Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Amsterdamse gemeenteraad verdeeld over coffeeshop-plan

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De partijen in de Amsterdamse gemeenteraad zijn verdeeld over het plan om buitenlandse toeristen te gaan weren uit Amsterdamse coffeeshops. Coalitiepartijen D66 en PvdA zijn sceptisch, maar oppositiepartijen VVD en ChristenUnie zijn juist blij met het voorstel van burgemeester Femke Halsema, het Openbaar Ministerie en de politie.

De overlast van de zogenoemde cannabistoeristen, die met goedkope vluchten naar Amsterdam komen, moet door het plan worden teruggedrongen. "Nu kan Amsterdam zich op economische groei door de komst van kwaliteitstoeristen gaan richten", zegt een woordvoerder van de VVD. Mogelijke neveneffecten zoals straathandel moeten volgens de partij krachtig worden bestreden.

Volgens Halsema toont een onderzoek nu al aan dat een groot aantal buitenlandse toeristen niet meer naar Amsterdam komt als ze geen coffeeshop binnen kunnen komen. En hoewel de kans bestaat op meer handel van softdrugs op straat, zou dat door het wegblijven van toeristen ook weer kunnen afnemen.

Te kleinschalig

Een woordvoerder van D66 vindt het onderzoek te kleinschalig om de plannen van drugstoeristen nu al goed te meten en is sceptisch dat er geen toeristen meer komen voor een joint. Ook denkt de partij dat het aantal straatdealers zal stijgen, en dat dat vervolgens weer impact heeft op de Amsterdamse jeugd.

Ook fractievoorzitter Sofyan Mbarki van de PvdA vreest dat het plan gaat leiden tot verschuiving naar en toename van de straathandel. "Daardoor zal de rekening hiervan onder andere belanden bij jonge Amsterdammers uit Nieuw-West en Zuidoost die het drugscircuit in worden getrokken."

Goede stap

Fractievoorzitter Don Ceder van de ChristenUnie noemt het plan "een goede stap voor de leefbaarheid van de stad". "Hier pleit ik al een tijd voor. Amsterdam verdient beter dan drugstoerisme", aldus Ceder. De voorman benadrukt wel dat er vanaf de invoering van het zogenoemde ingezetenencriterium (i-criterium) voldoende handhavingscapaciteit moet zijn om straathandel aan te pakken.

Naast het terugdringen van de vraag naar softdrugs en het drugstoerisme wil de hoofdstad de cannabismarkt met een coffeeshopkeurmerk transparanter maken. Dit om te voorkomen dat de softdrugshandel, die de laatste jaren fors is gegroeid, zich vermengt met het gewelddadige harddrugsmilieu. Een woordvoerder van coalitiepartij GroenLinks vindt dat een positieve ontwikkeling, maar vraagt zich tegelijkertijd af of het i-criterium een goede oplossing is.

Door: ANP

14 juni '24 (14:44)

Gemeente verjaagt hangjongeren met muziek van Efteling

Een parkeergarage in de gemeente Deurne werd voor lange tijd geteisterd door hangjongeren. Daar heeft het gemeentebestuur iets op gevonden: de muziek van Carnaval Festival uit de Efteling, meldt Looopings.

13 juni '24 (13:02)

Bouw Efteling Grand Hotel loopt geen vertraging op na brand

Donderdagmorgen brak er even brand uit in het Efteling Grand Hotel dat in aanbouw is. Isolatiemateriaal in een spouwmuur begon te smeulen. Er kwam veel rook vrij, maar er waren geen zichtbare vlammen. Bouwlieden wisten de situatie met een brandblusser onder controle te houden, maar desondanks kwam de brandweer snel ter plekke. Een ambulance controleerde of medewerkers die rook hadden ingeademd naar het ziekenhuis moesten. Dit meldt BN de Stem. 

12 juni '24 (15:29)

Diergaarde Blijdorp doet wegwerpbekers in de ban

Vanaf halverwege juni gaat Diergaarde Blijdorp in Rotterdam geen wegwerpbekers meer gebruiken op de to go locaties. Alle warme en koude dranken worden vanaf dan geserveerd in statiegeldbekers, die je na gebruik kunt inleveren bij speciale machines, meldt Havenloods.

11 juni '24 (10:45)

Efteling komt in de buurt van maximumaantal bezoekers

Dat de Efteling het populairste attractiepark in Nederland is, dat is al langer bekend. Maar inmiddels is het pretpark in Kaatsheuvel zó druk, dat het de grens van het maximum aantal toegestane bezoekers bereikt. Het park heeft een vergunning om jaarlijks maximaal 5 miljoen bezoekers te verwelkomen. Vorig jaar werd dit bijna bereikt: er werden in 2023 4,9 miljoen bewegingen naar het pretpark geregistreerd, meldt Looopings op basis van het jaarverslag 2023 van de Efteling. 

11 juni '24 ( 9:25)

Duidelijke verschillen tussen klanttevredenheid dagattracties

De verschillen tussen de klanttevredenheid van de grootste attractieparken, dierentuinen en aquaria in Nederland zijn duidelijk zichtbaar. Zo scoren Toverland en Hoenderdaell de hoogte waardering. SEA Life en Dolfinarium scoren het laagst. Bezoekers van attractieparken zijn over het algemeen meer tevreden dan bezoekers van dierentuinen en aquaria. Dat blijkt uit de Nationale Benchmark Attractieparken en Dierentuinen, een onderzoek van Multiscope. 

10 juni '24 (10:43)

GroenLinks Haarlem geïnspireerd door groen Frans pretpark

Raadslid Melissa Oosterbroek van de gemeente Haarlem was onlangs in Frankrijk, waar zij het ecologische pretpark Terra Botanica bezocht. Dit groene pretpark was inspiratie voor haar om een voorstel in te dienen een soortgelijk pretpark in Haarlem te bouwen. Als het aan haar ligt is dit concept inspiratie voor Spaarnwoude Park, meldt Haarlems Dagblad. 

10 juni '24 (10:08)

Geen muntjes in donatievijver Duinrell, maar QR-code om te scannen

Attractiepark Duinrell wil met de tijd mee. Afgelopen vrijdag onthulde het park samen met Stichting Opkikker een nieuw bord in het pretpark. Met het bord naast de donatievijver worden bezoekers aangemoedigd om een donatie over te maken naar de stichting, zodat zij gezinnen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken kunnen helpen, meldt Duinrell.

07 juni '24 (14:23)

Nauwere samenwerking Efteling en politie vereeuwigd in speciale tegel

Op woensdag 5 juni hebben de Efteling en de politie hun intensieve samenwerking bekrachtigd met de onthulling van een speciale tegel in het park. De tegel symboliseert de wederzijdse waardering en het vertrouwen tussen de betrokken partijen, die gezamenlijk streven naar een veilige en gastvrije omgeving voor alle bezoekers, meldt de politie.

07 juni '24 (10:00)

Ietwat andere openingstijden Efteling dit weekend

Aankomend weekend zijn de openingstijden in de Efteling iets anders dan normaal. Op zaterdag gaan de attracties in het pretpark een uurtje eerder dicht vanwege een evenement. Wel gaat het park een uurtje eerder open: om 09:00 uur. Dat meldt Looopings.

06 juni '24 (11:34)

Nieuwe eigenaar van attractiepark Mini Mundi belooft beterschap na verwaarlozing

De afgelopen jaren zijn de miniaturen in attractiepark Mini Mundi in Middelburg flink verwaarloosd, waardoor de Sardijntoren vol groene aanslag zat, er geen publiek meer kwam bij muziekoptredens en huisje kapotte ramen hadden. Gasten hebben er flink wat negatieve recensies over geschreven en klagen over totale verwaarlozing van een leuk concept. De nieuwe eigenaar van het park belooft beterschap en zegt dat Mini Mundi in juli weer helemaal bij de tijd is. Over de indoor speeltuin zijn gasten overigens wel te spreken. Dit meldt Omroep Zeeland.