Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Utrechtse Domtoren tijdelijk even iets lager

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De windvaan op de spits van de Utrechtse Domtoren is toe aan restauratie en is daarom van het iconische bouwwerk gehaald. Ook het bekronende kruis net onder de windvaan wordt verwijderd voor restauratie. De Domtoren, de hoogste kerktoren van Nederland, wordt hierdoor tijdelijk geen 112 maar zo’n 107 meter hoog. Daarmee is de Utrechtse kerktoren voor even niet meer de hoogste van Nederland. Volgend jaar worden beide elementen weer teruggeplaatst. Dit meldt de gemeente Utrecht. 
Het opknappen van het hoogste punt van de Domtoren is onderdeel van een grootschalige restauratie. Wethouder Eelco Eerenberg had de eer om de windvaan naar beneden te halen. “De windvaan is in verhouding maar een klein onderdeel van de restauratie, maar wel een heel belangrijk onderdeel”, zegt wethouder Eerenberg. “Hiermee markeren we weer een mijlpaal in deze grote restauratie van het 650 jaar oude bouwwerk dat voor Utrechters zoveel betekenis heeft. De unieke windvaan zal met zorg gerestaureerd worden.”
 

Sint-Maarten

 
Op de windvaan staat Sint-Maarten afgebeeld, de beschermheilige van de stad Utrecht. Hij deelt zijn mantel met een bedelaar. De windvaan komt uit 1910. In 1995 ging de vaan ook van de toren voor restauratie. Toen was hij krom en werd opnieuw verguld, net als deze keer. Of er nog meer hersteld moet worden aan de beeltenis van Sint Maarten, zijn paard, zijn mantel en de bedelaar, onderzoekt aannemer Nico de Bont BV de komende tijd samen met de restauratiearchitect. Ook het bekronende kruis moet eerst onderzocht worden voor het gerestaureerd kan worden.
 

Restauratie Domtoren

 
In 2020 is begonnen met de restauratie van de Domtoren, naar verwachting zijn alle werkzaamheden in 2024 voltooid. Ander restauratiewerk aan de Domtoren is het vervangen van 600 kuub natuursteen, het vervangen van de leitjes op de spits, het restaureren van het carillon en herstel van glas in lood. Tijdens de restauratie blijft de Domtoren te bezoeken. Extra speciaal is de lift die langs de steiger omhoog gaat en mensen in een paar minuten naar 100 meter hoogte brengt om te genieten van het adembenemende uitzicht. Met inachtneming van de coronamaatregelen uiteraard.
 

Delft

 
Nu de windvaan en het bekronende kruis van de Domtoren gerestaureerd worden, heeft de Nieuwe Kerk in Delft tijdelijk de eer om “Hoogste kerktoren van Nederland” te zijn. De kerktoren daar is ruim 108 meter hoog, dat haalt de Domtoren zonder windvaan en het bekronende kruis net niet. Volgend jaar zal de windvaan weer teruggeplaatst worden. Wanneer dat precies zal zijn, is nog niet bekend.
 
Door: Nationale Recreatiegids
Beeld: Uitvoerder Toon Weijters Nico de Bont BV en wethouder Eelco Eerenberg met de windvaan
Foto: Han Hermkens, Fotostudio Image & Motion
24 april '24 (13:11)

Avonturenboerderij Molenwaard opent nieuw themagebied

Het mocht eventjes duren, maar dan heb je ook wat. Na een jaar te hebben gebouwd aan een nieuw themagebied is Avonturenboerderij Molenwaard blij dat zij ‘Het Erf’ officieel mogen openen. Op Het Erf vind je onder ander de nieuwe attractie ‘Fien & Teun Trekkerbaan’, horecapunt ‘Bakkerij de Boerderij’ en is er een nieuwe ontdekkingstocht genaamd ‘Het Insectenpad’, meldt Het Kompas Hardinxveld.

24 april '24 ( 9:49)

Erfgoedverenigingen niet blij met elektrificeren Stoomtrein in Efteling

De Stoomtrein in de Efteling gaat verduurzamen. Het pretpark in Kaatsheuvel kondigde deze week aan dat de treintjes van de steenkool afgaan en binnenkort op elektriciteit gaan rijden. Ondanks dat er afgezien van de aandrijving niets verandert aan de attractie, zijn erfgoedverenigingen Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) en Historisch Railvervoer Nederland (HRN) niet blij met de beslissing, meldt Monumentaal.

23 april '24 (11:11)

Sprookjesboom in Efteling vertelt geen verhaaltjes

Het lijkt bijna alsof de Efteling bezig is met een complete metamorfose van het park. Naast de Stoomtreintjes, Doornroosje en het Snoephuisje is het nu ook tijd voor de Sprookjesboom om verbouwd te worden. Dat levert een enigszins griezelig aangezicht op. De Sprookjesboom heeft momenteel geen mond meer om mee te praten, meldt Looopings.

22 april '24 (15:13)

Queen Elizabeth tijdelijk te zien in Madame Tussauds Amsterdam

Het wassen beeld van de Britse koningin Elizabeth staat in april en mei in Madame Tussauds in Amsterdam. Het beeld, dat gewoonlijk in Wenen staat, komt ter ere van haar geboortedag en Koningsdag naar Nederland.

22 april '24 (11:19)

Ook de stoomtrein in de Efteling gaat met de tijd mee

Het tijdperk van de tuffende stoomlocomotief in de Efteling is voorbij. Ook deze attractie in het pretpark in Kaatsheuvel moet met de tijd mee. Daarom besloot de Efteling om hier een elektrische trein van te maken, om de klimaatdoelen van het pretpark te halen. Dat meldt de Efteling.

22 april '24 ( 9:11)

Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

19 april '24 (12:02)

Topmodel Heidi Klum vanaf nu te zien in Madame Tussauds

Vanaf vandaag kun je in het Madame Tussauds een nieuw wassenbeeld bekijken. Het Duitse topmodel Heide Klum is nu ook als wassenbeeld te zien in Madame Tussauds. Ze staat bekend om haar werk als internationaal topmodel, uitvoerend producent en presentatrice, meldt het museum.

19 april '24 ( 9:41)

Te veel bezoekers bij Efteling: miljoenenboete hangt boven hoofd

De Raad van State moet beslissen of de Efteling een boete krijgt opgelegd. Het pretpark in Kaatsheuvel zou meer bezoekers over de vloer hebben gehad dan toegestaan. Omwonenden stellen al meerdere jaren dat de Efteling het maximumaantal bezoekers overschrijdt. Als zij gelijk krijgen, dan hangt er een flinke boete boven het hoofd van het Kaatsheuvelse attractiepark, meldt Looopings.

18 april '24 (10:33)

Veel bijzondere gasten op het eerste Aardbewoners Festival van ARTIS

Wil je weten wat onder meer André Kuipers, Máty;as Bittenbinder en Diederik Gommers eraan doen om de aarde leefbaar door te geven? Kom dan van 15 tot en met 23 juni naar ARTIS. De dierentuin organiseert voor het eerst het Aardbewoners Festival voor kinderen en volwassenen die in verbinding willen komen met de natuur. Bezoekers ervaren tijdens het festival hoe alles wat leeft met elkaar verbonden is. Dit meldt ARTIS. 

17 april '24 (12:40)

Restaurant en attractiepark moeten geschil uitvechten bij rechter, niet bij gemeente

De onenigheid tussen Boscafé Het Maasdal en attractiepark Mind Mystery moet via de rechter worden opgelost en niet via de gemeente. De gemeente Horst aan de Maas heeft aangegeven dat zij zich niet gaan bemoeien met het geschil, meldt de Limburger.