Normal_onderzeeboot_tonijn__marinemuseum__den_helder_

Dit weekend viert het Marinemuseum dat onderzeeboot De Tonijn precies 25 jaar open is voor publiek. Een bijzonder gegeven, want in Nederland is er geen andere onderzeeboot open voor publiek. Op 6 en 7 juli wordt er uitgebreid stilgestaan bij dit zilveren jubileum. Dit meldt de Stichting Defensie Musea.

Dit weekend zullen er allerlei activiteiten voor kinderen en volwassenen. Zo is er familietheater, kunnen er naamborden worden beschilderd en zal er een ‘blauwe hap’ zijn. 
 

Kennismaken met de oorspronkelijke opvarenden

 
Heel bijzonder is dat het museum de hand heeft weten leggen op de zware test die aspirant bemanningsleden werd afgenomen. Aan de hand van een aantal opdrachten kunnen bezoekers van jong tot oud zelf uitvinden of ze geschikt zijn voor een leven onder water. Aan boord van de Tonijn worden ze vervolgens ontvangen door de échte opvarenden die tijdens de Koude Oorlog door de selectie kwamen. Veel van de avonturen die ze meemaakten zijn nog steeds geheim.
 

Kleine toeslag, groot plezier

 
Voor een toeslag van twee euro kan er dit weekend een knipkaart worden gekocht die recht geeft op extra activiteiten, zoals het maken van je eigen naambord, het voltooien van de fysieke en de psychologische test. Daarnaast maakt de knipkaart het mogelijk in gesprek te gaan met oud-opvarenden, de ‘blauwe hap’ te proeven en een poster van de Tonijn mee naar huis te nemen. Meer informatie over het onderzeebootjubileum is te vinden via de website van het Marinemuseum
 
Door: Nationale Recreatiegids