Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Primeur bij koningspinguïns in Blijdorp: zoveel kuikens kwamen er nog nooit uit ei

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Bij de koningspinguïns in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp zijn vier kuikens te bewonderen. Een primeur, want niet eerder kwamen er zoveel jongen in hetzelfde jaar uit het ei. De jongen zijn duidelijk herkenbaar tussen de volwassen dieren als grote grijze donzige bollen. In Nederland is Blijdorp de enige dierentuin die deze pinguïnsoort houdt. De Rotterdamse kolonie bestaat nu uit 27 koningspinguïns die zijn ondergebracht in het Falkland-gedeelte van het Oceanium. Dit heeft een landgedeelte met een kiezelstrand en een watergedeelte. De koningspinguïns leven samen met de kleinere en actieve ezelspinguïns. Dit meldt Diergaarde Blijdorp.
De volwassen koningspinguïn is met zijn lengte van circa één meter de op een na grootste pinguïnsoort (na de keizerspinguïn) en herkenbaar aan de oranje druppelvormige vlek in de hals. Het vrouwtje legt maar één ei per keer. Ze maakt geen nest, maar houdt het ei warm op haar voeten onder een huidplooi van de buik. Na 12 tot 21 dagen neemt het mannetje het ei over en gaat het vrouwtje op zoek naar voedsel. Zo wisselen de ouders elkaar voortdurend af. Het duurt tussen de 52 en 56 dagen voordat er een jong uit het ei kruipt.
 

Wisseltruc

 
Twee stellen hebben het ei zelf uitgebroed en de andere twee hebben wat hulp nodig gehad. Bij onervaren ouders of tijdens de wissel van de dienst rolt er namelijk wel eens een ei weg. Om te voorkomen dat die sneuvelt, wordt het ei door de verzorgers geraapt en veilig gesteld in de broedmachine. De ouders krijgen in plaats daarvan een verwarmd kunstei. De ouders merken geen verschil en gaan gewoon door met broeden. In de tussentijd kan het echte ei veilig uitkomen in de broedmachine. Als het kuiken is geboren, wordt het zo snel mogelijk weer in de groep teruggeplaatst bij de ouders of, als deze als zeer onhandig bekend staan, bij meer ervaren surrogaatouders.
 

Grote donsballen

 
Bij de geboorte lijken de kuikens kaal maar toch hebben ze dan al een dun laagje dons. Dit ontwikkelt zich binnen een maand tot een dikkere donsvacht. De kuikens blijven vrij lang onder hun ouders. Soms zijn ze al zo groot dat ze nauwelijks meer onder de buikplooi passen. Na een week of vier kruipen ze al wel eens onder hun ouders vandaan. Later zoeken ze vaak andere kuikens op, het lijkt dan net een crèche. Na een maand of zeven komen ze in de rui en verruilen hun donskleed voor het strakke verenpak van de volwassen dieren. Daarna zijn ze klaar om te zwemmen en hun eigen kostje bij elkaar te scharrelen. In de natuur moeten ze met vallen en opstaan leren om deze lastige periode zelfstandig door te komen. In Blijdorp moeten ze uit de hand leren eten wat ook veel oefening en geduld vergt.
 

Succesvolle kolonie

 
In dierentuinen is het best lastig om koningspinguïns tot voortplanting te brengen. Het verblijf moet aan veel eisen voldoen zoals een constante temperatuur van circa acht graden en een afgepast lichtregiem waarbij de lange poolnacht op de Falklands min of meer wordt nagebootst. Het aantal mannetjes en vrouwtjes moet ook goed in evenwicht zijn en de pinguïns moeten in dezelfde periode in de rui komen. Blijdorp heeft een speciaal aangepast verblijf en een van de grootse en meest succesvolle broedkolonies in Europa.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
25 april '25 (10:49)

Dierenpark Zie-ZOO in Volkel krijgt flinke opknapbeurt: meer ruimte, nieuwe dieren en een speeltuin

Dierenpark Zie-ZOO in Volkel ondergaat een grote metamorfose. Terwijl de pinguïns inmiddels zijn vertrokken naar AquaZoo in Leeuwarden, maakt het park zich op voor vernieuwing. Naast grotere dierenverblijven staan ook een nieuwe binnenspeeltuin en de komst van nieuwe diersoorten, zoals apen, op de planning. Dit meldt het Brabants Dagblad.

24 april '25 (12:01)

Vanaf deze week digitale wachtrij voor Dans Macabre in Efteling

Vanaf deze week is het mogelijk om de reguliere wachtrij bij Danse Macabre in de Efteling over te slaan door gebruik te maken van een virtuele wachtrij. Dit systeem is gratis en kan via de officiële Efteling-app worden gereserveerd. De introductie komt ongeveer zes maanden na de opening van de attractie. Dit meldt Looopings.

22 april '25 (11:23)

Vernieuwde aquaria in Wildlands tonen zeldzame uitgestorven vis

In Animazia, het overdekte themagebied van Wildlands Emmen, zijn de vernieuwde aquaria weer geopend voor bezoekers. Eén van de opvallendste bewoners is de tiro dorado, een kleine vis met een bijzondere achtergrond. Deze soort is in het wild uitgestorven.

22 april '25 (10:31)

In AquaZoo gekweekte zeeforellen krijgen een nieuw thuis in de natuur

Voor het eerst zijn in dierentuin AquaZoo in Leeuwarden gekweekte zeeforellen uitgezet in het wild. De jonge vissen, afkomstig uit eitjes van Duitse kwekerijen, hebben de afgelopen maanden in speciale bassins in de dierentuin geleefd. Nu ze sterk genoeg zijn, zijn ze overgebracht naar een beek in Drenthe om daar hun leven in de natuur te beginnen. Dit meldt Omroep Friesland.

17 april '25 (13:51)

GaiaZOO in Kerkrade viert 20-jarig jubileum met feestelijk programma

GaiaZOO in Kerkrade viert op 23 april haar 20-jarig bestaan met een speciaal feestprogramma. Bezoekers kunnen de hele dag genieten van voederingen, creatieve activiteiten en een uniek kijkje achter de schermen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

17 april '25 (11:48)

ZooParc Overloon viert jubileum met focus op okapi’s en dwergnijlpaarden

ZooParc Overloon viert in 2025 zijn 25-jarig jubileum met speciale acties voor bezoekers en een belangrijke nadruk op natuurbescherming. Het dierenpark richt zich dit jaar op het behoud van bedreigde diersoorten, met bijzondere aandacht voor de okapi’s en dwergnijlpaarden, die het park als feestvarkens beschouwt. Dit meldt de Gelderlander.

17 april '25 (10:13)

Efteling opent nieuwe attractie met vrije val-ervaring in zomer 2026

De Efteling hoopt in de zomer van 2026 een nieuwe attractie te openen. Deze nieuwe attractie moet een opwarmertje worden voor achtbaan Baron 1898. Dat meldt Omroep Brabant.

16 april '25 (11:29)

Zeldzame vissende kat geboren in Diergaarde Blijdorp

In Diergaarde Blijdorp is onlangs een bijzonder jong geboren: een vissende kat. Deze zeldzame kattensoort staat bekend om zijn opvallende voorkeur voor water, waar hij zijn prooien zoals vissen en kikkers vangt. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

16 april '25 (10:32)

Efteling boekt opnieuw sterke cijfers: bijna 5 miljoen bezoekers en miljoenenwinst

Het jaar 2024 is voor de Efteling opnieuw succesvol verlopen. Uit de gepubliceerde jaarcijfers blijkt dat het attractiepark in totaal 4,9 miljoen bezoekers heeft ontvangen en een winst van 36,8 miljoen euro heeft geboekt. Daarmee blijft het park net onder de grens van vijf miljoen bezoekers, die is vastgesteld in de huidige natuurvergunning. Dit meldt het Brabants Dagblad.

16 april '25 ( 9:53)

Bijzondere vriendschap tussen olifant en edelhert in Eindhoven Zoo

In Eindhoven Zoo heeft zich een verrassende en hartverwarmende interactie afgespeeld tussen twee totaal verschillende dieren: een olifant en een edelhert. Op beelden is te zien hoe het edelhert de nabijheid opzoekt van olifant Rashmi, en zelfs gebruikmaakt van haar huid om zich te schuren. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.