Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Protestactie 'Alle Dieren Vrij' bij Dierenpark Amersfoort na doodschieten apen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Ongeveer tien demonstranten van actiegroep Alle Dieren Vrij hebben woensdagochtend bij Dierenpark Amersfoort geprotesteerd tegen het doodschieten van twee chimpansees op dinsdag. Ook protesteerden zij tegen het fenomeen van dierentuinen in het algemeen.

"Wij staan hier uit solidariteit met de chimpansees, pleiten voor gerechtigheid", aldus een van de activisten. "Wij eisen dat alle dierentuinen en dan met name deze in Amersfoort de deuren sluiten."

Dinsdagochtend werden in het dierenpark twee mannelijke chimpansees doodgeschoten. De dieren waren ontsnapt uit hun verblijf. Er was sprake geweest van een menselijke fout. De twee apen, Mike en Karibuna, vertoonden volgens de dierentuin "imponerend gedrag". Niemand in de dierentuin raakte gewond.

Verdoving

Volgens de activisten hadden de dieren nooit mogen worden doodgeschoten. "Als er gevaar dreigde dan hadden ze ervoor kunnen kiezen om de dieren te verdoven. Afgezien van die discussie toont het feit dat de dieren ontsnappen al aan dat ze liever vrij willen zijn en niet opgesloten."

De dierentuin liet dinsdag weten dat het verdoven van de dieren te lang zou hebben geduurd. Omdat het risico bestond dat de apen het park zouden verlaten, was er volgens de dierentuin geen andere optie dan ze dood te schieten.

Onafhankelijk onderzoek

Dinsdag riepen meerdere dierenrechtenorganisaties op tot onafhankelijk onderzoek naar het doodschieten van de chimpansees.

In een reactie zegt Dierenpark Amersfoort sinds dinsdag in gesprek te zijn met "lokale autoriteiten" waaronder de politie. "Vooralsnog geeft dit geen aanleiding voor verder onderzoek door deze autoriteiten", aldus Astrid Wassenaar, directeur van de dierentuin. "Vanzelfsprekend concentreren wij ons de komende dagen op een uitgebreide evaluatie van het incident en ons handelen. Het staat iedereen natuurlijk vrij om vragen te stellen en uiteraard zullen wij volledig meewerken aan een eventueel onderzoek."

Over de protestactie bij de dierentuin zegt zij: "Mensen hebben recht om hun mening te geven en krijgen daar ook de ruimte voor op het voorplein van ons park."

Door: ANP

20 juni '24 (11:10)

Efteling wil studiedagen in kaart brengen om drukke dagen vast te stellen

Studiedagen van scholieren betekenen voor de Efteling vaak onverwachtse drukte. Vandaar dat de Efteling op een speciale pagina op de website aan ouders vraagt om de studiedagen van hun kinderen in te vullen. Iedere ouder kan maximaal tien dagen invullen. De Efteling kan hierdoor de personeelsplanning zo aanpassen dat er op zulke dagen voldoende bezetting is. Dit meldt Looopings.

19 juni '24 (10:32)

Kermis Lelystad gaat niet door: vergunningaanvraag ‘niet realistisch’

Voor het tweede jaar op rij gaat de kermis op De Meent in Lelystad niet door. De vergunning die werd ingediend bleek ‘niet realistisch’, aldus de gemeente. Wat er dan precies niet realistisch was aan de aanvraag, dat wil de gemeente niet kwijt, meldt Omroep Flevoland.

19 juni '24 ( 9:43)

Attractie in Oud Valkeveen blijft steken: inzittenden half uur vast

Het zal een spannend half uur zijn geweest voor een aantal kinderen die dinsdag in attractiepark Oud-Valkeveen in Naarden waren. Toen zij samen met een ouder in de vrije val-attractie gingen voor een duikvlucht bleef de attractie steken. De inzittenden hebben een half uur vastgezeten, tot zij met een hoogwerker uit de attractie werden bevrijd, meldt NH Nieuws.

18 juni '24 (12:02)

Zwemkasteel Nienoord weer geopend

Na een periode van verbouwing en verduurzaming is het zwembad op Landgoed Nienoord, het Zwemkasteel, weer geopend. Vandaag starten de zwemleskinderen weer met hun zwemlessen bij Zwemkasteel Nienoord in Leek, meldt Landgoed Nienoord.

17 juni '24 (13:17)

Kan een nieuwe locatie de kermis in Nibbixwoud redden?

Een aantal jaren geleden stopte de kermis in Nibbixwoud vanwege tegenvallende bezoekerscijfers. De mogelijke oorzaak daarvan was de locatie op het parkeerterrein van sportcomplex De Dres. Daarom heeft de kermisorganisatie hernieuwde hoop, met een kermis op een nieuwe locatie, in het hart van Nibbixwoud, meldt NH Nieuws.

14 juni '24 (14:44)

Gemeente verjaagt hangjongeren met muziek van Efteling

Een parkeergarage in de gemeente Deurne werd voor lange tijd geteisterd door hangjongeren. Daar heeft het gemeentebestuur iets op gevonden: de muziek van Carnaval Festival uit de Efteling, meldt Looopings.

13 juni '24 (13:02)

Bouw Efteling Grand Hotel loopt geen vertraging op na brand

Donderdagmorgen brak er even brand uit in het Efteling Grand Hotel dat in aanbouw is. Isolatiemateriaal in een spouwmuur begon te smeulen. Er kwam veel rook vrij, maar er waren geen zichtbare vlammen. Bouwlieden wisten de situatie met een brandblusser onder controle te houden, maar desondanks kwam de brandweer snel ter plekke. Een ambulance controleerde of medewerkers die rook hadden ingeademd naar het ziekenhuis moesten. Dit meldt BN de Stem. 

12 juni '24 (15:29)

Diergaarde Blijdorp doet wegwerpbekers in de ban

Vanaf halverwege juni gaat Diergaarde Blijdorp in Rotterdam geen wegwerpbekers meer gebruiken op de to go locaties. Alle warme en koude dranken worden vanaf dan geserveerd in statiegeldbekers, die je na gebruik kunt inleveren bij speciale machines, meldt Havenloods.

11 juni '24 (10:45)

Efteling komt in de buurt van maximumaantal bezoekers

Dat de Efteling het populairste attractiepark in Nederland is, dat is al langer bekend. Maar inmiddels is het pretpark in Kaatsheuvel zó druk, dat het de grens van het maximum aantal toegestane bezoekers bereikt. Het park heeft een vergunning om jaarlijks maximaal 5 miljoen bezoekers te verwelkomen. Vorig jaar werd dit bijna bereikt: er werden in 2023 4,9 miljoen bewegingen naar het pretpark geregistreerd, meldt Looopings op basis van het jaarverslag 2023 van de Efteling. 

11 juni '24 ( 9:25)

Duidelijke verschillen tussen klanttevredenheid dagattracties

De verschillen tussen de klanttevredenheid van de grootste attractieparken, dierentuinen en aquaria in Nederland zijn duidelijk zichtbaar. Zo scoren Toverland en Hoenderdaell de hoogte waardering. SEA Life en Dolfinarium scoren het laagst. Bezoekers van attractieparken zijn over het algemeen meer tevreden dan bezoekers van dierentuinen en aquaria. Dat blijkt uit de Nationale Benchmark Attractieparken en Dierentuinen, een onderzoek van Multiscope.