Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Blijdorp kweekt koraalrifbewoners met drijvende kraamkamers

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Diergaarde Blijdorp heeft een kweeksysteem ontwikkeld waarbij de larven van mariene organismen niet alleen in aquaria maar ook op het rif kunnen worden gekweekt. Dit betekent een doorbraak in het kweken van rifbewoners zoals de bekende doktersvis ‘Dory’.  Met dit kweeksysteem is er een hogere overlevingskans van de larven op het rif en kunnen riffen beter worden beschermd. Dit meldt Diergaarde Blijdorp.
Koralen worden ernstig met uitsterven bedreigd door onder andere overbevissing, vervuiling en opwarming van de aarde. Veel soorten, die op het rif voorkomen, worden niet of nauwelijks gekweekt door aquaria waardoor er ook vissen van riffen worden gevangen voor aquaria. Dit inspireerde Sander van Lopik, marien medewerker in het Oceanium van Blijdorp om een systeem te ontwikkelen met drijvende kraamkamers.
 

Oprichting Roffareefs

 
Om de nieuwe, unieke kweekwijze verder te onderzoeken heeft Blijdorp de start-up ‘RoffaReefs’ opgericht. Met de TU Delft als partner en de inzet van studenten in Diergaarde Blijdorp wordt het kweeksysteem verder verbeterd. In samenwerking met NGO`s en universiteiten gaat Blijdorp binnenkort met ‘RoffaReefs’ het systeem ook testen in andere dierentuinen die zijn aangesloten bij de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). En daarnaast wordt er ervaring opgedaan op het rif in het wild.
 

Drijvende kraamkamers

 
Dit kweeksysteem is nu in Diergaarde Blijdorp  in gebruik genomen. Voorheen werd voor het kweken vaak een aparte ruimte ingericht waarbij de eitjes/larfjes moesten wennen aan water met andere parameters. Door voortaan in een drijvende kraamkamer in het water te kweken, waar de eitjes/larfjes vandaan komen, is er minder verstoring voor de larven tijdens het kweekproces en zullen er meer larven overleven.Voorzien van zonnepanelen kan het systeem ook autonoom draaien in het wild. De kennis die we hiermee opdoen kunnen we dan  in aquaria  gebruiken en omgekeerd. 
 

Riffen ernstig bedreigd

 
Naar schatting zijn alle koraalriffen in 2050 met uitsterven bedreigd, terwijl de cruciale bewoners, die diverse ‘taken’ hebben, van het rif gevangen blijven worden. Zo is doktersvis `Dory` niet alleen een mooi visje, maar ook een belangrijke tuinman die woekerende algen weghaalt die anders het koraal beschadigen.  
 
Door: NL Recreatie
22 april '24 (15:13)

Queen Elizabeth tijdelijk te zien in Madame Tussauds Amsterdam

Het wassen beeld van de Britse koningin Elizabeth staat in april en mei in Madame Tussauds in Amsterdam. Het beeld, dat gewoonlijk in Wenen staat, komt ter ere van haar geboortedag en Koningsdag naar Nederland.

22 april '24 (11:19)

Ook de stoomtrein in de Efteling gaat met de tijd mee

Het tijdperk van de tuffende stoomlocomotief in de Efteling is voorbij. Ook deze attractie in het pretpark in Kaatsheuvel moet met de tijd mee. Daarom besloot de Efteling om hier een elektrische trein van te maken, om de klimaatdoelen van het pretpark te halen. Dat meldt de Efteling.

22 april '24 ( 9:11)

Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

19 april '24 (12:02)

Topmodel Heidi Klum vanaf nu te zien in Madame Tussauds

Vanaf vandaag kun je in het Madame Tussauds een nieuw wassenbeeld bekijken. Het Duitse topmodel Heide Klum is nu ook als wassenbeeld te zien in Madame Tussauds. Ze staat bekend om haar werk als internationaal topmodel, uitvoerend producent en presentatrice, meldt het museum.

19 april '24 ( 9:41)

Te veel bezoekers bij Efteling: miljoenenboete hangt boven hoofd

De Raad van State moet beslissen of de Efteling een boete krijgt opgelegd. Het pretpark in Kaatsheuvel zou meer bezoekers over de vloer hebben gehad dan toegestaan. Omwonenden stellen al meerdere jaren dat de Efteling het maximumaantal bezoekers overschrijdt. Als zij gelijk krijgen, dan hangt er een flinke boete boven het hoofd van het Kaatsheuvelse attractiepark, meldt Looopings.

18 april '24 (10:33)

Veel bijzondere gasten op het eerste Aardbewoners Festival van ARTIS

Wil je weten wat onder meer André Kuipers, Máty;as Bittenbinder en Diederik Gommers eraan doen om de aarde leefbaar door te geven? Kom dan van 15 tot en met 23 juni naar ARTIS. De dierentuin organiseert voor het eerst het Aardbewoners Festival voor kinderen en volwassenen die in verbinding willen komen met de natuur. Bezoekers ervaren tijdens het festival hoe alles wat leeft met elkaar verbonden is. Dit meldt ARTIS. 

17 april '24 (12:40)

Restaurant en attractiepark moeten geschil uitvechten bij rechter, niet bij gemeente

De onenigheid tussen Boscafé Het Maasdal en attractiepark Mind Mystery moet via de rechter worden opgelost en niet via de gemeente. De gemeente Horst aan de Maas heeft aangegeven dat zij zich niet gaan bemoeien met het geschil, meldt de Limburger.

16 april '24 (12:54)

GaiaZOO verwelkomt pasgeboren gorilla

Leuk nieuwtje vanuit GaiaZOO. Daar is namelijk een zilverrug gorilla geboren. Volgens een verzorger van de dierentuin maakt de gorilla het goed, meldt 1Limburg.

15 april '24 (11:42)

Wijziging in jaarkaarten Efteling: Classic, Plus en Premium-abonnementen

De Efteling hanteert vanaf juni een nieuw systeem voor de jaarabonnementen. Zo heeft het pretpark besloten om de bezoekers meer flexibiliteit te bieden in het afsluiten van een abonnement. Bezoekers kunnen nu kiezen tussen een Classic, Plus en Premium-abonnement. De prijzen hiervan variëren tussen 225 en 390 euro per jaar, meldt de Efteling.

15 april '24 (11:15)

Bij attractiepark DippieDoe komen de snacks naar jou toe

Wie naar het attractiepark DippieDoe gaat zal daar een unieke snackautomaat tegenkomen. Die staat namelijk niet op één plek, zoals je normaal gesproken van een snackautomaat verwacht. Die in het attractiepark in Best rijdt namelijk rondjes door het park. Hiermee is DippieDoe het eerste pretpark met een zelfrijdende snackautomaat, meldt het pretpark.