Efteling, Fata Morgana, Negen Pleinen Festijn - foto via beeldbank Efteling

Het populaire Efteling-avondevenement Negen Pleinen Festijn gaat verdwijnen, maar daar tegenover staat dat het pretpark in Kaatsheuvel komende zomer veel meer avonden tot laat geopend zal zijn. Per saldo moet zo de overlast voor de omwonenden worden verminderd. Dit meldt Omroep Brabant.

Het is nu al zo dat de Efteling in juli en augustus op de vrijdagen en zaterdag tot 23.00 uur geopend is, met op die avonden extra entertainment en activiteiten op de negen pleinen van de Efteling. Het hieraan verbonden evenement, het Negen Pleinen Festijn, gaat nu dus verdwijnen. Daartegenover staat dat straks op alle avonden het park langer open zal zijn. 
 

Alle avonden gelijk

 
Tijdens deze avonden zal telkens hetzelfde programma worden aangeboden; dat moet gedurende de week voor meer spreiding van bezoekers zorgen, en voorkomen dat er bezoekerspieken zijn in de weekenden. Zo moet over de hele linie de overlast afnemen. Daarbij zijn er nog meer voordelen, zo zegtvoorlichter Femke van Es tegenover Omroep Brabant: “Door de ruimere tijden ervaren gasten meer rust en kunnen zij meer uit hun dagje Efteling halen”. 
 

Meningen in Kaatsheuvel verdeeld

 
Naar aanleiding van de nieuwe plannen maakte Omroep Brabant een belrondje door Kaatsheuvel (letterlijk: door bij mensen aan te bellen). Daaruit komt naar voren dat de meningen verdeeld zijn over de plannen van de Efteling. Zo zegt iemand die al twintig jaar naast het park woont te vrezen voor nog meer geluids- en verkeersoverlast, terwijl iemand anders die directe buur is er haast diametraal over denkt: “Wij wonen er écht vlak naast. Al meer dan 34 jaar. Ik vind het wel gezellig zelfs.” Ook een abonnementshoudster is enthousiast over de aangekondigde verruiming van de openingstijden: “Dan kunnen we 's avonds spontaan besluiten om nog even te gaan.”
 
Door: Nationale Recreatiegids