Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Populariteit dagattracties jongeren: Naturalis valt diep, Rijks stijgt hard

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Tijdens de twee jaar durende bouwwerkzaamheden is de reputatie van Naturalis onder jongeren het hardst gedaald van alle Nederlandse dagattracties. Het natuurmuseum ging van de 3e naar de 12e plaats op de lijst van favoriete attracties. Het Rijksmuseum schoot in dezelfde periode van de 25e naar de 10e positie. Dit blijkt uit het Dagattracties Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 800 jongeren. Dit meldt Hendrik Beerda Brand Consultancy.
"Slechts 1 op de 5 jongeren heeft een bezoek aan Naturalis op het verlanglijstje staan. Twee jaar geleden was dat nog 1 op de 3 jongeren. Ook onder ouders is de populariteit van Naturalis gedaald", zo stelt merkadviseur Hendrik Beerda van Hendrik Beerda Brand Consultancy.  
 

Genoeg mogelijkheden om weer op te krabbelen

 
Toch ziet Beerda veel mogelijkheden voor het biodiversiteitscentrum om het weggezakte enthousiasme onder jongeren weer terug te winnen. "Biodiversiteit is een actueel onderwerp. Wereldwijd wordt daar aandacht voor gevraagd, het museum is relevanter dan ooit. Met de bekende bioloog Freek Vonk speelt Naturalis daar natuurlijk al handig op in. Ook de T.Rex Trix trekt geheid weer de nodige bezoekers. Daarnaast bieden de negen nieuwe thematische museumzalen volop mogelijkheden om nieuwswaarde te genereren."
 

Rijksmuseum stijgt hard

 
Waar Naturalis in populariteit daalt, schiet in hetzelfde Dagattracties Merkenonderzoek het Rijksmuseum omhoog in de lijst. Hoewel het Spoorwegmuseum onder jongeren nog nét iets beter scoort, staat het Rijksmuseum voor het eerst in de top 10. "Het Rijksmuseum is het populairste museum voor jongeren vanaf 9 jaar. En de interesse onder deze groep is in twee jaar tijd enorm toegenomen. Het is duidelijk dat alle aandacht die het museum aan het educatiebeleid geeft zijn vruchten afwerpt", aldus Hendrik Beerda.
 

Efteling populairst, Drouwenerzand gezelligst, Walibi stoerst

 
Op nummer 1 staat steevast de Efteling als meest geliefde dagje uit. Het sprookjespark uit Kaatsheuvel scoort op alle imagoaspecten een top-5-positie, waarbij kwaliteit als meest onderscheidende eigenschap wordt aangemerkt. Opvallend is ook dat ook het Dolfinarium in hoog blijft scoren. Het zoölogische attractiepark uit Harderwijk ligt regelmatig onder vuur, maar dat lijkt de populariteit niet aan te tasten: het Dolfinarium steeg van de 5e naar de 4e plek. Verder ligt de gezelligste dagattractie in Drenthe (Drouwenerzand), wordt AquaZoo in Friesland als het diervriendelijkste dagje uit gezien, vinden jongeren Wallibi het stoerst en komt CORPUS (het museum over het lichaam) als het meest speciaal uit de bus. 
 

Moeder heeft beslissende stem

 
Tot slot heeft Beerda nog een tip voor alle dagattracties: "Uit het Dagattracties Merkenonderzoek blijkt dat er een cruciale rol is weggelegd voor moeders. Wanneer een bestemming wordt gezocht voor een gezinsuitje, heeft de moeder in de helft van de gezinnen de beslissende stem. Vaders hebben dat slechts in 1 op de 5 gezinnen. En de website is voor jongeren veruit de belangrijkste informatiebron voorafgaand aan het museumbezoek."
 
De ranglijst van dagattracties die jongeren het liefst willen bezoeken is als volgt (tussen haakjes staat de positie in 2017):
 
1. (1) Efteling
2. (2) Walibi Holland
3. (4) Apenheul
4. (5) Dolfinarium
5. (8) Beekse Bergen
6. (7) Duinrell
7. (20) Monkey Town
8. (9) Het Spoorwegmuseum
9. (11) Slagharen
10. (25) Rijksmuseum Amsterdam
11. (14) WILDLANDS Adventure Zoo
12. (3) Naturalis
13. (12) Ouwehands Dierenpark Rhenen
14. (19) Toverland
15. (15) Nederlands Openluchtmuseum
16. (10) NEMO Science Museum
17. (16) Diergaarde Blijdorp
18. (13) Julianatoren
19. (18) Ballorig
20. (21) Avonturenpark Hellendoorn
 
Het Dagattracties Merkenonderzoek is in 2010 met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld. Het onderzoek meet jaarlijks de reputatie van alle Nederlandse dagattracties. Voor het onderzoek van 2019 zijn 800 jongeren van 4 tot 18 jaar in twee stappen ondervraagd. Eerst is de spontane bekendheid van alle leerzame en ontspannende attracties onderzocht. Daarna is voor de 50 spontaan bekendste uitjes navraag gedaan naar de merkkracht, het imago en de bezoekintentie.
 
Door: Nationale Recreatiegids
02 mei '24 (12:06)

Chimpansee in Beekse Bergen op operatietafel overleden na gevecht

Chimpansee Wouter is woensdag overleden na een gevecht met soortgenoten. Hoewel hij in eerste instantie levend, maar ernstig gewond uit de strijd kwam, is hij uiteindelijk op de operatietafel overleden. Beekse Bergen laat weten dat conflict regelmatig voorkomt bij chimpansees, maar is het niet normaal dat een beestje zulke ernstige verwondingen oploopt. Wouter werd 23 jaar. Dit meldt NOS.

02 mei '24 (10:42)

Oervalleidagen in BillyBird Hemelrijk bezoeken? Dat kan nog tot en met 5 mei

Nog tot en met zondag 5 mei kunnen kinderen tijdens de Oervalleidagen in BillyBird Hemelrijk in Volkel bij dino’s op bezoek. Het pretpark organiseert Dino Experience Liveshows en kinderen kunnen met de T-rex en mascotte Billy op de foto tijdens meets & greets in de meivakantie. Dit meldt BillyBird. 

01 mei '24 (15:49)

Landbouwminister niet blij met fotomomenten met dolfijnen in Dolfinarium

Onder het mom van ‘natuureducatie’ was het lange tijd mogelijk voor bezoekers van het Dolfinarium om tegen betaling een ontmoeting te hebben met dolfijnen. Mensen kunnen voor 99 euro per persoon een dolfijn 'ontmoeten' en deze aanraken. Daarbij is er ook een fotomoment met de deelnemers. Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema zegt bij EenVandaag dat dit per direct stop moet worden gezet, meldt Looopings. 

01 mei '24 (13:18)

Verrassing voor 200.000e bezoeker expositie Aviodrome

Vandaag heeft Aviodrome in Lelystad de 200.000 bezoeker van de tentoonstelling ‘Sneller dan geluid’ verwelkomt in het museum. De bezoeker werd verrast met en speciale vlucht in een klassieke Fokker S.11, meldt het luchtvaartmuseum.

01 mei '24 (10:58)

ZooParc Overloon organiseert wijnevenement tussen dieren voor goede doel

Wijnliefhebbers kunnen op 6 juli naar ZooParc Overloon komen om daar een speciale tasting met uitzicht op de dierentuindieren bij te wonen. De opbrengst van het evenement, genaamd ZooVino, gaat naar Stichting Wildlife, een organisatie die zich inzet voor het behoud van dieren en hun leefgebied in binnen- en buitenland.

01 mei '24 ( 9:58)

Stoomtrein Goes-Borsele neemt (nog) geen voorbeeld aan Efteling

Vorige week maakte de Efteling bekend dat het de stoomtreinen in het park gaat elektrificeren om de locomotieven duurzamer te maken. Dan rijst natuurlijk ook de vraag of andere stoomtreinen hier een voorbeeld aan nemen. Omroep Zeeland ging daarom naar de Stichting Stoomtrein Goes-Borsele, om te peilen hoe hun houding tegenover verduurzamen van de locomotieven is. Voor nu gaat er waarschijnlijk niet veel veranderen.

30 april '24 (10:59)

Gratis PlayStations tijdens gamefestival Walibi Holland

Het komende weekend (3 tot en met 5 mei) staat Walibi Holland in het teken van het gamefestival Walibi Play. Tijdens het festival is het op allerlei verschillende plekken in het park van alles te doen met gamen. Ook kunnen bezoekers prijzen winnen. Elke dag van het evenement wordt er één PlayStation 5 weggegeven.

29 april '24 (14:10)

Joris en de Draak in Efteling weer open maar is nog niet helemaal klaar

Het heeft bijna vier maanden geduurd, maar eindelijk is het weer zover: Efteling-bezoekers kunnen vanaf afgelopen weekend weer in de populaire achtbaan Joris en de Draak. De houten achtbaan sloot na de kerstvakantie vanwege een groot onderhoud. Ook voor de vakantie sloot de attractie van oktober tot eind december. Volgens de Efteling is het een ‘megaproject’, want ook na een maandenlange sluiting zijn ze nog niet helemaal klaar, meldt Looopings.

29 april '24 (11:22)

Attractiepak Slagharen zet Spanjaarden in vanwege personeelstekorten

De meivakantie is voor attractieparken doorgaans een drukke periode. Een probleem dat veel parken echter meemaken is een tekort aan personeel. En dat geldt ook voor Attractiepark Slagharen. Om ervoor te zorgen dat ze toch genoeg menskracht hebben, gaan deze zomer in het attractiepark tientallen Spanjaarden aan het werk. Dat meldt RTV Oost.

26 april '24 (12:40)

Heropening Sprookjesbos Valkenburg niet zonder slag of stoot: 'Hell of a job'

De wederopbouw van het oudste sprookjesbos van het land wordt een ‘hell of a job’ genoemd door de medewerkers. Het attractiepark in Valkenburg heeft een ruige periode achter de rug, getekend door vandalisme, een ongeluk met een attractie, faillissement en een brand, meldt 1Limburg.