Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Protestactie 'Alle Dieren Vrij' bij Dierenpark Amersfoort na doodschieten apen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Ongeveer tien demonstranten van actiegroep Alle Dieren Vrij hebben woensdagochtend bij Dierenpark Amersfoort geprotesteerd tegen het doodschieten van twee chimpansees op dinsdag. Ook protesteerden zij tegen het fenomeen van dierentuinen in het algemeen.

"Wij staan hier uit solidariteit met de chimpansees, pleiten voor gerechtigheid", aldus een van de activisten. "Wij eisen dat alle dierentuinen en dan met name deze in Amersfoort de deuren sluiten."

Dinsdagochtend werden in het dierenpark twee mannelijke chimpansees doodgeschoten. De dieren waren ontsnapt uit hun verblijf. Er was sprake geweest van een menselijke fout. De twee apen, Mike en Karibuna, vertoonden volgens de dierentuin "imponerend gedrag". Niemand in de dierentuin raakte gewond.

Verdoving

Volgens de activisten hadden de dieren nooit mogen worden doodgeschoten. "Als er gevaar dreigde dan hadden ze ervoor kunnen kiezen om de dieren te verdoven. Afgezien van die discussie toont het feit dat de dieren ontsnappen al aan dat ze liever vrij willen zijn en niet opgesloten."

De dierentuin liet dinsdag weten dat het verdoven van de dieren te lang zou hebben geduurd. Omdat het risico bestond dat de apen het park zouden verlaten, was er volgens de dierentuin geen andere optie dan ze dood te schieten.

Onafhankelijk onderzoek

Dinsdag riepen meerdere dierenrechtenorganisaties op tot onafhankelijk onderzoek naar het doodschieten van de chimpansees.

In een reactie zegt Dierenpark Amersfoort sinds dinsdag in gesprek te zijn met "lokale autoriteiten" waaronder de politie. "Vooralsnog geeft dit geen aanleiding voor verder onderzoek door deze autoriteiten", aldus Astrid Wassenaar, directeur van de dierentuin. "Vanzelfsprekend concentreren wij ons de komende dagen op een uitgebreide evaluatie van het incident en ons handelen. Het staat iedereen natuurlijk vrij om vragen te stellen en uiteraard zullen wij volledig meewerken aan een eventueel onderzoek."

Over de protestactie bij de dierentuin zegt zij: "Mensen hebben recht om hun mening te geven en krijgen daar ook de ruimte voor op het voorplein van ons park."

Door: ANP

25 maart '25 (10:30)

Attractiepark Rotterdam wordt Rivoli Rotterdam na zeven gemiste deadlines

Het had een feestelijk moment moeten zijn: op 23 maart, de 75e verjaardag van ondernemer Hennie van der Most, zou Attractiepark Rotterdam eindelijk de poorten openen. Maar voor de zevende keer op rij werd de deadline niet gehaald. De gemeente heeft er inmiddels genoeg van en stelt nu een laatste ultimatum: het park moet in 2025 open, anders komt er definitief een einde aan het project. Dit meldt OPEN Rotterdam.

21 maart '25 (12:00)

Blijdorp plant recordboom: zo hoog als vier giraffen

Ter gelegenheid van de Nationale Boomfeestdag heeft Diergaarde Blijdorp een opvallende nieuwe bewoner verwelkomd: een Christusdoorn van maar liefst achttien meter hoog. Daarmee is het de hoogste boom die ooit in de Rotterdamse dierentuin is geplant – ongeveer even lang als vier volwassen giraffen op elkaar gestapeld. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

21 maart '25 (11:23)

Apenheul opent deuren voor nieuw seizoen

Apenheul opent op 21 maart opnieuw haar deuren voor een nieuw seizoen. Met gloednieuwe jonge dieren en een vernieuwd Madagaskargebied is er genoeg te beleven voor het hele gezin, zo meldt de Apenheul.

21 maart '25 (11:00)

Portlantis moet nieuwe publiekstrekker Rotterdamse haven worden

De Rotterdamse haven heeft er een opvallende nieuwe attractie bij: Portlantis, een modern ervaringscentrum op de Tweede Maasvlakte, werd gisteren feestelijk geopend. Dit meldt Vlaardingen24.

21 maart '25 (10:30)

Jacht op ontsnapte wasberen uit AquaZoo nog in volle gang

De zoektocht naar ontsnapte wasberen uit AquaZoo in Leeuwarden is nog altijd gaande. Drie dieren lopen nog vrij rond in de natuur rondom de stad. Exotenbestrijder Jan van der Sluis, werkzaam voor Wetterskip Fryslân, doet er alles aan om ook deze laatste exemplaren op te sporen. Dit meldt Omrop Fryslân.

19 maart '25 (13:00)

Verdwenen zwarte kaketoe uit Avifauna weer veilig terug

De zwarte kaketoe die eerder uit Vogelpark Avifauna verdween, is weer terecht. De vogel werd gespot in een weiland bij Hazerswoude en keerde vrijwillig terug naar zijn verzorger. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

19 maart '25 ( 9:30)

Eindhoven Zoo verwelkomt binnenkort unieke gouden takins

Eindhoven Zoo krijgt er binnenkort een bijzondere diersoort bij: de gouden takin. Deze indrukwekkende hoefdieren, afkomstig uit het Himalayagebergte, zijn uniek in Nederland en worden ondergebracht in een nieuw verblijf dat speciaal voor hen wordt ontworpen. Dit meldt Omroep Brabant.

18 maart '25 ( 9:28)

Keukenhof kan bijna open, tuinmannen nog hard aan het werk

De Keukenhof opent donderdagmorgen 20 maart om 08.00 uur weer haar deuren voor een nieuw seizoen. Er worden zo’n 1,4 miljoen bezoekers verwacht in 53 dagen. Directeur Sandra Bechtholt heeft er nu alweer zin in en daarom zijn de medewerkers nu druk bezig met de laatste puntjes op de i aan het zetten. Dat meldt Omroep West. 

17 maart '25 (15:00)

Achtbaan Vogel Rok tijdelijk stilgezet na defect wiel: passagiers veilig geëvacueerd

Een groep bezoekers van de Efteling beleefde woensdag een onverwacht avontuur in de indoorachtbaan Vogel Rok, toen hun karretje halverwege de rit plots achteruit begon te rollen. Onder de inzittenden was Wesley den Os (38) uit Noordbroek, die de situatie eerst niet helemaal vertrouwde. Zijn broertje dacht echter dat het onderdeel was van een vernieuwde rit. Dit meldt het AD.

17 maart '25 (10:55)

Perfecte pose Gelada-familie op unieke foto door dierverzorger Blijdorp

Begin deze maand kroop de gelada-familie dicht tegen elkaar aan vanwege de kou. Ze hadden zich zo gepositioneerd alsof ze deelnamen aan een fotosessie. Dierverzorger Lisa twijfelde geen seconde en legde het unieke tafereel vast. Het resultaat is een uniek familieportret van een bijzondere apensoort, die normaal vooral in de hooglanden van Ethiopie te vinden is. Dit meldt Algemeen Dagblad.