Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlandse kermisexploitanten bouwen nog geen pretparken

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nederlandse kermisexploitanten zijn vooralsnog niet van plan om eigen pretparken te bouwen, zoals hun collega's in Duitsland doen. De kermisbouwers willen eerst de uitspraak van de rechter afwachten in het kort geding dat woensdag in Den Haag diende.

Tijdens deze zitting is besloten te wachten op eventuele versoepelende maatregelen van de overheid volgende week. Mochten die er niet komen, dan doet de rechter alsnog uitspraak. Kermisexploitanten willen gelijke rechten als pretparken en onder voorwaarden weer open.

Omheinde pretparken bouwen is kostbaar

Volgens Jan Boot van de Nederlandse KermisBond is het bouwen van omheinde pretparken aan de rand van de stad bovendien een kostbare zaak, omdat er allerlei voorzieningen moeten komen, zoals hekken, toiletten en gelegenheden om handen te wassen. Ook zouden bezoekers dan van te voren een kaartje moeten kopen.

"Het idee is wel geopperd, maar het zou een grote grote financiële aanslag zijn voor de branche", aldus Boot. "Bovendien tast je dan het karakter van de kermis aan. Die hoort thuis in het centrum en niet aan de rand van de stad."

Morgen weer open

Het liefst zouden de kermissen zo snel mogelijk weer opengaan. Dan hoeft er ook niet aan pretparken gedacht te worden. "De kermissen willen morgen weer open. Of anders op dezelfde manier behandeld worden als pretparken, dus dat er op lokaal niveau wordt bepaald of en hoe de kermis open mag", aldus de advocaat van de exploitanten. Volgens hem dreigen er "onomkeerbare" gevolgen. "Tot en met oktober wordt een omzetverlies van 217 miljoen euro verwacht. Dit valt niet meer in te halen, omdat het om een seizoensgebonden branche gaat", aldus de advocaat.

In verband met de coronamaatregelen mogen de kermissen zeker tot 1 september niet open. "De risico's rond het virus kunnen nog altijd niet worden onderschat", zei de landsadvocaat. Er is volgens hem nog altijd beperkte ruimte voor versoepeling van de maatregelen. "Stap voor stap. Niet alles tegelijk."

Duidelijke verschillen

Volgens hem zijn er duidelijke verschillen tussen een kermis en een pretpark, waardoor de maatregelen minder eenvoudig te handhaven zijn. "Bij pretparken is het makkelijker om afstand te houden in de wachtrij, er moeten kaarten vooraf gereserveerd worden en er is een eigenaar, niet meerdere exploitanten en een vrije entree zoals op een kermis het geval is."

Door: ANP

26 april '24 (12:40)

Heropening Sprookjesbos Valkenburg niet zonder slag of stoot: 'Hell of a job'

De wederopbouw van het oudste sprookjesbos van het land wordt een ‘hell of a job’ genoemd door de medewerkers. Het attractiepark in Valkenburg heeft een ruige periode achter de rug, getekend door vandalisme, een ongeluk met een attractie, faillissement en een brand, meldt 1Limburg.

25 april '24 (11:20)

Verdrietig nieuws: Efteling-huiskat Pjotr is overleden

Huiskat Pjotr die jarenlang in de Efteling woonde en vooral het Spookslot tot zijn thuis maakte, is deze week overleden aan de gevolgen van ouderdom. Een werknemer maakt het verdrietige nieuws bekend op Facebook. Dit meldt Looopings. 

24 april '24 (13:11)

Avonturenboerderij Molenwaard opent nieuw themagebied

Het mocht eventjes duren, maar dan heb je ook wat. Na een jaar te hebben gebouwd aan een nieuw themagebied is Avonturenboerderij Molenwaard blij dat zij ‘Het Erf’ officieel mogen openen. Op Het Erf vind je onder ander de nieuwe attractie ‘Fien & Teun Trekkerbaan’, horecapunt ‘Bakkerij de Boerderij’ en is er een nieuwe ontdekkingstocht genaamd ‘Het Insectenpad’, meldt Het Kompas Hardinxveld.

24 april '24 ( 9:49)

Erfgoedverenigingen niet blij met elektrificeren Stoomtrein in Efteling

De Stoomtrein in de Efteling gaat verduurzamen. Het pretpark in Kaatsheuvel kondigde deze week aan dat de treintjes van de steenkool afgaan en binnenkort op elektriciteit gaan rijden. Ondanks dat er afgezien van de aandrijving niets verandert aan de attractie, zijn erfgoedverenigingen Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) en Historisch Railvervoer Nederland (HRN) niet blij met de beslissing, meldt Monumentaal.

23 april '24 (11:11)

Sprookjesboom in Efteling vertelt geen verhaaltjes

Het lijkt bijna alsof de Efteling bezig is met een complete metamorfose van het park. Naast de Stoomtreintjes, Doornroosje en het Snoephuisje is het nu ook tijd voor de Sprookjesboom om verbouwd te worden. Dat levert een enigszins griezelig aangezicht op. De Sprookjesboom heeft momenteel geen mond meer om mee te praten, meldt Looopings.

22 april '24 (15:13)

Queen Elizabeth tijdelijk te zien in Madame Tussauds Amsterdam

Het wassen beeld van de Britse koningin Elizabeth staat in april en mei in Madame Tussauds in Amsterdam. Het beeld, dat gewoonlijk in Wenen staat, komt ter ere van haar geboortedag en Koningsdag naar Nederland.

22 april '24 (11:19)

Ook de stoomtrein in de Efteling gaat met de tijd mee

Het tijdperk van de tuffende stoomlocomotief in de Efteling is voorbij. Ook deze attractie in het pretpark in Kaatsheuvel moet met de tijd mee. Daarom besloot de Efteling om hier een elektrische trein van te maken, om de klimaatdoelen van het pretpark te halen. Dat meldt de Efteling.

22 april '24 ( 9:11)

Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

19 april '24 (12:02)

Topmodel Heidi Klum vanaf nu te zien in Madame Tussauds

Vanaf vandaag kun je in het Madame Tussauds een nieuw wassenbeeld bekijken. Het Duitse topmodel Heide Klum is nu ook als wassenbeeld te zien in Madame Tussauds. Ze staat bekend om haar werk als internationaal topmodel, uitvoerend producent en presentatrice, meldt het museum.

19 april '24 ( 9:41)

Te veel bezoekers bij Efteling: miljoenenboete hangt boven hoofd

De Raad van State moet beslissen of de Efteling een boete krijgt opgelegd. Het pretpark in Kaatsheuvel zou meer bezoekers over de vloer hebben gehad dan toegestaan. Omwonenden stellen al meerdere jaren dat de Efteling het maximumaantal bezoekers overschrijdt. Als zij gelijk krijgen, dan hangt er een flinke boete boven het hoofd van het Kaatsheuvelse attractiepark, meldt Looopings.