De Volmolen ('De Katoendrukkerij) en de Koppelpoort (Amersfoort)

Iedereen die weleens met de trein langs het station van Amersfoort is gekomen kent de iconische Koppelpoort. In het naastgelegen gebouw de Volmolen komt nu een bijzondere nieuwe attractie: De Katoendrukkerij. Daarmee heeft Nederland er volgens initiatiefneemster Nathalie Cassée er een unieke ambachtelijke werkplaats bij. Dit meldt De Stad Amersfoort.

Iedereen die wil kan straks in de Volmolen alles leren over ambachtelijk katoen bedrukken; niet alleen door te kijken, maar ook door zelf te doen. In het eerste kwartaal van 2020 moet De Katoendrukkerij in bedrijf zijn.
 

De Katoendrukkerij in de Volmolen: niet onlogisch

 
Dat de nieuwe ‘katoen-attractie’ straks in de Volmolen komt is niet zo gek: op deze plek heeft textiel van oudsher altijd al centraal gestaan. De Volmolen, gebouwd in 1645, dankt zijn naam aan het fenomeen ‘vollen’: hierbij wordt er met hamers op de wol geklopt, waardoor de wol vervilt. Hierbij werden de hamers aangedreven door waterkracht. “Met het terugbrengen van het katoendrukken krijgen de inwoners van Amersfoort en Nederland er een unieke ambachtelijke werkplaats bij. Dit eeuwenoude ambacht begon in de 17e eeuw in Amersfoort en behoort tot het nationaal erfgoed”, zo zegt Cassée tegenover De Stad Amersfoort. De nieuwe invulling van de Volmolen – dat afgelopen periode dienst deed als culturele broedplaats – is in samenwerking met de buurt tot stand gekomen. Uit meerdere ingediende plannen kozen omwonenden voor De Katoendrukkerij. 
 

Ook overnachten

 
De nieuwe attractie zal straks vijf dagen per week geopend zijn. Naast het volgen van workshops katoendrukken, het bezoeken van de open werkplaats en het kunnen kopen van bedrukte artikelen, kan er straks ook overnacht worden in de Volmolen: er zullen twee kamers beschikbaar komen voor overnachtingen. Naar verwachting zullen de nieuwe attractie en verblijfsaccommodatie in de Volmolen vanaf komend voorjaar in bedrijf zijn.
 
De website van De Katoendrukkerij is nog in de maak. Voor de laatste ontwikkelingen, hou de nieuwssectie op de website van Nathalie Cassées bedrijf Kashmir Heritage in de gaten.
 
Door: Nationale Recreatiegids