Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Wat houden de nieuwe coronamaatregelen in voor recreërend Nederland?

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 15 min
location_on [xx]km
Gisteren hebben demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge nieuwe coronamaatregelen afgekondigd om het stijgende aantal besmettingen een halt toe te roepen. Wat houdt dit in voor recreërend Nederland? Een overzicht.

Meer aandacht voor de basisregels
 

Allereerst is het van groot belang dat iedereen de basisregels blijft volgen, of je nu wel of niet gevaccineerd bent. Hoe beter iedereen dit doet, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn. De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen.
 
Onder de basisregels wordt verstaan:
 
  • Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
  • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
  • 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
  • Schud geen handen.
  • Was vaak en goed je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Mondkapjesplicht

 
Per 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht op alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Dit geldt onder andere voor:
 
  • In alle voor publiek toegankelijke gebouwen binnen en overdekte gebieden waar geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt zoals:
  • Supermarkten, winkels, bibliotheken, spellocaties, pretparken.  
  • Het openbaar vervoer, in stations, inclusief winkels op het station, op perrons en bij tram- en bushaltes.
  • Op luchthavens en in vliegtuigen.
 
Daarnaast gaat de mondkapjesplicht ook gelden bij:
 
  • Verplaatsing in mbo scholen, hogescholen en universiteiten. Als je zit mag het mondkapje af.
  • De uitvoering van contactberoepen, waar nodig, dit geldt zowel voor klant als voor dienstverlener. 
 
Wie geen mondkapje draagt riskeert een boete van 95 euro.
 

Verbreden van de inzet van het coronatoegangsbewijs

 
Vanaf 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken. De inzet van een coronatoegangsbewijs verkleint de kans dat het virus hier kan rondgaan. Door alleen mensen toe te laten die hersteld, gevaccineerd of getest zijn wordt het besmettingsrisico aanzienlijk verminderd voor alle bezoekers. Het coronatoegangsbewijs sluit de kans op besmetting niet uit. Het zorgt ervoor dat iedereen zo veilig mogelijk samen kan komen. Daarnaast draagt het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit.
 
Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.
 
Het coronatoegangsbewijs is vanaf 6 november verplicht voor:
 
  • Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen.
  • Casino’s.
  • Culturele locaties zoals theaters, concertzalen en bioscopen;
  • Doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs nu al verplicht is. Dit zijn dus locaties waar er een doorstroom van bezoekers is, zoals musea en monumenten.
  • Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen.
  • Evenementen met en zonder vaste zitplaats, zoals festivals, feesten en optredens.
  • Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.
  • Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd.
  • Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines.
  • Georganiseerde kunst & cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.
  • Georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van het coronatoegangsbewijs.
 
Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.
 
Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Thuiswerken en advies voor onderweg

Verder geldt vanaf vandaag dat het geldende thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘werk minstens de helft van de werktijd thuis’. Thuiswerken is een efficiënte manier om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, en draagt bij om het aantal contactmomenten te verminderen.
 
Voor mensen die wel naar hun werk moeten of in hun vrije tijd op pad gaan, geldt de oproep: mijd drukte onderweg en reis zoveel mogelijk buiten de spits.
 
Voor alle informatie, zie de website van de Rijksoverheid
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
18 maart '25 ( 9:28)

Keukenhof kan bijna open, tuinmannen nog hard aan het werk

De Keukenhof opent donderdagmorgen 20 maart om 08.00 uur weer haar deuren voor een nieuw seizoen. Er worden zo’n 1,4 miljoen bezoekers verwacht in 53 dagen. Directeur Sandra Bechtholt heeft er nu alweer zin in en daarom zijn de medewerkers nu druk bezig met de laatste puntjes op de i aan het zetten. Dat meldt Omroep West. 

17 maart '25 (15:00)

Achtbaan Vogel Rok tijdelijk stilgezet na defect wiel: passagiers veilig geëvacueerd

Een groep bezoekers van de Efteling beleefde woensdag een onverwacht avontuur in de indoorachtbaan Vogel Rok, toen hun karretje halverwege de rit plots achteruit begon te rollen. Onder de inzittenden was Wesley den Os (38) uit Noordbroek, die de situatie eerst niet helemaal vertrouwde. Zijn broertje dacht echter dat het onderdeel was van een vernieuwde rit. Dit meldt het AD.

17 maart '25 (10:55)

Perfecte pose Gelada-familie op unieke foto door dierverzorger Blijdorp

Begin deze maand kroop de gelada-familie dicht tegen elkaar aan vanwege de kou. Ze hadden zich zo gepositioneerd alsof ze deelnamen aan een fotosessie. Dierverzorger Lisa twijfelde geen seconde en legde het unieke tafereel vast. Het resultaat is een uniek familieportret van een bijzondere apensoort, die normaal vooral in de hooglanden van Ethiopie te vinden is. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

13 maart '25 (14:00)

Leeuw Mannie krijgt kans op nieuw leven in Zuid-Afrika

In familiepark Mondo Verde in Limburg leeft leeuw Mannie in isolatie nadat hij door zijn ouders werd verstoten. Voor volwassen mannetjesleeuwen is het normaal om het ouderlijk territorium te verlaten, maar door beperkte herplaatsingsmogelijkheden in het park zit Mannie vaak in een nachthok of kleine doorgang. Dit meldt Trouw.

13 maart '25 ( 9:45)

Troy Coaster Challenge keert terug: 24 uur achtbaan voor het goede doel

Op 24 en 25 mei vindt de grootste editie van de Troy Coaster Challenge tot nu toe plaats in Toverland. Gedurende 24 uur razen 24 waaghalzen onafgebroken door de houten achtbaan Troy om geld in te zamelen voor Stichting Jade. Dit meldt Toverland op de website.

12 maart '25 (12:04)

Witte tijger Asia neemt afscheid van ZooParc Overloon

Bezoekers van ZooParc Overloon hebben nog maar een korte tijd om de iconische witte tijger Asia te zien. Binnenkort verhuist ze naar een dierentuin in Frankrijk, waar ze haar laatste jaren zal doorbrengen in gezelschap van een soortgenoot. Dit meldt Omroep Brabant.

12 maart '25 ( 9:12)

Madurodam introduceert ‘De Windjager’: nieuwe indoor attractie over windkracht

Madurodam breidt deze zomer uit met ‘De Windjager’, een nieuwe overdekte attractie waarin bezoekers op een interactieve manier ervaren hoe Nederland al eeuwenlang de kracht van de wind benut. Voor het eerst in de geschiedenis van het park stappen bezoekers in een rijdend voertuig, wat zorgt voor een dynamische belevenis. Dit meldt Madurodam.

11 maart '25 (11:22)

Efteling wil met 'saai' hotel Duitsers naar het park lokken

De Efteling opent op 1 augustus het nieuwe Grand Hotel. Het attractiepark wil met het hotel bij de ingang zich richten op internationale gasten, en dan voornamelijk Duitsers. Directeur park en resort, Nicole Scheffers, geeft aan dat de Efteling dé internationale pretparkbestemming wil worden van Europa. Dat meldt Omroep Brabant.

10 maart '25 (10:40)

Paul van Loon presenteert nieuwe boek in Burgers' Zoo

Paul van Loon heeft zondagmiddag in dierentuin Burgers' Zoo zijn nieuwe boek Wondernacht, uit de serie Dolfje Weerwolfje, gepresenteerd. De 69-jarige schrijver overhandigde het eerste exemplaar aan Alex en Bertine van Hooff, de directie van het Arnhemse dierenpark.

07 maart '25 (12:15)

Zeldzame Mhorrgazelle geboren in Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp viert een bijzondere geboorte: een Mhorrgazelle is ter wereld gekomen. Deze antilopensoort behoort tot de zeldzaamste ter wereld, wat de geboorte extra speciaal maakt. Dit meldt het Algemeen Dagblad.