Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Primeur bij koningspinguïns in Blijdorp: zoveel kuikens kwamen er nog nooit uit ei

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Bij de koningspinguïns in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp zijn vier kuikens te bewonderen. Een primeur, want niet eerder kwamen er zoveel jongen in hetzelfde jaar uit het ei. De jongen zijn duidelijk herkenbaar tussen de volwassen dieren als grote grijze donzige bollen. In Nederland is Blijdorp de enige dierentuin die deze pinguïnsoort houdt. De Rotterdamse kolonie bestaat nu uit 27 koningspinguïns die zijn ondergebracht in het Falkland-gedeelte van het Oceanium. Dit heeft een landgedeelte met een kiezelstrand en een watergedeelte. De koningspinguïns leven samen met de kleinere en actieve ezelspinguïns. Dit meldt Diergaarde Blijdorp.
De volwassen koningspinguïn is met zijn lengte van circa één meter de op een na grootste pinguïnsoort (na de keizerspinguïn) en herkenbaar aan de oranje druppelvormige vlek in de hals. Het vrouwtje legt maar één ei per keer. Ze maakt geen nest, maar houdt het ei warm op haar voeten onder een huidplooi van de buik. Na 12 tot 21 dagen neemt het mannetje het ei over en gaat het vrouwtje op zoek naar voedsel. Zo wisselen de ouders elkaar voortdurend af. Het duurt tussen de 52 en 56 dagen voordat er een jong uit het ei kruipt.
 

Wisseltruc

 
Twee stellen hebben het ei zelf uitgebroed en de andere twee hebben wat hulp nodig gehad. Bij onervaren ouders of tijdens de wissel van de dienst rolt er namelijk wel eens een ei weg. Om te voorkomen dat die sneuvelt, wordt het ei door de verzorgers geraapt en veilig gesteld in de broedmachine. De ouders krijgen in plaats daarvan een verwarmd kunstei. De ouders merken geen verschil en gaan gewoon door met broeden. In de tussentijd kan het echte ei veilig uitkomen in de broedmachine. Als het kuiken is geboren, wordt het zo snel mogelijk weer in de groep teruggeplaatst bij de ouders of, als deze als zeer onhandig bekend staan, bij meer ervaren surrogaatouders.
 

Grote donsballen

 
Bij de geboorte lijken de kuikens kaal maar toch hebben ze dan al een dun laagje dons. Dit ontwikkelt zich binnen een maand tot een dikkere donsvacht. De kuikens blijven vrij lang onder hun ouders. Soms zijn ze al zo groot dat ze nauwelijks meer onder de buikplooi passen. Na een week of vier kruipen ze al wel eens onder hun ouders vandaan. Later zoeken ze vaak andere kuikens op, het lijkt dan net een crèche. Na een maand of zeven komen ze in de rui en verruilen hun donskleed voor het strakke verenpak van de volwassen dieren. Daarna zijn ze klaar om te zwemmen en hun eigen kostje bij elkaar te scharrelen. In de natuur moeten ze met vallen en opstaan leren om deze lastige periode zelfstandig door te komen. In Blijdorp moeten ze uit de hand leren eten wat ook veel oefening en geduld vergt.
 

Succesvolle kolonie

 
In dierentuinen is het best lastig om koningspinguïns tot voortplanting te brengen. Het verblijf moet aan veel eisen voldoen zoals een constante temperatuur van circa acht graden en een afgepast lichtregiem waarbij de lange poolnacht op de Falklands min of meer wordt nagebootst. Het aantal mannetjes en vrouwtjes moet ook goed in evenwicht zijn en de pinguïns moeten in dezelfde periode in de rui komen. Blijdorp heeft een speciaal aangepast verblijf en een van de grootse en meest succesvolle broedkolonies in Europa.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
22 april '24 (15:13)

Queen Elizabeth tijdelijk te zien in Madame Tussauds Amsterdam

Het wassen beeld van de Britse koningin Elizabeth staat in april en mei in Madame Tussauds in Amsterdam. Het beeld, dat gewoonlijk in Wenen staat, komt ter ere van haar geboortedag en Koningsdag naar Nederland.

22 april '24 (11:19)

Ook de stoomtrein in de Efteling gaat met de tijd mee

Het tijdperk van de tuffende stoomlocomotief in de Efteling is voorbij. Ook deze attractie in het pretpark in Kaatsheuvel moet met de tijd mee. Daarom besloot de Efteling om hier een elektrische trein van te maken, om de klimaatdoelen van het pretpark te halen. Dat meldt de Efteling.

22 april '24 ( 9:11)

Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

19 april '24 (12:02)

Topmodel Heidi Klum vanaf nu te zien in Madame Tussauds

Vanaf vandaag kun je in het Madame Tussauds een nieuw wassenbeeld bekijken. Het Duitse topmodel Heide Klum is nu ook als wassenbeeld te zien in Madame Tussauds. Ze staat bekend om haar werk als internationaal topmodel, uitvoerend producent en presentatrice, meldt het museum.

19 april '24 ( 9:41)

Te veel bezoekers bij Efteling: miljoenenboete hangt boven hoofd

De Raad van State moet beslissen of de Efteling een boete krijgt opgelegd. Het pretpark in Kaatsheuvel zou meer bezoekers over de vloer hebben gehad dan toegestaan. Omwonenden stellen al meerdere jaren dat de Efteling het maximumaantal bezoekers overschrijdt. Als zij gelijk krijgen, dan hangt er een flinke boete boven het hoofd van het Kaatsheuvelse attractiepark, meldt Looopings.

18 april '24 (10:33)

Veel bijzondere gasten op het eerste Aardbewoners Festival van ARTIS

Wil je weten wat onder meer André Kuipers, Máty;as Bittenbinder en Diederik Gommers eraan doen om de aarde leefbaar door te geven? Kom dan van 15 tot en met 23 juni naar ARTIS. De dierentuin organiseert voor het eerst het Aardbewoners Festival voor kinderen en volwassenen die in verbinding willen komen met de natuur. Bezoekers ervaren tijdens het festival hoe alles wat leeft met elkaar verbonden is. Dit meldt ARTIS. 

17 april '24 (12:40)

Restaurant en attractiepark moeten geschil uitvechten bij rechter, niet bij gemeente

De onenigheid tussen Boscafé Het Maasdal en attractiepark Mind Mystery moet via de rechter worden opgelost en niet via de gemeente. De gemeente Horst aan de Maas heeft aangegeven dat zij zich niet gaan bemoeien met het geschil, meldt de Limburger.

16 april '24 (12:54)

GaiaZOO verwelkomt pasgeboren gorilla

Leuk nieuwtje vanuit GaiaZOO. Daar is namelijk een zilverrug gorilla geboren. Volgens een verzorger van de dierentuin maakt de gorilla het goed, meldt 1Limburg.

15 april '24 (11:42)

Wijziging in jaarkaarten Efteling: Classic, Plus en Premium-abonnementen

De Efteling hanteert vanaf juni een nieuw systeem voor de jaarabonnementen. Zo heeft het pretpark besloten om de bezoekers meer flexibiliteit te bieden in het afsluiten van een abonnement. Bezoekers kunnen nu kiezen tussen een Classic, Plus en Premium-abonnement. De prijzen hiervan variëren tussen 225 en 390 euro per jaar, meldt de Efteling.

15 april '24 (11:15)

Bij attractiepark DippieDoe komen de snacks naar jou toe

Wie naar het attractiepark DippieDoe gaat zal daar een unieke snackautomaat tegenkomen. Die staat namelijk niet op één plek, zoals je normaal gesproken van een snackautomaat verwacht. Die in het attractiepark in Best rijdt namelijk rondjes door het park. Hiermee is DippieDoe het eerste pretpark met een zelfrijdende snackautomaat, meldt het pretpark.