Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wat houden de nieuwe coronamaatregelen in voor recreërend Nederland?

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 15 min
location_on [xx]km
Gisteren hebben demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge nieuwe coronamaatregelen afgekondigd om het stijgende aantal besmettingen een halt toe te roepen. Wat houdt dit in voor recreërend Nederland? Een overzicht.

Meer aandacht voor de basisregels
 

Allereerst is het van groot belang dat iedereen de basisregels blijft volgen, of je nu wel of niet gevaccineerd bent. Hoe beter iedereen dit doet, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn. De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen.
 
Onder de basisregels wordt verstaan:
 
  • Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
  • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
  • 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
  • Schud geen handen.
  • Was vaak en goed je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Mondkapjesplicht

 
Per 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht op alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Dit geldt onder andere voor:
 
  • In alle voor publiek toegankelijke gebouwen binnen en overdekte gebieden waar geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt zoals:
  • Supermarkten, winkels, bibliotheken, spellocaties, pretparken.  
  • Het openbaar vervoer, in stations, inclusief winkels op het station, op perrons en bij tram- en bushaltes.
  • Op luchthavens en in vliegtuigen.
 
Daarnaast gaat de mondkapjesplicht ook gelden bij:
 
  • Verplaatsing in mbo scholen, hogescholen en universiteiten. Als je zit mag het mondkapje af.
  • De uitvoering van contactberoepen, waar nodig, dit geldt zowel voor klant als voor dienstverlener. 
 
Wie geen mondkapje draagt riskeert een boete van 95 euro.
 

Verbreden van de inzet van het coronatoegangsbewijs

 
Vanaf 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken. De inzet van een coronatoegangsbewijs verkleint de kans dat het virus hier kan rondgaan. Door alleen mensen toe te laten die hersteld, gevaccineerd of getest zijn wordt het besmettingsrisico aanzienlijk verminderd voor alle bezoekers. Het coronatoegangsbewijs sluit de kans op besmetting niet uit. Het zorgt ervoor dat iedereen zo veilig mogelijk samen kan komen. Daarnaast draagt het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit.
 
Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.
 
Het coronatoegangsbewijs is vanaf 6 november verplicht voor:
 
  • Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen.
  • Casino’s.
  • Culturele locaties zoals theaters, concertzalen en bioscopen;
  • Doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs nu al verplicht is. Dit zijn dus locaties waar er een doorstroom van bezoekers is, zoals musea en monumenten.
  • Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen.
  • Evenementen met en zonder vaste zitplaats, zoals festivals, feesten en optredens.
  • Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.
  • Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd.
  • Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines.
  • Georganiseerde kunst & cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.
  • Georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van het coronatoegangsbewijs.
 
Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.
 
Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Thuiswerken en advies voor onderweg

Verder geldt vanaf vandaag dat het geldende thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘werk minstens de helft van de werktijd thuis’. Thuiswerken is een efficiënte manier om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, en draagt bij om het aantal contactmomenten te verminderen.
 
Voor mensen die wel naar hun werk moeten of in hun vrije tijd op pad gaan, geldt de oproep: mijd drukte onderweg en reis zoveel mogelijk buiten de spits.
 
Voor alle informatie, zie de website van de Rijksoverheid
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
03 mei '24 (10:51)

Onderdelen attractie Tilburgse Kermis gestolen, 10.000 voor gouden tip

Over 2,5 maanden was het plan om een indrukwekkende attractie op de kermis in Tilburg neer te zetten. Dat wordt echter moeilijk: dieven hebben een aantal belangrijke onderdelen van de attractie gestolen. De Duitse eigenaar van de attractie Ghost Ride heeft een beloning van 10.000 euro uitgereikt voor de persoon die de gouden tip heeft, meldt Brabants Dagblad.

02 mei '24 (12:06)

Chimpansee in Beekse Bergen op operatietafel overleden na gevecht

Chimpansee Wouter is woensdag overleden na een gevecht met soortgenoten. Hoewel hij in eerste instantie levend, maar ernstig gewond uit de strijd kwam, is hij uiteindelijk op de operatietafel overleden. Beekse Bergen laat weten dat conflict regelmatig voorkomt bij chimpansees, maar is het niet normaal dat een beestje zulke ernstige verwondingen oploopt. Wouter werd 23 jaar. Dit meldt NOS.

02 mei '24 (10:42)

Oervalleidagen in BillyBird Hemelrijk bezoeken? Dat kan nog tot en met 5 mei

Nog tot en met zondag 5 mei kunnen kinderen tijdens de Oervalleidagen in BillyBird Hemelrijk in Volkel bij dino’s op bezoek. Het pretpark organiseert Dino Experience Liveshows en kinderen kunnen met de T-rex en mascotte Billy op de foto tijdens meets & greets in de meivakantie. Dit meldt BillyBird. 

01 mei '24 (15:49)

Landbouwminister niet blij met fotomomenten met dolfijnen in Dolfinarium

Onder het mom van ‘natuureducatie’ was het lange tijd mogelijk voor bezoekers van het Dolfinarium om tegen betaling een ontmoeting te hebben met dolfijnen. Mensen kunnen voor 99 euro per persoon een dolfijn 'ontmoeten' en deze aanraken. Daarbij is er ook een fotomoment met de deelnemers. Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema zegt bij EenVandaag dat dit per direct stop moet worden gezet, meldt Looopings. 

01 mei '24 (13:18)

Verrassing voor 200.000e bezoeker expositie Aviodrome

Vandaag heeft Aviodrome in Lelystad de 200.000 bezoeker van de tentoonstelling ‘Sneller dan geluid’ verwelkomt in het museum. De bezoeker werd verrast met en speciale vlucht in een klassieke Fokker S.11, meldt het luchtvaartmuseum.

01 mei '24 (10:58)

ZooParc Overloon organiseert wijnevenement tussen dieren voor goede doel

Wijnliefhebbers kunnen op 6 juli naar ZooParc Overloon komen om daar een speciale tasting met uitzicht op de dierentuindieren bij te wonen. De opbrengst van het evenement, genaamd ZooVino, gaat naar Stichting Wildlife, een organisatie die zich inzet voor het behoud van dieren en hun leefgebied in binnen- en buitenland.

01 mei '24 ( 9:58)

Stoomtrein Goes-Borsele neemt (nog) geen voorbeeld aan Efteling

Vorige week maakte de Efteling bekend dat het de stoomtreinen in het park gaat elektrificeren om de locomotieven duurzamer te maken. Dan rijst natuurlijk ook de vraag of andere stoomtreinen hier een voorbeeld aan nemen. Omroep Zeeland ging daarom naar de Stichting Stoomtrein Goes-Borsele, om te peilen hoe hun houding tegenover verduurzamen van de locomotieven is. Voor nu gaat er waarschijnlijk niet veel veranderen.

30 april '24 (10:59)

Gratis PlayStations tijdens gamefestival Walibi Holland

Het komende weekend (3 tot en met 5 mei) staat Walibi Holland in het teken van het gamefestival Walibi Play. Tijdens het festival is het op allerlei verschillende plekken in het park van alles te doen met gamen. Ook kunnen bezoekers prijzen winnen. Elke dag van het evenement wordt er één PlayStation 5 weggegeven.

29 april '24 (14:10)

Joris en de Draak in Efteling weer open maar is nog niet helemaal klaar

Het heeft bijna vier maanden geduurd, maar eindelijk is het weer zover: Efteling-bezoekers kunnen vanaf afgelopen weekend weer in de populaire achtbaan Joris en de Draak. De houten achtbaan sloot na de kerstvakantie vanwege een groot onderhoud. Ook voor de vakantie sloot de attractie van oktober tot eind december. Volgens de Efteling is het een ‘megaproject’, want ook na een maandenlange sluiting zijn ze nog niet helemaal klaar, meldt Looopings.

29 april '24 (11:22)

Attractiepark Slagharen zet Spanjaarden in vanwege personeelstekorten

De meivakantie is voor attractieparken doorgaans een drukke periode. Een probleem dat veel parken echter meemaken is een tekort aan personeel. En dat geldt ook voor Attractiepark Slagharen. Om ervoor te zorgen dat ze toch genoeg menskracht hebben, gaan deze zomer in het attractiepark tientallen Spanjaarden aan het werk. Dat meldt RTV Oost.