Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Augmented Reality brengt historie Museumkwartier Den Haag tot leven

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Boeiende verhalen en amusante taferelen uit het rijke verleden komen samen met moderne technologie in een nieuwe Augmented Reality-route in het Museumkwartier in Den Haag. Vandaag hebben wethouder Saskia Bruines en Tjeerd Vrij van de Stichting Museumkwartier Den Haag met de ‘onthullingIn m’ van de grote Zegelsteen op het Toernooiveld het officiële startsein gegeven voor deze bijzondere, historische ontdekkingstocht in de Haagse binnenstad. De zegelsteen is het beginpunt van de route langs elf locaties, die na een scan van de QR-code, ieder een eigen verhaal vertellen. 
Onder het motto ‘Ontmoet oude meesters en nieuwe helden, treed in hun voetsporen en ga met ze op de foto’, kan iedereen de AR-route Museumkwartier lopen.
 
Voor de gevels van 11 culturele instellingen bevinden zich opvallende Museumkwartier zegels voorzien van een QR-code. Wanneer je de code met je smartphone scant, ontdek je hoe een persoon (of object) heeft bijgedragen aan het Museumkwartier in Den Haag. Als bijzondere gimmick kan je zelfs met de hoofdrolspelers op de foto. Zo zijn er ‘ontmoetingen’ met de jonge Mozart, de Glazen Koets en architect Marcel Breuer. De AR-route is gratis.
 

Rijke diversiteit Museumkwartier Den Haag

 
De nieuwe AR-route in de historische Haagse binnenstad is één van de initiatieven van de Stichting Museumkwartier en de gemeente Den Haag. Wethouder Bruines: ‘ Het Museumkwartier is een sfeervol gebied met een rijke historie en een enorme diversiteit aan culturele instellingen. Met deze AR-route en de zegel die vandaag onthuld is, hopen we dat meer mensen de weg naar deze culturele plek weten te vinden. De vindbaarheid en routing naar het gebied heeft onze aandacht. Zo is het straatmeubilair op een aantal plekken vernieuwd en investeert de gemeente in de verlichting van de historische panden. ”
 

Culturele hotspot

 
Den Haag maakt zich hard om het Museumkwartier de komende jaren nadrukkelijk op de kaart te zetten en te promoten als culturele hotspot. Dit gebeurt met tal van nieuwe initiatieven en activiteiten. De AR-route is een mooi voorbeeld van culturele kruisbestuiving. Komende maanden wordt nog een aantal activiteiten gelanceerd. Eerder dit jaar is de Stichting Museumkwartier Den Haag opgericht, waarin tien gerenommeerde instellingen en locaties zijn vertegenwoordigd.
 
De AR-route is ontwikkeld door Tjep & Studio Louter in samenwerking met gemeente Den Haag en The Hague & Partners.
 
 

Over het Museumkwartier Den Haag

 
Stichting Museumkwartier Den Haag is een samenwerkingsverband van de culturele organisaties die rondom het Lange Voorhout, het Toernooiveld en het Binnenhof zijn gevestigd. De stichting is in 2021 opgericht om het Museumkwartier Den Haag de komende jaren te ontwikkelen. Dit zijn: het Mauritshuis (met Galerij Prins Willem V), Escher in het Paleis, het Haags Historisch Museum met de Gevangenpoort, Museum Bredius, Het Nationale Theater, Diligentia, Theater PePijn, Kloosterkerk, Pulchri Studio, West Den Haag en Anna Vastgoed & Cultuur.
 
Door: Nationale Recreatiegids
22 april '24 (15:13)

Queen Elizabeth tijdelijk te zien in Madame Tussauds Amsterdam

Het wassen beeld van de Britse koningin Elizabeth staat in april en mei in Madame Tussauds in Amsterdam. Het beeld, dat gewoonlijk in Wenen staat, komt ter ere van haar geboortedag en Koningsdag naar Nederland.

22 april '24 (11:19)

Ook de stoomtrein in de Efteling gaat met de tijd mee

Het tijdperk van de tuffende stoomlocomotief in de Efteling is voorbij. Ook deze attractie in het pretpark in Kaatsheuvel moet met de tijd mee. Daarom besloot de Efteling om hier een elektrische trein van te maken, om de klimaatdoelen van het pretpark te halen. Dat meldt de Efteling.

22 april '24 ( 9:11)

Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

19 april '24 (12:02)

Topmodel Heidi Klum vanaf nu te zien in Madame Tussauds

Vanaf vandaag kun je in het Madame Tussauds een nieuw wassenbeeld bekijken. Het Duitse topmodel Heide Klum is nu ook als wassenbeeld te zien in Madame Tussauds. Ze staat bekend om haar werk als internationaal topmodel, uitvoerend producent en presentatrice, meldt het museum.

19 april '24 ( 9:41)

Te veel bezoekers bij Efteling: miljoenenboete hangt boven hoofd

De Raad van State moet beslissen of de Efteling een boete krijgt opgelegd. Het pretpark in Kaatsheuvel zou meer bezoekers over de vloer hebben gehad dan toegestaan. Omwonenden stellen al meerdere jaren dat de Efteling het maximumaantal bezoekers overschrijdt. Als zij gelijk krijgen, dan hangt er een flinke boete boven het hoofd van het Kaatsheuvelse attractiepark, meldt Looopings.

18 april '24 (10:33)

Veel bijzondere gasten op het eerste Aardbewoners Festival van ARTIS

Wil je weten wat onder meer André Kuipers, Máty;as Bittenbinder en Diederik Gommers eraan doen om de aarde leefbaar door te geven? Kom dan van 15 tot en met 23 juni naar ARTIS. De dierentuin organiseert voor het eerst het Aardbewoners Festival voor kinderen en volwassenen die in verbinding willen komen met de natuur. Bezoekers ervaren tijdens het festival hoe alles wat leeft met elkaar verbonden is. Dit meldt ARTIS. 

17 april '24 (12:40)

Restaurant en attractiepark moeten geschil uitvechten bij rechter, niet bij gemeente

De onenigheid tussen Boscafé Het Maasdal en attractiepark Mind Mystery moet via de rechter worden opgelost en niet via de gemeente. De gemeente Horst aan de Maas heeft aangegeven dat zij zich niet gaan bemoeien met het geschil, meldt de Limburger.

16 april '24 (12:54)

GaiaZOO verwelkomt pasgeboren gorilla

Leuk nieuwtje vanuit GaiaZOO. Daar is namelijk een zilverrug gorilla geboren. Volgens een verzorger van de dierentuin maakt de gorilla het goed, meldt 1Limburg.

15 april '24 (11:42)

Wijziging in jaarkaarten Efteling: Classic, Plus en Premium-abonnementen

De Efteling hanteert vanaf juni een nieuw systeem voor de jaarabonnementen. Zo heeft het pretpark besloten om de bezoekers meer flexibiliteit te bieden in het afsluiten van een abonnement. Bezoekers kunnen nu kiezen tussen een Classic, Plus en Premium-abonnement. De prijzen hiervan variëren tussen 225 en 390 euro per jaar, meldt de Efteling.

15 april '24 (11:15)

Bij attractiepark DippieDoe komen de snacks naar jou toe

Wie naar het attractiepark DippieDoe gaat zal daar een unieke snackautomaat tegenkomen. Die staat namelijk niet op één plek, zoals je normaal gesproken van een snackautomaat verwacht. Die in het attractiepark in Best rijdt namelijk rondjes door het park. Hiermee is DippieDoe het eerste pretpark met een zelfrijdende snackautomaat, meldt het pretpark.