Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Blijdorp kweekt koraalrifbewoners met drijvende kraamkamers

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Diergaarde Blijdorp heeft een kweeksysteem ontwikkeld waarbij de larven van mariene organismen niet alleen in aquaria maar ook op het rif kunnen worden gekweekt. Dit betekent een doorbraak in het kweken van rifbewoners zoals de bekende doktersvis ‘Dory’.  Met dit kweeksysteem is er een hogere overlevingskans van de larven op het rif en kunnen riffen beter worden beschermd. Dit meldt Diergaarde Blijdorp.
Koralen worden ernstig met uitsterven bedreigd door onder andere overbevissing, vervuiling en opwarming van de aarde. Veel soorten, die op het rif voorkomen, worden niet of nauwelijks gekweekt door aquaria waardoor er ook vissen van riffen worden gevangen voor aquaria. Dit inspireerde Sander van Lopik, marien medewerker in het Oceanium van Blijdorp om een systeem te ontwikkelen met drijvende kraamkamers.
 

Oprichting Roffareefs

 
Om de nieuwe, unieke kweekwijze verder te onderzoeken heeft Blijdorp de start-up ‘RoffaReefs’ opgericht. Met de TU Delft als partner en de inzet van studenten in Diergaarde Blijdorp wordt het kweeksysteem verder verbeterd. In samenwerking met NGO`s en universiteiten gaat Blijdorp binnenkort met ‘RoffaReefs’ het systeem ook testen in andere dierentuinen die zijn aangesloten bij de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). En daarnaast wordt er ervaring opgedaan op het rif in het wild.
 

Drijvende kraamkamers

 
Dit kweeksysteem is nu in Diergaarde Blijdorp  in gebruik genomen. Voorheen werd voor het kweken vaak een aparte ruimte ingericht waarbij de eitjes/larfjes moesten wennen aan water met andere parameters. Door voortaan in een drijvende kraamkamer in het water te kweken, waar de eitjes/larfjes vandaan komen, is er minder verstoring voor de larven tijdens het kweekproces en zullen er meer larven overleven.Voorzien van zonnepanelen kan het systeem ook autonoom draaien in het wild. De kennis die we hiermee opdoen kunnen we dan  in aquaria  gebruiken en omgekeerd. 
 

Riffen ernstig bedreigd

 
Naar schatting zijn alle koraalriffen in 2050 met uitsterven bedreigd, terwijl de cruciale bewoners, die diverse ‘taken’ hebben, van het rif gevangen blijven worden. Zo is doktersvis `Dory` niet alleen een mooi visje, maar ook een belangrijke tuinman die woekerende algen weghaalt die anders het koraal beschadigen.  
 
Door: NL Recreatie
26 juli '24 (12:54)

Krijgt Ouwehands Dierenpark een koalababy?

Er was twee weken geleden al een pandababy geboren in de Rhenense dierentuin Ouwehands, maar mogelijk krijgen ze hier straks ook nog eens koalajongen. De koala’s in het park hebben namelijk succesvol gepaard, meldt RTV Utrecht.

25 juli '24 (12:41)

Terug op de Nederlandse kermis: de thrillride Move-it 18

Kermisfamilie Straub herintroduceert de thrillride Move-it 18 op de Nederlandse kermis. De attractie is jarenlang niet meer op de kermissen verschenen. Er is plek voor achttien passagiers die er meerdere malen mee over de kop gaan. Dit meldt Looopings.

23 juli '24 (14:30)

Efteling vernieuwt de Aquanura-watershow

Deze zomer is de Efteling druk bezig met het veranderen van de watershow Aquanura. Met een ander muziekstuk en vernieuwde licht- en showeffecten wordt de Aquanura-show in een nieuw jasje gestoken. Er komen onder meer vier ‘Bakens van Licht’, grote lantaarns met een hoogte van acht meter. 

23 juli '24 (13:02)

Tekort aan keuringsinstanties kermisattracties leidt tot lange wachtlijsten

‘Slapeloze nachten’ hebben ze ervan. Kermisexploitanten moeten vaak lange tijd, tot soms wel anderhalf jaar, wachten voordat hun attracties kunnen worden gekeurd. Er blijkt een flink tekort te zijn aan aangewezen keuringsinstanties (AKI), meldt Omroep Brabant.

23 juli '24 ( 9:52)

Burgers’ Zoo bestaat precies 100 jaar

De deuren van Burgers’ Zoo openden precies honderd jaar geleden in Arnhem, met de naam ‘Burgers’ Natuurdierenpark’. Ook Connexxion viert dit jaar haar 75 verjaardag. Daarom kunnen bezoekers van het dierenpark op 23 juli op vertoon van hun entreekaartje gratis met de bus van en naar Arnhem CS reizen. Tijdens de busreis vertellen dierentuingidsen je over de geschiedenis van het park, meldt Burgers’ Zoo.

22 juli '24 (12:37)

Op dit vlak streeft Avonturenpark Hellendoorn alle andere parken voorbij

Ze krijgen misschien niet de meeste bezoekers per jaar over de vloer, maar hebben wel een ander punt waar het attractiepark in Hellendoorn in uitblinkt. Zij hebben namelijk met een flinke voorsprong een veel groter bereik op TikTok, zelfs veel meer dan de Efteling, meldt AD. Hoe doen zij dat? 

22 juli '24 (10:53)

Radar onderzoekt dierenwelzijn in attractiepark Mondo Verde

Vorige week publiceerde tv-programma Radar een item over het Limburgse attractiepark Mondo Verde. Naast attracties huist het park ook dieren, zoals leeuwen en vogels. Die worden volgens dierenrechtenorganisatie Bite Back niet thuis in dit park. Daarom dook Radar de materie in om meer inzicht in de zaak te krijgen, meldt Radar.

19 juli '24 (10:58)

Stortvloed aan boze reacties overbodig: gebedsruimtes uit jaarverslag Efteling

Nadat de Efteling in haar jaarverslag van 2023 had opgenomen dat het gebedsruimtes in het attractiepark wilde inrichten, kreeg het pretpark op sociale media een flinke lading kritiek van boze bezoekers. Dat bleek achteraf voor niks, want nu zegt het Kaatsheuvelse attractiepark dat deze ruimtes er helemaal niet komen, meldt Brabants Dagblad. Ook is in het jaarverslag geen passage meer zichtbaar waarin de gebedsruimtes worden aangekondigd.

18 juli '24 (10:21)

Wijnevenement ZooVino in ZooParc Overleen levert ruim 3.200 euro op

ZooParc Overloon heeft ruim 3.200 euro opgehaald voor twee natuurbeschermingsprojecten in Azië. Tijdens ZooVino op 6 juli 2024 konden deelnemers genieten van wijn en gerechten, terwijl ze uitzicht hadden op dierentuindieren als flamingo’s, pinguïns en giraffen. Dit meldt ZooParc Overloon. 

17 juli '24 (12:38)

Dronevlieger en Efteling-fan Nick is zijn drone kwijt

Menig Efteling-fan is bekend met de dronefoto’s die Nick Ringelberg maakt van het attractiepark. Dat doet hij al voor jaren en dat verliep zonder problemen. Tot afgelopen maand, toen hij een aanvaring kreeg met een beveiliger. Het geschil deed zich voor nadat hij foto’s aan het maken was, buiten de parkgrenzen. Nu heeft de politie zijn drone in beslag genomen en hangt er ineens een geldboete en mogelijk zelfs een celstraf boven het hoofd van de fotograaf, meldt Brabants Dagblad.