staat zelfs op de ‘Rode Lijst Zoogdieren’, een publicatie van de rijksoverheid waarin wordt gesignaleerd hoe het gaat met planten en dieren, als ‘ernstig bedreigd’. Daar moet verandering in komen en daar kan iedereen bij helpen”, legt Carlijn uit. ”Er is nog te weinig kennis over de ideale leefomstandigheden van de eikelmuis en daarom wordt er gestart met een onderzoek naar hun voedsel, slaapplekken en favoriete bomen of struiken die de dieren graag gebruiken. Met de opgedane kennis wordt hun leefgebied beter ingericht, zodat de populatie eikelmuizen weer kan groeien. Daarom vragen wij samen met de Zoogdiervereniging en collegaparken Gaia ZOO en Artis extra aandacht voor de eikelmuis, want om het dier goed te helpen, hebben wij de hulp van iedereen hard nodig.” 

Zeldzame diersoort 

“De eikelmuis is een bijzonder knaagdier met een sierlijke pluimstaart en een zwart masker rondom hun ogen. Anders dan de naam doet vermoeden, is de soort geen muis en eet het dier geen eikels. Logisch dat de eikelmuis niet heel bekend is: de diersoort is zeldzaam en leeft ’s nachts diep verscholen in de bosjes.” Carlijn: “Dit jaar worden er daarom allerlei publieksactiviteiten georganiseerd om het dier betere bescherming te geven. Zo vindt er tweemaandelijks een ‘eikelmuis-webinar’ plaats op het YouTube-kanaal van de Zoogdiervereniging. In de voorjaarsvakantie kunnen, als de maatregelen het toelaten, bezoekers interactieve lezingen volgen in DierenPark Amersfoort over de eikelmuis.” Carlijn: “Ook kunnen bezoekers hun plasticflessen in het park doneren, waarna het statiegeld wordt gebruikt voor onderzoek naar de eikelmuis.”

Door: Nationale Recreatiegids 
Beeld: Wesley Overman

24 april '24 (13:11)

Avonturenboerderij Molenwaard opent nieuw themagebied

Het mocht eventjes duren, maar dan heb je ook wat. Na een jaar te hebben gebouwd aan een nieuw themagebied is Avonturenboerderij Molenwaard blij dat zij ‘Het Erf’ officieel mogen openen. Op Het Erf vind je onder ander de nieuwe attractie ‘Fien & Teun Trekkerbaan’, horecapunt ‘Bakkerij de Boerderij’ en is er een nieuwe ontdekkingstocht genaamd ‘Het Insectenpad’, meldt Het Kompas Hardinxveld.

24 april '24 ( 9:49)

Erfgoedverenigingen niet blij met elektrificeren Stoomtrein in Efteling

De Stoomtrein in de Efteling gaat verduurzamen. Het pretpark in Kaatsheuvel kondigde deze week aan dat de treintjes van de steenkool afgaan en binnenkort op elektriciteit gaan rijden. Ondanks dat er afgezien van de aandrijving niets verandert aan de attractie, zijn erfgoedverenigingen Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) en Historisch Railvervoer Nederland (HRN) niet blij met de beslissing, meldt Monumentaal.

23 april '24 (11:11)

Sprookjesboom in Efteling vertelt geen verhaaltjes

Het lijkt bijna alsof de Efteling bezig is met een complete metamorfose van het park. Naast de Stoomtreintjes, Doornroosje en het Snoephuisje is het nu ook tijd voor de Sprookjesboom om verbouwd te worden. Dat levert een enigszins griezelig aangezicht op. De Sprookjesboom heeft momenteel geen mond meer om mee te praten, meldt Looopings.

22 april '24 (15:13)

Queen Elizabeth tijdelijk te zien in Madame Tussauds Amsterdam

Het wassen beeld van de Britse koningin Elizabeth staat in april en mei in Madame Tussauds in Amsterdam. Het beeld, dat gewoonlijk in Wenen staat, komt ter ere van haar geboortedag en Koningsdag naar Nederland.

22 april '24 (11:19)

Ook de stoomtrein in de Efteling gaat met de tijd mee

Het tijdperk van de tuffende stoomlocomotief in de Efteling is voorbij. Ook deze attractie in het pretpark in Kaatsheuvel moet met de tijd mee. Daarom besloot de Efteling om hier een elektrische trein van te maken, om de klimaatdoelen van het pretpark te halen. Dat meldt de Efteling.

22 april '24 ( 9:11)

Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

19 april '24 (12:02)

Topmodel Heidi Klum vanaf nu te zien in Madame Tussauds

Vanaf vandaag kun je in het Madame Tussauds een nieuw wassenbeeld bekijken. Het Duitse topmodel Heide Klum is nu ook als wassenbeeld te zien in Madame Tussauds. Ze staat bekend om haar werk als internationaal topmodel, uitvoerend producent en presentatrice, meldt het museum.

19 april '24 ( 9:41)

Te veel bezoekers bij Efteling: miljoenenboete hangt boven hoofd

De Raad van State moet beslissen of de Efteling een boete krijgt opgelegd. Het pretpark in Kaatsheuvel zou meer bezoekers over de vloer hebben gehad dan toegestaan. Omwonenden stellen al meerdere jaren dat de Efteling het maximumaantal bezoekers overschrijdt. Als zij gelijk krijgen, dan hangt er een flinke boete boven het hoofd van het Kaatsheuvelse attractiepark, meldt Looopings.

18 april '24 (10:33)

Veel bijzondere gasten op het eerste Aardbewoners Festival van ARTIS

Wil je weten wat onder meer André Kuipers, Máty;as Bittenbinder en Diederik Gommers eraan doen om de aarde leefbaar door te geven? Kom dan van 15 tot en met 23 juni naar ARTIS. De dierentuin organiseert voor het eerst het Aardbewoners Festival voor kinderen en volwassenen die in verbinding willen komen met de natuur. Bezoekers ervaren tijdens het festival hoe alles wat leeft met elkaar verbonden is. Dit meldt ARTIS. 

17 april '24 (12:40)

Restaurant en attractiepark moeten geschil uitvechten bij rechter, niet bij gemeente

De onenigheid tussen Boscafé Het Maasdal en attractiepark Mind Mystery moet via de rechter worden opgelost en niet via de gemeente. De gemeente Horst aan de Maas heeft aangegeven dat zij zich niet gaan bemoeien met het geschil, meldt de Limburger.