Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bloemen, kaas en chocola: ze hebben straks allemaal hun eigen pretpark

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Nederland heeft de hoogste attractie- en pretparkdichtheid ter wereld, maar dat weerhoudt veel bedrijven er niet van zich nu ook op deze markt te gaan begeven. Zij hopen met attracties en extra belevingen nieuwe klanten aan zich te binden. Makkelijk is dat niet: “Misschien is dit wel het moeilijkste vak ter wereld”. Dit meldt het Financieele Dagblad.
Het Financieele Dagblad (FD) doet uitgebreid verslag van een fenomeen eerder ook al door Hans van Leeuwen werd genoemd in een interview met de Nationale Recreatiegids: bedrijven zetten voor klantenbinding steeds zwaarder in op beleving. De trendwatcher stelde toen al dat veel mensen een product of korting vergeten, “maar een emotionele, waardevolle herinnering, die vergeet men niet, die slaat men op.”
 

Iedereen z’n eigen pretpark

 
Ook het FD stelt: ‘beleven is het toverwoord’. Bloemen, kaas en chocola; ze hebben straks allemaal hun eigen pretpark. Of meerdere: zo wordt er in Aalsmeer gewerkt aan bloemenexperience FloriWorld, en verrijst in Almere – vijftig kilometer verderop –  Eden Holland, een botanisch park waar duurzaamheid en klimaatverandering centraal staan. Gouda neemt kaas voor zijn rekening - daar moet vanaf de herfst in een omgebouwde bioscoop de Cheese Experience in bedrijf zijn - en Tony Cholonely heeft grootse plannen voor een chocoladepretpark met achtbaan in een voormalige graanopslag aan het Noordzeekanaal. 
 

Lange traditie

 
Nederland kent een lange geschiedenis op het gebied van attracties die zijn ontsproten vanuit het bedrijfsleven, waarvan de Heineken Experience in Amsterdam een van de bekendste is. Marcel Goossens, directeur van DST (‘Het experience bureau’) roemt in het artikel ook het belevingscentrum De Fietser in Ede, waar merken als Batavus, Sparta en Loekie in hun eigen ‘fietswerelden’ worden gepresenteerd, en nu jaarlijks zo’n zeventig- tot tachtigduizend bezoekers trekt.
 

Mislukkingen

 
Maar vaak ging het ook mis: de voetbalexperience in Middelburg en de Ajax Experience in Amsterdam mislukten volledig, de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade lijkt het iedere editie zwaarder te krijgen. Ook in het geplande World Food Center in Ede, een attractiepark ‘voor voedsel en beleving’ ziet Goossens weinig heil: hij noemt het een subsidievehikel en een prestigeproject, dat alles in zich heeft het nieuwe Ecodrome te worden: het milieu-educatie-park in Zwolle waar in 2012 de stekker uit werd getrokken. 
 

Moeilijk

 
Veel initiatiefnemers van een nieuwe attractie verkijken zich volgens Goossens op het feit dat een belevenis keer op keer weer geproduceerd moet worden “op het moment dat die geconsumeerd wordt.” Een dwingende context waarbinnen niet iedere attractie standhoudt. Goossens: “Misschien is dit wel het moeilijkste vak ter wereld.”
 
Door: Nationale Recreatiegids
13 juni '24 (13:02)

Bouw Efteling Grand Hotel loopt geen vertraging op na brand

Donderdagmorgen brak er even brand uit in het Efteling Grand Hotel dat in aanbouw is. Isolatiemateriaal in een spouwmuur begon te smeulen. Er kwam veel rook vrij, maar er waren geen zichtbare vlammen. Bouwlieden wisten de situatie met een brandblusser onder controle te houden, maar desondanks kwam de brandweer snel ter plekke. Een ambulance controleerde of medewerkers die rook hadden ingeademd naar het ziekenhuis moesten. Dit meldt BN de Stem. 

12 juni '24 (15:29)

Diergaarde Blijdorp doet wegwerpbekers in de ban

Vanaf halverwege juni gaat Diergaarde Blijdorp in Rotterdam geen wegwerpbekers meer gebruiken op de to go locaties. Alle warme en koude dranken worden vanaf dan geserveerd in statiegeldbekers, die je na gebruik kunt inleveren bij speciale machines, meldt Havenloods.

11 juni '24 (10:45)

Efteling komt in de buurt van maximumaantal bezoekers

Dat de Efteling het populairste attractiepark in Nederland is, dat is al langer bekend. Maar inmiddels is het pretpark in Kaatsheuvel zó druk, dat het de grens van het maximum aantal toegestane bezoekers bereikt. Het park heeft een vergunning om jaarlijks maximaal 5 miljoen bezoekers te verwelkomen. Vorig jaar werd dit bijna bereikt: er werden in 2023 4,9 miljoen bewegingen naar het pretpark geregistreerd, meldt Looopings op basis van het jaarverslag 2023 van de Efteling. 

11 juni '24 ( 9:25)

Duidelijke verschillen tussen klanttevredenheid dagattracties

De verschillen tussen de klanttevredenheid van de grootste attractieparken, dierentuinen en aquaria in Nederland zijn duidelijk zichtbaar. Zo scoren Toverland en Hoenderdaell de hoogte waardering. SEA Life en Dolfinarium scoren het laagst. Bezoekers van attractieparken zijn over het algemeen meer tevreden dan bezoekers van dierentuinen en aquaria. Dat blijkt uit de Nationale Benchmark Attractieparken en Dierentuinen, een onderzoek van Multiscope. 

10 juni '24 (10:43)

GroenLinks Haarlem geïnspireerd door groen Frans pretpark

Raadslid Melissa Oosterbroek van de gemeente Haarlem was onlangs in Frankrijk, waar zij het ecologische pretpark Terra Botanica bezocht. Dit groene pretpark was inspiratie voor haar om een voorstel in te dienen een soortgelijk pretpark in Haarlem te bouwen. Als het aan haar ligt is dit concept inspiratie voor Spaarnwoude Park, meldt Haarlems Dagblad. 

10 juni '24 (10:08)

Geen muntjes in donatievijver Duinrell, maar QR-code om te scannen

Attractiepark Duinrell wil met de tijd mee. Afgelopen vrijdag onthulde het park samen met Stichting Opkikker een nieuw bord in het pretpark. Met het bord naast de donatievijver worden bezoekers aangemoedigd om een donatie over te maken naar de stichting, zodat zij gezinnen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken kunnen helpen, meldt Duinrell.

07 juni '24 (14:23)

Nauwere samenwerking Efteling en politie vereeuwigd in speciale tegel

Op woensdag 5 juni hebben de Efteling en de politie hun intensieve samenwerking bekrachtigd met de onthulling van een speciale tegel in het park. De tegel symboliseert de wederzijdse waardering en het vertrouwen tussen de betrokken partijen, die gezamenlijk streven naar een veilige en gastvrije omgeving voor alle bezoekers, meldt de politie.

07 juni '24 (10:00)

Ietwat andere openingstijden Efteling dit weekend

Aankomend weekend zijn de openingstijden in de Efteling iets anders dan normaal. Op zaterdag gaan de attracties in het pretpark een uurtje eerder dicht vanwege een evenement. Wel gaat het park een uurtje eerder open: om 09:00 uur. Dat meldt Looopings.

06 juni '24 (11:34)

Nieuwe eigenaar van attractiepark Mini Mundi belooft beterschap na verwaarlozing

De afgelopen jaren zijn de miniaturen in attractiepark Mini Mundi in Middelburg flink verwaarloosd, waardoor de Sardijntoren vol groene aanslag zat, er geen publiek meer kwam bij muziekoptredens en huisje kapotte ramen hadden. Gasten hebben er flink wat negatieve recensies over geschreven en klagen over totale verwaarlozing van een leuk concept. De nieuwe eigenaar van het park belooft beterschap en zegt dat Mini Mundi in juli weer helemaal bij de tijd is. Over de indoor speeltuin zijn gasten overigens wel te spreken. Dit meldt Omroep Zeeland. 

05 juni '24 (12:56)

Bieber fever: Madame Tussauds verwelkomt nieuw wassenbeeld Justin Bieber

Madame Tussauds Amsterdam heeft een nieuwe aanwinst. Vanaf vandaag is er een nieuw wassenbeeld van de wereldberoemde zanger Justin Bieber te zien in het museum. De dertigjarige artiest is bekend geworden met zijn nummer ‘Baby’ en kent sindsdien wereldwijde bekendheid. Zijn wassenbeeld is vandaag gepresenteerd in Amsterdam, meldt Madame Tussauds.